Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да ядеш 7 часа нонстоп: Първенци на бюфета "храна на корем"

Тава свински крака е нищо за някои Снимка: iStock
Тава свински крака е нищо за някои

Колко можете да изядете от бюфет, от който можете да си сипвате колкото ви душа иска? Двойно, тройно, четворно?

Не е достатъчно, за да достигнете постиженията на господин Кан от град Чанша в Китай, който е толкова умел, че успя да си издейства забрана да стъпва в местно заведение. И сте далеч от американеца Албърт Флеминг, който е ял цели 7 часа без прекъсване и спрял, само защото го изгонили от ресторанта.

При първото си посещение в Handadi Seafood BBQ Buffet г-н Кан е изял 1,5 килограма свински крака, а при друга визита - между 3,5 и 4 килограма скариди. Затова на собственика на бюфета му писнало и забранил на Кан да идва отново.

Пред телевизия "Хунан" Кан се оплаква, че ресторантът дискриминира хора, които ядат много, а собственикът пояснява, че при всяка визита на ящния си клиент губи по няколкостотин юана.

"Дори когато пие соево мляко, той може да поеме по 20-30 бутилки. Когато яде свински крака, си взема по една тава. И от скаридите яде по една тава", оплаква се собственикът.

Забраната за достъп до този ресторант не е само за господин Кан, който е един многото китайци, които предават на живо в социалните медии как поглъщат огромни количества храна. Собственикът отказва да пуска вътре всички инфлуенсъри, които предават на живо в Weibo кулинарните си подвизи.

В последните години в Азия, включително в Китай, този вид инфлуенсърство, наречен Mukbang (Мок-банк), е особено популярен и включва изяждане на огромни количества храна пред камерата. Заради огромния проблем с разхищението на храна в Китай, правителството дори започна кампания "Празна чиния", която цели да се намали изхвърлянето на храна и да наблюдава стриктно тъпчещите се инфлуенсъри, като следващата стъпка ще е евентуално подобни видеа да се забранят, припомня Би Би Си.

Дискриминираният господин Кан обаче подчертава, че не е похабил никаква храна и си е изяждал всичко.

Той не е единственият, който има проблеми с количествата и недоволството на собствениците на ресторанти.

51-годишният Албърт Флеминг от Спрингфийлд, Масачузетс, е прекарал наскоро 7 часа в ресторант, поглъщайки между 20 и 30 килограма храна.

Потърпевшият ресторант се е рекламирал като бюфет от типа "всичко, което можеш да изядеш", но явно на седмия час от хранителната фиеста мениджърът не издържал и го помолил да си ходи. Клиентът се ядосал и се опънал, а след като най-накрая от бюфета успели да го накарат да си тръгне, се обадил на полицията и подал жалба.

"Това е сериозна несправедливост и съм дълбоко обиден", обяснил Флеминг пред медиите. Той живеел на помощи и рядко ходел на ресторант, затова и когато се случело, се опитвал да изяде колкото може повече за парите си.

"Не просто ме изритаха, при положение, че още бях гладен. Гледаха ме сякаш съм отвратителен и не заслужавах да ям там. Това е неприемливо и настоявам за компенсация", обяви клиентът, който съди веригата Golden Corral, част от която е ресторантът, за 2 милиона долара. Искът е за това, че клиентът е бил подведен от рекламата "всичко, което можеш да изядеш".

Снимка: iStock

Веригата се e извинила и е предложила на човека "значителна сума" пари, но той е отказал, смятайки, че ще получи повече, ако отиде на съд. 

Ако и вие - по някаква необяснима причина - искате да достигнете постиженията на Кан и Флеминг, интернет предлага и съвети как да успеете да погълнете повече храна от ресторант тип бюфет. Не ходете озверели от глад - ако например отидете за обяд, е добре да сте закусвали преди това. Иначе стомахът ще се свие прекалено и няма да може да поеме много храна.

Облечете се правилно - тесните дънки са пречка. Тренирайте ли поне се раздвижете хубаво, за да огладнеете подобаващо.

Преди яденето пийте много вода - хидратираният организъм има повече възможности за прием на храна. Парче лимон във водата подпомага храносмилането.

Започнете със супа или салата - в тях има много вода и това е нещо като разгрявка за стомаха за по-стабилните порции нататък. По някое време насред вече сериозното ядене може да хапнете парченце черен шоколад, който да премахне усещането за гадене от многото солена храна. Не пийте газирани напитки - заемат ненужно място. И, естествено, започнете с по-скъпите храни - да не ви е яд, ако накрая вече не можете да се справяте.

Финиширайте с ментов чай, който ще успокои стомаха и ще го подпомогне в тежката задача, която сте му дали.

И по възможност не публикувайте опита в социалните мрежи.

Най-четените