Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Гуакамоле без авокадо - лесен и достъпен сос с тиквички

Салцата е идеална за тако или чипс Снимка: iStock
Салцата е идеална за тако или чипс

За това кога е готово за ядене авокадото има десетки шеги и мемета. По правило, то или е твърдо като камък и недозряло, или е презряло и вече кафяво, а идеалният момент за консумация трае кратко и е трудно да се уцели.

Което при цената на този скъп плод е още по-жалко.

Затова нека изцяло загърбим капризното авокадо в една класическа рецепта, за която обикновено смятаме, че е невъзможна без точно тази съставка.

Да, става дума за гуакамоле, но с тиквички, вместо с авокадо. "Фалшивото гуакамоле" също идва от Мексико, и е измислено от сергиите за тако, които понякога заменят мазния, кремообразен плод от прочутия сос и на негово място ползват тиквички.

Дори в Мексико може да сложат фалшиво гуакамоле в такото. Снимка: iStock
Дори в Мексико може да сложат фалшиво гуакамоле в такото.

Резултатът може да е също толкова добър, колкото и оригинала. Според някои дори е трудно да се открият разликите, особено ако "гуакамолето" се използва като добавка или за овкусяване на тако, бурито или кесадия. Или пък като сос за царевичен чипс.

Сосът е подходящ и за пържоли например, защото е по-лек заради липсата на авокадо. По същата причина салцата е по-дълготрайна и няма риск да покафенее и да се окисли.

Приготвянето е лесно, а продуктите - съвсем достъпни.

Необходими съставки:

  • 1 тиквичка
  • Зелен домат или чери домати, обелени - по желание
  • 1-2 люти чушки
  • 1 малка глава лук
  • 1-2 скилидки чесън
  • Зехтин или олио
  • Кориандър - по желание, може и да се замести с магданоз

Начин на приготвяне:

В тенджера сварете до омекване за няколко минути нарязаните тиквички, лютите чушки и доматите. Цветът на соса ще е по-ярък, ако ползвате италиански тиквички с тъмнозелена кора, но и обикновени вършат работа.

Извадете ги и изчакайте да се охладят до стайна температура. След това ги сложете в блендер с останалите съставки и посолете. Добавете малко от водата от тиквичките и смелете на гладко пюре.

Ако не харесвате вкуса на суров лук и чесън, може да ги задушите в олиото, вместо да ги добавите без топлинна обработка.

Можете да овкусите соса с няколко капки сок от лимон или още по-добре - лайм.

Според едни разлика с истинското гуакамоле почти няма, други смятат, че имитацията не си заслужава. Сосът обаче е толкова изкушаващо лесен и идеален за лятото, че е най-добре всеки да реши за себе си.





 

Най-четените