Може ли храни и напитки, които обожаваме, да ни разболеят сериозно?
Да, ако не са приготвени по определен начин или към тях е проявена крайна небрежност. Дори и най-банални храни като яйца и хляб могат да са опасни за здравето в някои ситуации. И това не е прекомерна хипохондрия, а факт, който понякога предпочитаме да пренебрегваме.
Ето няколко истински опасни хранителни навика:
Яйца на вестник
Яйцата на вестник носят носталгия с привкус на палаво детство, забързан обяд между игрите и неповторим вкус на ястието. Мнозина се кълнат, че ако не са именно на вестник, а например върху хартия за печене, яйцата нямат същия вкус, и затова се придържат към рецептите на баба.
Печатарското мастило обаче е опасно и в никакъв случай не бива да бъде оставяно да влезе в контакт с храна, особено пък при загряване.
По-старият тип печатарско мастило даже е по-опасно от съвременните си еквиваленти заради съдържанието на олово. Но това, че олово вече не се влага в мастилата, никак не бива да ни успокоява, че те вече са безвредни, камо ли годни за ядене.
А загряването на котлон само кара мастилото и хартията да започнат да отделят вредните си вещества.
Ядене на мухлясал хляб
Ситуацията е добре позната на всеки от нас, който консумира хляб - оставяме хляба за няколко дена и започваме да виждаме по него петънца мухъл. Грехота е да го хвърляме, затова уверено изрязваме мухлясалите участъци и ядем доволно.
Какво толкова, пеницилин, нали? Грешка!
Първо, ако мухълът вече е видим по хляба, това означава, че изрязването му няма да помогне и че хифите му вече са из целия продукт. Гъбичките на мухъла се разпространяват мълниеносно, но за сметка на това немалка част от тях са невидими с просто око. Ако мухълът се вижда, значи този хляб е за боклука.
Начинът, по който съхраняваме хляба - в кутия или в плик - само спомага целият да бъде обхванат от гъбички.
И, не, това не е задължително безвредният пеницилин. Някои от гъбичките са опасни и могат да предизвикат алергия, задушаване, астма, а малка част от тях са дори канцерогенни.
Пиене на домашна ракия от непроверен производител
Домашният алкохол, казват някои ракиджии, е по-вкусен, по-добър и по-истински.
Към това бихме прибавили обаче и че е по-опасен. Много рядко консумиращите домашна ракия са запознати с целия процес, през който тя е преминала, преди да стигне до масата. И още по-рядко, да не кажем никога, ракията в домашните казани е качествено дестилирана.
В любителските казани липсва или не функционира достатъчно добра система, която да отделя метиловия алкохол - същият този, който може да предизвика тежки последици като засегне очния или слуховия нерв.
Друга опасност в домашната ракия е етилацетатът, който се образува при неконтролираната в домашни условия ферментация, която от винена се превръща в оцетна. Етилацетатът принадлежи към групата на естерите и засяга сериозно черния дроб.
От друга страна, дори и най-евтините ракии в магазина са преминали през проби за метил и етилацетат, преди да бъдат бутилирани и да стигнат до рафтовете.
За доказателство само ще припомним, че през януари 2016 г. петима души от Якоруда починаха след консумация на домашна ракия.
Купуване на мляко и месни продукти, защото са "домашни"
Призивите за закупуване на млечни и месни продукти от малки производители на пръв поглед звучат логично. Първо, потребителят остава с впечатлението, че ще получи "домашен продукт" - по-качествен от онези в супермаркетите. Второ, по-малките производители имат нужда от повече подкрепа.
Допълнително действа и носталгията по Белчо и Сивушка и така се оказваме с мляко и месо, които са "домашни", но са и опасни.
Млечните продукти и неконсервираното месо са рай за размножаване на вредни бактерии, а към това се добавя и ниската хигиена, която цари в малките селски производства. Най-често се случва заразяването на храните с ешерихия коли, която води до тежко хранително натравяне.
Не е рядкост в уж "домашни" продукти да бъдат открити и следи от антибиотици, защото в малките стопанства често медикаментите не се дозират прецизно. Ветеринарната грижа също нерядко е занижена или напълно липсва.
Непроверените яйца, месо и мляко могат да съдържат и стафилококи, салмонела и шигела, като последната причинява дизентерия.