Здравейте,
Тази рецепта е от новия брой на списание „Меню", който е посветен на зеленчуците. В него се разказва за еволюцията на патладжана, за проблемите на ферма за биологично производство на зеленчуци, както и за слабо познатата биохимия на тези култури.
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, обелете ги и нарежете на дребни кубчета.
В подходящ съд загрейте 3-4 с.л. зехтин сложете патладжана, посолете, подправете с черен пипер и пържете до зачервяване.
В края добавете и нарязания на тънки филийки чесън, след около минута прехвърлете в голяма купа.
Обелените чушки почистете от семената, нарежете на кубчета и добавете към патладжана.
Обелете доматите, нарежете на кубчета и също прибавете към сместа.
По същия начин нарежете и двата вида сирене и слоежете в купата при останалите продукти.
Почистете и измийте босилека, нарежете на лентички и поръсете върху сместа. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Пригответе корите за баница. Ако са фини точени кори използвайте 3 броя, като всяка кора намажете със зехтин .
Ние използвахме кори с етикет „домашни" които са малко по дебели и дълги. В този случай ползваме една кора, която е намазана със зехтин.
В единия край на кората сложете от плънката и внимателно навийте на руло без да стягате прекалено.
Така приготвените рула подредете в тава покрита с хартия за печене, намажете ги с още зехтин отгоре и печете до зачервяване в предварително загрята до 180 градуса фурна.
След изваждане от фурната, покрийте щрудела с чиста кърпа и оставете да се задуши за 10 минути. Нарежете на парчета, като може да изрежете крайчетата, ако са много препечени и поднесете с млечен сос от кисело мляко, чесън, сол, копър и малко зехтин.
Щруделът е най-вкусен, когато е изстинал.