За това кога е готово за ядене авокадото има десетки шеги и мемета. По правило, то или е твърдо като камък и недозряло, или е презряло и вече кафяво, а идеалният момент за консумация трае кратко и е трудно да се уцели.
Което при цената на този скъп плод е още по-жалко.
Затова нека изцяло загърбим капризното авокадо в една класическа рецепта, за която обикновено смятаме, че е невъзможна без точно тази съставка.
Да, става дума за гуакамоле, но с тиквички, вместо с авокадо. "Фалшивото гуакамоле" също идва от Мексико, и е измислено от сергиите за тако, които понякога заменят мазния, кремообразен плод от прочутия сос и на негово място ползват тиквички.
Резултатът може да е също толкова добър, колкото и оригинала. Според някои дори е трудно да се открият разликите, особено ако "гуакамолето" се използва като добавка или за овкусяване на тако, бурито или кесадия. Или пък като сос за царевичен чипс.
Сосът е подходящ и за пържоли например, защото е по-лек заради липсата на авокадо. По същата причина салцата е по-дълготрайна и няма риск да покафенее и да се окисли.
Приготвянето е лесно, а продуктите - съвсем достъпни.
Необходими съставки:
- 1 тиквичка
- Зелен домат или чери домати, обелени - по желание
- 1-2 люти чушки
- 1 малка глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- Зехтин или олио
- Кориандър - по желание, може и да се замести с магданоз
Начин на приготвяне:
В тенджера сварете до омекване за няколко минути нарязаните тиквички, лютите чушки и доматите. Цветът на соса ще е по-ярък, ако ползвате италиански тиквички с тъмнозелена кора, но и обикновени вършат работа.
Извадете ги и изчакайте да се охладят до стайна температура. След това ги сложете в блендер с останалите съставки и посолете. Добавете малко от водата от тиквичките и смелете на гладко пюре.
Ако не харесвате вкуса на суров лук и чесън, може да ги задушите в олиото, вместо да ги добавите без топлинна обработка.
Можете да овкусите соса с няколко капки сок от лимон или още по-добре - лайм.
Според едни разлика с истинското гуакамоле почти няма, други смятат, че имитацията не си заслужава. Сосът обаче е толкова изкушаващо лесен и идеален за лятото, че е най-добре всеки да реши за себе си.