Едно от най-интересните приключения в моя живот беше италианската ми самостоятелна почивка преди няколко години, в която обиколих Венеция, Флоренция и Рим сама в компанията на апетита ми и моя фотоапарат.
Колкото и думи да напиша за Италия, те ще бъдат малко. Колкото и рецепти да ви дам, те ще бъдат недостатъчни. Италия е твърде смела за едно небце, твърде необятна и твърде грабваща, за да я посетите само от моята статия, а не на живо.
И все пак, нека мисловно и кухненски да посетим Италия в три лесни стъпки, споделени в следващите редове.
Първата рецепта не е за паста или пица, а за леща.
Италианците много обичат леща. Моят приятел Лео Бианки един ден ми беше споделил нещо много смешно - „Аз яде леща само веднъж в година - на 31 декември, защо така е на късмет. А булгари яде и боб, и леща често, кое не знам дали е на късмет..."
Леща с хрупкави хлебчета, целина и мариновани сушени домати
1 ч.ч. леща
1 глава лук
6 скилидки чесън
2 стръка целина
200 г мариновани сушени домати
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. босилек
сол
2 с.л. брашно
6 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и се залива с водата в дълбока тенджера. Поставя се да заври, заедно със ситно нарязаните лук, целина и чесън. При необходимост се добавя още вода.
Щом лещата се свари, към нея се добавят маринованите сушени домати и ястието се овкусява със сол, черен пипер, червен пипер и босилек. Готви се на тих огън няколко минути, като на порции се добавя брашно, за да се сгъсти.
Лещата се сервира гореща и по желание се поднася с филийки хрупкав хляб.
Идва ред и на големия шедьовър в италианската кухня - пицата. В своя оригинал тя няма нищо общо с побългарените ни пици, които напомнят повече на баница със солена плънка и кашкавал, отколкото на класиката с тънко тесто, оскъдна плънка и диетична същност.
Не ме разбирайте погрешно - не съм от голямото Добро Утро, което отрича някога да е опитвало пиците на парче на Витошка и Патриарха. Напротив - изяла съм доста парчета оттам, но все пак пицата с по-малко тесто ми е по-вкусна. Опитайте я :)
Лесна домашна пица с домати и моцарела
150 г брашно
1 яйце
100 мл. прясно мляко
5 г мая
100 мл. доматено пюре
2 домата
200 г моцарела
1 стрък босилек
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Млякото леко се загрява и към него се добавя маята.
От брашното и яйцето се омесва тесто. След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5-10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час).
Разстила се върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин. Върху тестото се слагат доматеното пюре, колелцата домати, нарязаната на колелца моцарела. Пицата се посолява, поръсва се с черен пипер.
Пицата се пече около 20-25 минути на 200 градуса на долна фурна. Сервира се гореща и се поръсва с пресен босилек.
Дойде редът и на пастата. Тя не е само спагети и фузили. Всъщност видовете паста са над 300, а ако сте любопитни, можете да разберете и кои са най-популярните 30 вида. Насладете се на тази наистина вкусна рецепта с мариновани сушени домати, на които аз лично съм изключителен фен.
Талиатели със зехтин, сушени домати, рукола и слънчоглед
400 г талиатели
150 г мариновани сушени домати
200 г рукола
80 г слънчогледови семки
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1 щип. черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Талиателите се пускат във вряща подсолена вода и се сваряват според указанията на опаковката. След това се изваждат, отцеждат и измиват със студена вода.
В дълбок тиган се задушава в зехтин пресованият чесън. След това се добавят талиателите, маринованите сушени домати, а накрая - руколата.
Ястието се подправя с черен пипер и сол на вкус и се сервира горещо, поръсено с белени слънчогледови семки.