Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пет салати с ягоди за невероятен пролетен тонус

Ягодите и салатата са си първи приятели Снимка: iStock
Ягодите и салатата са си първи приятели

Пролетта има аромат на зелени салати, пресни зеленчуци и сочни ягоди.

Техният сладък, леко тръпчив вкус влагаме в торти, сладкиши, кремове. Похапваме ги и с шоколад, сметана, пудра захар и, ако са достатъчно сладки, без никакви добавки, които да прикриват соковете им.

Ягодите обаче са и прекрасна добавка към салати.

Някои вече са пробвали комбинацията и са ѝ фенове, но други все още повдигат учудено вежди в стил: Как така плодове на салата? И то, подчертаваме, не плодова салата, а такава, която ядем преди основното.

Най-смелите вече добавят смело към салатите си портокали, праскови, кайсии и грозде, само че ягодите са добро начало за експерименти в стил плод + зеленчуци.

Те са леко кисели и си подхождат с някои традиционни за салатите продукти като зехтин, оцет, балсамов оцет, разнообразни сирена и дресинги. А солта само подсилва и сладкия им вкус за малко изненада и разнообразие.

Ето и няколко рецепти за салати с ягоди, с които да предизвикате себе си и близките си:

Ягоди със спанак и балсамов дресинг

Снимка: iStock

Започваме с важно уточнение - ако се притеснявате да ядете напълно суров спанак, бланширайте го за 1-2 минути във вряща вода и след това го "шокирайте" в ледена вода, за да запази зеления си цвят.

След това в голяма купа смесвате спанака и ягодите и обърквате добре. Приготвяте си дресинг от 3-4 супени лъжици балсамов оцет с малко зехтин, сол, пипер и една идея горчица и заливаме салатата.

Разбърквате отново и оставяте за кратко да си поеме вкусовете - около 30 минути са напълно достатъчни.

Ягоди с авокадо и чери домати

Снимка: iStock

Тази салата е по-засищаща заради присъствието на авокадото, което е мазен и калоричен плод.

В същото време рецептата е идеална за хора на нисковъглехидратна диета, както и за онези, решили да свалят някой и друг килограм през пролетта. Необходими са едно авокадо, 4-5 ягоди и също толкова чери доматчета.

Всичко това се нарязва на кубчета и половинки и се овкусява с много малко сол, зехтин и оцет. Можете да прибавите и малко ядки за текстура. Към тази салата си подхожда и малко червен лук.

Ягоди с микс от салати и пилешко

Снимка: iStock

Минаваме в графа "салата, която може да се превърне и в лека вечеря".

Ако ви се намират и ягоди, и изостанало пилешко, време е да срещнете тези два продукта в тази салата, няма да съжалявате. Тук могат да бъдат вложени и всякакви зелени салати, но става най-вкусно, ако се използва микс от няколко вида.

Подобни миксове се продават готови с предварително накъсани и измити листа салата и са удобни за всякакъв вид пролетни салати. Другите съставки са ягоди и пилешко, което е запечено или гриловано.

Подправките са на вкус и око, като най-важни са солта и зехтинът.

Ягоди с паста и зелении

Снимка: iStock

Някакъв вид паста винаги се намира в шкафовете и се вари за под 10 минути, за да остане ал денте.

Към нея се прибавят нарязани на половинки или четвъртинки ягоди и нещо зелено за свежест - спанак, зелени салати, рукола, малко домат или краставица. В салатата място могат да намерят и червен лук, чесън, някое изостанало сирене на кубчета.

Всъщност основните съставки тук са паста и ягоди, които да носят соления и сладникавия привкус. Всичко друго е въпрос на налични продукти и подправки.

Салатата е по-вкусна студена и престояла няколко часа, за да отпуснат ягодите соковете си.

Ягоди със скариди и авокадо

Снимка: iStock

Скаридите имат свеж морски вкус и аромат, без да са толкова тежки, колкото морските риби.

От друга страна те имат нужда от нещо леко кисело и леко сладникаво, което да ги балансира и да ги прави по-леки и по-апетитни. Затова на помощ идват ягодите и една идея сол и зехтин към готовите скариди.

Половин авокадо към салатата на свой ред придава плътност и я прави засищаща. Това съчетание на продукти вече много уверено се промъква в менютата в съседна Гърция, а подозираме - скоро и у нас.

Не пропускайте авокадото в тази рецепта, защото именно то носи един маслен вкус, без който ястието няма да е същото.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените