Сезонът на ягодите навлиза в разгара си и на човек му се иска той да не свършва.
Вкусни, сладки, богати на витамин С, с малко калории...Единственият проблем е, че този плод е в изобилие - и в пълния си, зрял блясък, само през пролетта. Другият е, че е трудно да му се наситиш.
Има и трети - ягодите са изключително нетрайни, и могат да загубят свежестта си доста бързо.
Затова освен да ги ядем пресни с пълни шепи можем да ги претворим в нещо свежо, апетитно и леко като самите тях -мус с ягоди. Това е чудесен пролетен десерт, при това бърз и лесен за приготвяне.
••• Още едно страхотно приложение на този плод:
Предлагаме рецепта, която не изисква особени усилия и може да бъде както по-тежка - със сметана, така и по-лека - с кисело мляко.
Необходими продукти:
- 500 г ягоди, почистени и разполвени
- 100 г захар
- 150 мл маскарпоне
- 300 мл сметана, или кисело мляко
- 1 лимон - сокът и кората
- Няколко капки ванилова есенция
Начин на приготвяне
В тиган на среден огън сложете ягодите, сока от лимона, захарта и 30 мл вода. Гответе за около 5-10 мин - докато ягодите омекнат добре. Дръпнете сместа от огъня и оставете да се охлади.
След като е вече студена изсипете в блендер около 300 г от нея и я смелете, докато стане гладка. Прецедете я, за да стане като пюре с колкото може по-малко течност. Останалата сготвена смес запазете.
Разбъркайте в купа маскарпонето, сметаната (или киселото мляко), ваниловата есенция и кората от лимона. Бъркайте, докато започне да се сгъстява, а след това прибавете и прецеденото ягодово пюре и отново разбъркайте.
Сервирайте десерта охладен, в подходяща чаша, като отгоре сложите от останалата смес от ягоди. Може да украсите с натрошени ядки или бисквити.