Салата "Нисоаз" е лятото и морето, кацнали на масата в чиния. В нея има всичко, което глези небцето - свежи зеленчуци, пресни подправки, твърдо сварени яйца и морски дарове. Макар че отначало ястието е по-пестеливо, отколкото е в момента.
Оригиналната "Нисоаз" се появява някъде в средата на XIX век.
Тогава Ница - градът, на който е кръстена салатата - е оживен рибарски град, където туризмът тепърва се заражда.
За сметка на това в края на деня рибарите са гладни за нещо питателно, но и освежаващо след дългия ден в морето, а този район на Франция е щедър към жителите си.
Под ръка местните готвачи имат великолепни съставки - пресни домати, маслини, зелен боб и изобилие от качествен зехтин.

С малко помощ от някой рибар към ястието вече има и маринована аншоа и други морски дарове, от друг познат пък пристигат яйца, които да допълнят купата със салата. Ако събралите се около масата са твърде изгладнели, "Нисоаз" търпи и още добавки като картофи, моркови и боб.
Затова и точна рецепта няма и никога не е имало и вместо това се разчита на наличности и вкус.
Кулинарният компромис гласи, че в "Нисоаз" трябва да има домати, яйца, аншоа и, в по-нови времена, риба тон.

Едни слагат и зелен боб и маруля, други настояват, че трябва да има маслини, артишок и люта чушка. Модерната индустрия, която предлага сравнително качествени консерви, позволява в салатата бързо да се добавят и зеленият боб, и рибата тон, и малко от нейното олио за повече характер.
Първите версии на салатата също така не са имали дресинг.
Жителите на Ница, горди с произхода и местността си, смятали, че зехтинът и маслините са достатъчни сами по себе си. След Втората световна война обаче готвачите експериментират с дресинги от майонеза, зехтин с лимонов сок и зехтин с мед.
С или без дресинг, салатата спокойно може да е както предястие, така и лека вечеря в по-топлите дни.
••• Как да си направим свежо протеиново дзадзики:
Ето и необходимите съставки за салата "Нисоаз" според Simple French Cooking:
- 4 големи зрели домата
- 4 твърдо сварени яйца
- 3-4 малки картофа, сварени
- 100-200 грама попарен зелен боб
- Шепа черни маслини
- Филенца аншоа
- 1 консерва риба тон в собствен сос
- Малко зелена салата или маруля
- Сол, пипер, зехтин, половин връзка магданоз, малко зелен или див лук

Начин на приготвяне:
Доматите се режат на не много ситно, като ако са много воднисти - семките им се отстраняват. Изсипват се в купа за салата и към тях се прибавят накъсаната маруля, картофите, отново на груби кубчета, маслините на половинки и зеленият боб.
Разбъркват се добре, след което в друга купа се размесват аншоата, рибата тон, малко от мазнината ѝ, зехтин, сол и пипер. Зеленчуците се заливат със сместа и салатата се украсява с разполовените яйца.
Накрая се поръсва с накълцани магданоз и зелен лук или див лук.
Към салата "Нисоаз" можем да добавим рукола, разноцветни салати, червен лук, чесън, артишок, каперси и други.
Често в нея можем да видим и пресни краставици, репички, чушка и морски дарове като калмари и миди. Ако искаме по-сочна салата, си правим дресинг от няколко лъжици майонеза със зехтин и мъничко лимонов сок.
Ако пък харесваме сладко-солени комбинации, дресингът е от зехтин с мед и лимонов сок.