Краят на 2020 най-сетне дойде, въпреки че за мнозина това беше далечен блян (особено през март).
Всеки е направил някаква лична равносметка, приел е два-три житейски урока и е изкарал толкова време със семейството си, достатъчно да покрие изискванията за предстоящите пет години.
Ясно е - големи купони с бурни веселби в края на тази година няма да има.
Посрещането на 2021 ще трябва да е в тесен кръг и по възможност у дома. Но това не бива да разваля настроението, защото варианти за добро изкарване има всякакви, особено тези, включващи вкусно приготвена храна и коктейли.
Домашните събирания не се отживелица, въпреки че бяхме свикнали повече с тези навън. Нищо не може да замени уютът на разговорите с най-близките приятели, без да се налага да крещите в ухото им заради силната музика, ако искате да им кажете нещо. Освен това плейлистът си е лично ваша работа и не е нужно да се съобразявате с избора на някой диджей.
Като стана въпрос, алкохолът също влиза в тази графа, а и да си говорим честно - дори бутилката да е с дозатор, гаранцията, че водката по съдържание отговаря на етикета на бутилката, е точно 50 на 50.
Щом не се налага да излизате, отпада и вариантът: "Ох, ама нямам какво да облека" (ако сте жена) и: "Оф, трябва ли да обличам това?!" (ако сте мъж). Домашната обстановка предразполага каквото си пожелаете облекло, включително пижама, стига да ви се иска.
С две думи, пак може да си изкарате страхотно и в неформална среда, какъвто е домът ви.
Поканете няколко от най-близките си приятели или не ги канете - изборът е ваш. Направете си няколко силни питиета и вкусни неща за ядене, с които да ги прокарвате. А ако се чудите какви да са те, опитайте някое от предложенията ни за коктейли и храна за душата, с които да замените традиционното кебапче и бирата от пластмасова бутилка. Все пак тази година е като никоя друго досега.
Така че избършете прахта от шейкъра и включете котлоните на макс. Нека последните часове на 31-ви декември бъдат прекарани далече от дивана.
И не забравяйте - изпратете с овации 2020, защото за щастие тя завинаги ще остане в историята.
Коктейл с ябълков сайдер и шампанско
Новогодишната нощ рядко минава без гърмежа от тапа на шампанско, но защо да се чака чак до полунощ, след като бълбукащата напитка може да се превърне в изненадващо вкусен и освежаващ коктейл.
Предложението ни е перфектната комбинация между сладко, гъделичкащи балончета и вкусен ябълков тарт. Направен само от две съставки, коктейлът е способен да впечатли всеки и да даде един освежаващ старт на предстоящата година.
За да си го приготвите у дома, са ви нужни една част ябълков сайдер, една част шампаско и Воала! - вече може да му се насладите. Но има една особеност - не смесвайте съставките дълго време преди сервиране, защото има риск въздушните балончета да изчезнат.
Препоръчваме предварително да потопите леко навлажнените ръбове на чашите със смес от бяла и кафява захар, а също и канела. За впечатляващ завършек сложете пръчка канела, една звезда ароматен анасон и резенче прясна ябълка.
Ако не сте почитатели на шампанското пък или просто не разполагате с такова, може спокойно да го замените с просеко.
Синя "Маргарита"
И кой каза: "Маргарита"?!
Този коктейл е неумираща класика, показващ една друга страна на пиенето на текила - бавно и на малки глътки.
И тъй като годината не беше от най-традиционните, защо и коктейлите за изпращането ѝ да са такива?
Затова оставяме оригиналната рецепта настрана и се захващаме с друга - в син цвят и много по-подходяща за повода.
Пригответе си коктейлна чаша. Навлажнете ръбовете ѝ с резенче лимон, след което ги потопете в чинийка със сол.
Отново извадете шейкъра и го напълнете с лед. В него добавете 45 мл. текила, 30 мл. синьо кюрасо, 30 мл. прясно изцеден лимонов сок и малко захарен сироп. Разклатете силно, докато съставките се смесят добре, след което изсипете течността в предварително приготвената коктейлна чаша.
Гарнирайте с резенче лайм и консумирайте с мярка.
Боровинков Gin Sour
Боровинки, джин и пресен лимонов сок - вкусове, които със сигурност ще доведат лятото в дома ви. Тук пресните съставки са абсолютно задължителни, тъй като премръзналите от студ сини плодчета в камерата ви ще развалят крайния резултат.
За този коктейл е добре да използвате джин с по-мек вкус, защото иначе рискувате остротата му да доминира и смисълът да го смесвате с каквото и да било друго се губи напълно.
За да приготвите тази напитка, ще ви е необходим шейкър. В него първо сипете 1/5 купичка черни боровинки, 1 с.л. захарен сироп и 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разклатете силно, докато плодовете в шейкъра се смачкат и смесят добре с останалите съставки.
Към готовата смес прибавете 45 мл. джин (така е по рецепта, но никой няма да ви се сърди, ако добавите алкохола по свой вкус), няколко бучки лед и отново разклатете интензивно.
Изсипете готовия коктейл в ниска чаша, в която предварително сте сложили натрошен лед. Накрая гарнирайте със свежи боровинки и резенче лимон.
Хумус от грах
Не се стряскайте от тази на пръв поглед особена комбинация. Класическата разядка от нахут може да бъде опитана навсякъде, но малко хора се сещат, че тя може да се приготви и от други растения в шушулки.
Хумусът от грах е с мек, кремообразен вкус и е чудесен намазан върху тънко изпечени сухари. Може да го приготвите дори от предния ден, като за да го освежите, може да добавите малко зехтин и капки лимонов сок, след което да разбъркате.
Нужните продукти са:
- 400 гр. замразен грах
- 2 скилидки чесън
- 50 гр. сусамов тахан
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър
- 1 с.л. лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Всички съставки се поставят в блендер и се блендират до получаването на хомогенна смес. Готовият хумус се сервира в купички и се полива с тънка струйка зехтин.
Към него се поднасят сухари или прясно препечени филийки.
Мини бургери с телешко и карамелизиран лук
Почти не може да срещнете човек, който не обича бургери, а техният мини вариант е меко казано впечатляващ. Ето защо те са страхотен вариант за една по-различна вариация на познатото българско кюфте на скара в хлебче.
Хубавото на тази така наречена улична храна е, че може да се приготви по вкуса на всеки - със зеленчуци или без, с повече чедър и кисели краставички, а защо не и без месо. Нашето предложение обаче ще е за любителите на телешкото.
Нужните продукти за 8 от тези сочни мини бургери са:
- 8 мини питки за бургери
- 400 гр. телешка кайма
- 8 слайса зрял чедър
- Няколко листа зелена салата или айсберг
- 1 домат
- 1 голяма глава червен лук
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. олио
- 1 средно голяма глава жълт лук
- Щипка захар
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. кориандър
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Първо започнете с овкусяването на каймата (което може да случи и предния ден). Към нея се прибавя наситнената глава жълт лук, кимиона, кориандъра, както и солта и черния пипер на вкус. Омесва се добре и се оставя настрани за най-малко 30 мин. Ако е приготвена предния ден, се прибира в хладилника.
Червената глава лук се реже на средно дебели полумесеци. В тиган се загряват маслото и олиото и след това се слага лукът. Хубаво се разбърква, поръсва се щипката захар и сол на вкус. Готви се, докато придобие карамелен цвят и омекне. Когато е готов, се изважда от тигана и се оставя да изстине.
Идва ред на бургерите. От каймата се оформят кюфтета с големината на питката. Желателно е да се изпекат на грил тиган, но при липса на такъв, може и в обикновен. Щом са готови от едната страна и се обърнат, върху вече изпечената се поставя слайс чедър, за да се разтопи.
През това време листата от салатата се накъсват и доматът се реже на кръгли резени. В сух тиган се запичат хлебчетата от двете страни.
Бургерът се сглобява по следния начин: Върху долното хлебче се поставя листо салата, следва телешкото кюфте с разтопения чедър, слайс домат и карамелизираният лук. Завършва се с горното хлебче и ако не искате да се разпаднат докато ги сервирате, може да промушите през средата дървен шиш.
Ако желаете, добавете и сосове по ваш избор - кетчуп, майонеза, горчица или барбекю сос.
Гризини с шоколад
Гризините са като големия и по-модерен брат на солетите, а не са и особено трудни за приготвяне в домашни условия. Но за тази рецепта ще свършат работа и такива, купени от магазина.
Гризините с шоколад ще се харесат особено на любителите на сладко-соления вкус, а с вида си със сигурност ще изненадат гостите и семейството ви. Рецептата е елементарна и на практика няма да се наложи да извършвате каквито и да е било сложни действия, освен да разтопите малко масло и шоколад на водна баня.
Нужните продукти за 250 гр. от тези гризини са:
- 75 гр. черен шоколад
- 75 гр. бял шоколад
- 30 гр. краве масло
- Цветни пръчици за поръсване
Начин на приготвяне:
На водна баня се разтапя половината от маслото и към него се прибавя начупения черен шоколад. Бърка се до получаване на гладка консистенция. Същата процедура се повтаря и с белия шоколад.
Гризините се потапят в топлите смеси и се оставят шоколадовата част да се втвърди върху метална решетка на стайна температура. Преди това да се случи може да се поръсят с цветни пръчици или друга ядлива украса.