Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да отпразнуваме сезона на ягодите с лесен и бърз мус

Той може да бъде и доста лек Снимка: iStock
Той може да бъде и доста лек

Сезонът на ягодите навлиза в разгара си и на човек му се иска той да не свършва.

Вкусни, сладки, богати на витамин С, с малко калории...Единственият проблем е, че този плод е в изобилие - и в пълния си, зрял блясък, само през пролетта. Другият е, че е трудно да му се наситиш.

Има и трети - ягодите са изключително нетрайни, и могат да загубят свежестта си доста бързо.

Затова освен да ги ядем пресни с пълни шепи можем да ги претворим в нещо свежо, апетитно и леко като самите тях -мус с ягоди. Това е чудесен пролетен десерт, при това бърз и лесен за приготвяне.

••• Още едно страхотно приложение на този плод:

Предлагаме рецепта, която не изисква особени усилия и може да бъде както по-тежка - със сметана, така и по-лека - с кисело мляко.

Необходими продукти:

  • 500 г ягоди, почистени и разполвени
  • 100 г захар
  • 150 мл маскарпоне
  • 300 мл сметана, или кисело мляко
  • 1 лимон - сокът и кората
  • Няколко капки ванилова есенция

Начин на приготвяне

В тиган на среден огън сложете ягодите, сока от лимона, захарта и 30 мл вода. Гответе за около 5-10 мин - докато ягодите омекнат добре. Дръпнете сместа от огъня и оставете да се охлади.

След като е вече студена изсипете в блендер около 300 г от нея и я смелете, докато стане гладка. Прецедете я, за да стане като пюре с колкото може по-малко течност. Останалата сготвена смес запазете. 

Разбъркайте в купа маскарпонето, сметаната (или киселото мляко), ваниловата есенция и кората от лимона. Бъркайте, докато започне да се сгъстява, а след това прибавете и прецеденото ягодово пюре и отново разбъркайте.

Сервирайте десерта охладен, в подходяща чаша, като отгоре сложите от останалата смес от ягоди. Може да украсите с натрошени ядки или бисквити.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените