Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кун Аман - най-опасният десерт в света

Наричат го още "Злато в масло" Снимка: iStock
Наричат го още "Злато в масло"

Кун Аман има едно име и много прозвища.

Някои го наричат "най-опасния десерт в света". Други - "злато в масло". Французите се гордеят с апетитния десерт с глазиран вид, а в Бретон, където е изобретен десертът, го приемат като въпрос на чест.

Областта на Бретон е популярна с редица други сладкиши, сред които маслените бисквити, соленият карамел, "дантелените" бретонски палачинки и бретонската торта с крема сирене и тесто. Но Кун Аман се приготвя лесно и със скромен набор от продукти.

Легендата гласи, че един бретонски сладкар свършил продуктите за десертите и решил да импровизира.

Имал останала захар, имал останало масло, имал и хлебно тесто, което се чудил какво да прави. И решил да използва техниката, с която се правят френските кроасани - "ламинирал" тестото, тоест го разточил с масло, сгънал го, пак разточил, и пак, и пак, и пак...

Снимка: iStock

Между слоевете щедро ръсил и със захар. Методът създава многолистно тесто, което при печене остава на десетки слоеве, между които захарта и маслото се разтапят и създават сладък разкош.

Кун Аман на бретонски означава "маслен тарт/маслена торта". Точно заради изобилието от захар и масло модерни диетолози обичат да му казват "най-опасния десерт в света". Заради златистият загар, който трябва да се получи накрая, пък идва името "злато в масло".

Десертът е с неповторима текстура - хрупкав и запечен отвън и маслен и сочен отвътре.

Стриктната рецепта за Кун Аман съдържа 40 процента тесто, 30 процента масло и 30 процента захар.

Въпреки лаконичния списък от съставки сладкишът се приема за предизвикателство за пекарите, за да се докарат множеството слоеве, между които се наслояват маслото, захарта и горещият въздух при печенето.

Из кулинарните риалитита водещите обожават да го задават на участниците и след това строго да съдят как са се справили състезателите с Кун Аман.

Десертът се е подвизавал и в "Най-великият пекар на Великобритания", и в американския "Мастър Шеф". Легендарният готвач Дейвид Лебовиц пише в блога си, че когато човек мисли за Кун Аман или се кани да го опита, му е забранено да е на диета.

Снимка: iStock

А ето и как да си го приготвим у дома именно според Лебовиц...

Необходими съставки:

  • 1 чаена лъжица мая от кубче, активирана в мъничко топла вода със захар (не я заменяйте със суха мая)
  • 1 чаша хладка, но не студена вода
  • 2 чаши брашно
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаша захар плюс още малко за поръсване
  • 110 грама масло, охладено и нарязано на парчета от около 2 сантиметра плюс още 2-3 супени лъжици разтопено масло

Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква със солта, след което към него се прибавят активираната мая и постепенно - водата. Тестото трябва да е меко и да не лепне прекалено много. Когато се оформи, набрашняваме плота и продължаваме да месим на него.

Целта ни е еластично и лесно за работа хлебно тесто.

Когато го постигнем, намазваме купа с малко разтопено масло и слагаме тестото в нея. Покриваме с фолио и оставяме за около час на топло.

След това на леко набрашнен плот разстиламе тестото на недебел правоъгълник и намазваме с едно кубче от хладкото масло. Поръсваме с около супена лъжица захар, прегъваме на две и отново разточваме. Повтаряме процедурата с маслото и захарта.

Оттам нататък ръсим плота със захар, вместо с брашно, при разточването и продължаваме до изчерпване на маслото и захарта.

От тестото оформяме не много стегнат кръг, слагаме го в намазнена с масло купа и го оставяме отново да си почине за 30-40 минути.

През това време загряваме много добре фурна на 220 градуса, прехвърляме тарта във форма за печене, поръсваме с още малко масло и захар и печем до златисто - около 40-45 минути.

Охлаждаме Кун Аман, преди да го сервираме.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените