Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Богат шоколадов мус и още 5 сочни десерта с кисело мляко

Киселото мляко може да бъде и основа за интригуващи сладкиши Снимка: iStock
Киселото мляко може да бъде и основа за интригуващи сладкиши
Шоколадов мус300 грама млечен шоколад се разтапят на слаб котлон в чаша прясно мляко. Сместа се оставя да изстине, а през това време в дълбока купа с вилица леко разбиваме две чаши пълномаслено кисело мляко. След това прибавяме шоколадовата смес и разбъркваме до хомогенност. 

Разпределяме муса в десертни купички или чаши и оставяме в хладилник за няколко часа, за да стегне. Към него можем да прибавим малко ванилова или ромова есенция, плодове, сушени плодове или портокалови корички. Сервираме с украса по избор. Снимка: iStock
Шоколадов мус

300 грама млечен шоколад се разтапят на слаб котлон в чаша прясно мляко. Сместа се оставя да изстине, а през това време в дълбока купа с вилица леко разбиваме две чаши пълномаслено кисело мляко. След това прибавяме шоколадовата смес и разбъркваме до хомогенност.

Разпределяме муса в десертни купички или чаши и оставяме в хладилник за няколко часа, за да стегне. Към него можем да прибавим малко ванилова или ромова есенция, плодове, сушени плодове или портокалови корички. Сервираме с украса по избор.
Кейк с кисело мляко и медВ голяма купа смесваме една чаша високомаслено кисело мляко с чаша зехтин и чаша мед. Разбъркваме и едно по едно добавяме три яйца, докато сместа ги поеме. Прибавяме и две чаши брашно, пакетче бакпулвер и 1-2 щипки сол. Бъркаме до хомогенизиране, като не е нужен миксер, може и с шпатула или дървена бъркалка.

Изсипваме в намаслена форма за кейк и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. Сервираме кейка с още мед отгоре. В сместа можем да прибавим и лимонови или портокалови корички, ванилия или малко мента. Снимка: iStock
Кейк с кисело мляко и мед

В голяма купа смесваме една чаша високомаслено кисело мляко с чаша зехтин и чаша мед. Разбъркваме и едно по едно добавяме три яйца, докато сместа ги поеме. Прибавяме и две чаши брашно, пакетче бакпулвер и 1-2 щипки сол. Бъркаме до хомогенизиране, като не е нужен миксер, може и с шпатула или дървена бъркалка.

Изсипваме в намаслена форма за кейк и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. Сервираме кейка с още мед отгоре. В сместа можем да прибавим и лимонови или портокалови корички, ванилия или малко мента.
Лек крем със сезонни плодовеВ дълбока купа изсипваме чаша високомаслено кисело мляко, чаша сметана и супена лъжица мед (или малко по-малко кленов сироп или сироп от агаве). Разбиваме с миксер, докато сместа образува меки връхчета по бъркалките. Изсипваме слой от млечната смес в десертна чаша и редим слой сезонни плодове.

Отново изсипваме млечна смес и украсяваме с резени плодове и/или сладко по избор. Можем да оцветим крема със сладкарски бои или малко плодово сладко, както и да го украсим с ядки и шоколадови стърготини. Снимка: iStock
Лек крем със сезонни плодове

В дълбока купа изсипваме чаша високомаслено кисело мляко, чаша сметана и супена лъжица мед (или малко по-малко кленов сироп или сироп от агаве). Разбиваме с миксер, докато сместа образува меки връхчета по бъркалките. Изсипваме слой от млечната смес в десертна чаша и редим слой сезонни плодове.

Отново изсипваме млечна смес и украсяваме с резени плодове и/или сладко по избор. Можем да оцветим крема със сладкарски бои или малко плодово сладко, както и да го украсим с ядки и шоколадови стърготини.
Замразени блокчета с кисело млякоВ купа смесваме кофичка кисело мляко с една супена лъжица мед или подсладител по избор. Разбъркваме и добавяме плодове според наличността – горски плодове, праскова, кайсия, киви, ананас, череши и други. Можем да прибавим и ядки.

Бъркаме отново, за да разпределим добре плодовете и изсипваме в подходящ метален съд на тънък слой. Замразяваме киселото мляко с плодовете за поне 4-5 часа, след което вадим и трошим на неравномерни парченца. Можем да сервираме с течен шоколад. Снимка: iStock
Замразени блокчета с кисело мляко

В купа смесваме кофичка кисело мляко с една супена лъжица мед или подсладител по избор. Разбъркваме и добавяме плодове според наличността – горски плодове, праскова, кайсия, киви, ананас, череши и други. Можем да прибавим и ядки.

Бъркаме отново, за да разпределим добре плодовете и изсипваме в подходящ метален съд на тънък слой. Замразяваме киселото мляко с плодовете за поне 4-5 часа, след което вадим и трошим на неравномерни парченца. Можем да сервираме с течен шоколад.
Чийзкейк2 пакета обикновено крема сирене и 2 чаши кисело мляко се разбиват с миксер. Прибавя се чаша захар, 4 яйца, 4 супени лъжици брашно и пакетче ванилия и отново се разбива. Изсипва се в намазнена форма за печене и се пече в загрята на 160 градуса фурна до златист загар. 

След това изваждаме чийзкейка и го оставяме да се охлади, след което прибираме в хладилник за една нощ, за да стегне допълнително. Бихме могли да го сервираме с течен шоколад, сезонни плодове или плодово сладко. Снимка: iStock
Чийзкейк

2 пакета обикновено крема сирене и 2 чаши кисело мляко се разбиват с миксер. Прибавя се чаша захар, 4 яйца, 4 супени лъжици брашно и пакетче ванилия и отново се разбива. Изсипва се в намазнена форма за печене и се пече в загрята на 160 градуса фурна до златист загар.

След това изваждаме чийзкейка и го оставяме да се охлади, след което прибираме в хладилник за една нощ, за да стегне допълнително. Бихме могли да го сервираме с течен шоколад, сезонни плодове или плодово сладко.
ШрикандВ купа изсипваме 2 чаши кисело мляко и една чаша кондензирано мляко и разбиваме с миксер до получаване на пухкава смес. Добавяме четвърт чаша кокосови стърготини и четвърт чаша захар и отново разбиваме. Прибираме десерта за поне два часа в хладилник. 

Сервираме го добре охладен с украса от ядки или шоколад. Снимка: iStock
Шриканд

В купа изсипваме 2 чаши кисело мляко и една чаша кондензирано мляко и разбиваме с миксер до получаване на пухкава смес. Добавяме четвърт чаша кокосови стърготини и четвърт чаша захар и отново разбиваме. Прибираме десерта за поне два часа в хладилник.

Сервираме го добре охладен с украса от ядки или шоколад.

Във всеки уважаващ себе си български хладилник се намира поне една кофичка кисело мляко.

Използваме го за всичко - от питателна закуска, през все по-подходящия за сезона таратор, до гарнитура за пържените тиквички или пък мусаката.

То си върви и за финал на обяда или вечерята, като го гарнираме със сладко, мед и любимите ни сезонни плодове.

Но киселото мляко може да бъде и основа за много по-интересни и интригуващи десерти.

Такава за сочен шоколадов мус и още пет десерта с кисело мляко можете да видите горе в галерията.

 

Най-четените