Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Храната - поредният инструмент за пропаганда на СССР

В "Книга за вкусна и полезна храна" има дори одобрена версия за съветска пица Снимка: iStock
В "Книга за вкусна и полезна храна" има дори одобрена версия за съветска пица

През 1939 г. се случва нещо необичайно за СССР - на съветския книжен пазар се появява готварска книга.

Събитието е учудващо по две причини. Първо, режимът на Сталин гледа с пренебрежение на старанията в кухнята и в сервирането и ги смята за буржоазна отживелица. Храненето, смята Кремъл, е дейност между другото, колкото човек да се засити и да се върне към усиления съветски труд.

Второ, съветският пазар страда от постоянен дефицит на определени стоки, включително и такива от първа необходимост. Други продукти пък въобще не успяват да прескочат Желязната завеса, че да се готви с тях.

Затова още от самото начало е ясно - "Книга за вкусна и полезна храна на СССР" е на бял свят най-вече с цел пропаганда.

На първите две страници читателите са посрещнати от снимка на пищна маса с купички, които преливат от черен и червен хайвер, до тях има шампанско и пълна фруктиера. Нататък има рецепти като телешко Строганов, оригиналната руска салата с шунка, бананов пай и ябълков пудинг.

Телешко Строганов Снимка: iStock
Телешко Строганов

Книгата е общо 400 страници, в които се намира дори рецепта за прасенце сукалче. "Рецепта за прасе сукалче не е идея за ястие, а е пропаганда чрез храна", казва пред Taste.com Аня фон Брезмен, която е специалист по съветската кухня.

Тя обяснява, че старата руска кухня - онази на руската салата с фазан, на ястията, изобилстващи от месо, на раците и морските дарове, на тортата "Медовик" - е обявена за упадъчна и трябва да бъде заместена с подходящи за режима на СССР храни.

Нищо, че в някои рецепти има продукти, които не се намират по съветските магазини.

В други рецепти пък умишлено са включени достиженията на съветската хранителна индустрия като готова майонеза и консервирани меса и зеленчуци. Точно така фазанът и телешкият език в прословутата салата "Оливие" са заменени със семпла шунка или салам.

За сметка на луксозните продукти като дивечово месо, агнешко и птиче месо, на страниците на книгата са представени СССР новости като ткемали (сос от сливи) и аджика (сос от люти чушки).

Включват се и още редица ястия, които не са традиционно руски, а са на съветските републики.

Мантъ Снимка: iStock
Мантъ

Има указания как да се приготвят узбекистанските тестени хапки мантъ и да се сервират със запържен червен пипер; как да се завие котлет по киевски; как да се направи аспик по белоруски.

Има го и арменският бозбаш - яхния от месо и боб, където месото може да бъде заместено с такова от консерва.

Много от рецептите са и за евтини ястия като окоршка - студена супа със зеленчуци и нарязан колбас, блини с брашно от елда, салати, изцяло направени от зеленчуци от консерва, и десерти - пак с плодове от компот или консерва.

"С поглъщането на тази храна хората са поглъщали и идеологията зад нея", казва фон Брезмен.

С цел все пак Кремъл да се покаже напредничав, в "Книга за вкусна и полезна храна" има одобрена от СССР версия на пицата с блат от стар хляб и зеле (наричат я зеленчукова пита).

Тестото за пицата се приготвя от смления хляб, накълцано зеле, моркови, тиквички, една четвърт яйце и малко масло. Отгоре, според кулинарната книга, се подреждат още тиквички и моркови, украсява се с копър и се пече. Сервира се със заквасена сметана.

"Хората са отхвърляли написаното в книгата", уточнява фон Брезмен.

Сельодка под шуба Снимка: iStock
Сельодка под шуба

В края на 30-те години все още мнозина пазят спомен за старата руска кухня. Други дори и да имат желание, не могат да приготвят рецептите от "Книга за вкусна и полезна храна", защото все някой продукт липсва в магазините.

Бабата на фон Брезмен, която е руския, ѝ разказва, че в магазините в един момент е имало само един вид сирене - саламурено. Въпреки това в кулинарната книга има не една и две рецепти, които изискват топено сирене.

"Тази книга е по-скоро като една приказка с красиви илюстрации", категорична е кулинарната експертка.

За да покаже колко добре се живее на негова територия, Съветският съюз дори се опитва да продава книгата и на Запад.

Зад граница, по информация на Taste, са продадени около 2,5 млн. екземпляра, защото "СССР" в заглавието е отблъсквало купувачите. Трябва да се признае, че благодарение на тази книга в Европа и САЩ в ресторантите започват да се предлагат борш, пелмени и котлет по киевски.

На Запад се харесва и друго съветско изобретение - сельодка под шуба, което в Съветския съюз е недолюбвано и определяно като прекалено тежко и неапетитно ястие, както обяснява бабата на фон Брезмен.

Именно в "Книга за вкусна и полезна храна" се въвежда и понятието "рибен ден" - в четвъртък задължително да се яде риба.

И докато отвъд Желязната завеса с лекота приготвят рецептите от книгата, в самия СССР гледат на рецептите със странна смесица от учудване и насмешка.

 

Най-четените