В горещото време сладоледът върви повече и от греяно вино по Коледа. За щастие вече можем да се насладим на истински качествен сладолед и в България и да опитаме както стандартния му вариант, така и джелато.
Има два проблема - единият, разбира се, са килограмите.
Другият е, че в някакъв момент и най-вкусният сладолед започва да омръзва. А пък небцето иска нещо хладно, сладко и свежо, по възможност и лесно за приготвяне в домашни условия.
Затова ето пет идеи от нас за студени и освежаващи десерти, които НЕ са сладолед:
- Панакота

Панакотата е ефектен италиански десерт, който се поднася както за разхлаждане, така и за освежаване на небцето след по-тежка трапеза. Състои се от два слоя, като за първия разтопяваме 150 грама захар в 500 милилитра течна сметана на слаб котлон.
Добавяме и една ванилия и 250 милилитра прясно мляко, разбъркваме леко и оставяме да се охлади. След това прибавяме пакетче желатин, разтворено и набъбнало в малко топла вода.
Разбъркваме, докато леко изстине, и наливаме в десертни чаши, които оставяме за поне няколко часа в хладилник. Трябва да се получи гъст крем, който заливаме със сос по желание - бихме могли да използваме готови топинги и сладка, пресни или сушени плодове.
Отново охлаждаме добре и сервираме.
- Хапки от замразено кисело мляко

Лесно и вкусно американско изобретение, което изисква минимални усилия в жегите. В купата на миксера или блендера изсипваме 600 грама гъсто кисело мляко и захар по желание или подсладител. Разбиваме с миксера/блендера и добавяме плодове според наличностите - пресни, замразени или сушени.
Най-добре се получава с разнообразие от поне няколко вида плод. Разбъркваме внимателно с шпатула, за да не намачкаме плодовете, и разстиламе в застлана с хартия за печене тава.
Важното е тавата да влиза в камерата, защото след разстилането я вкарваме там за цяла нощ. На другия ден замръзналият слой кисело мляко се натрошава и се поднася като сладко свежо похапване.
В сместа могат да се добавят и шоколад, карамел, парченца бисквити и други.
- Студен крем от гриловани банани

Тук ключът към богатия плътен вкус е гриловането на бананите. 3-4 големи банана се гриловат в силно загрят тиган или на плоча и се изсипват в купата на блендера. Добавят се 100 милилитра течна сметана или ванилов сладолед, ако не ни е страх от калориите.
Ако се използва сметана, ще трябва да прибавим и подсладител по избор - захар, кафява захар, мед или диетичен подсладител. След това разбиваме до пухкава смес.
Бихме могли да добавим ванилия, ромова есенция, шоколадови капки или сушени плодове. Кремът се изсипва в десертни чаши и се охлажда добре. Целта е да се получи студен десерт, но не и сладолед, тъй като грилованите банани ще загубят вкуса си, ако се замразят.
Кремът се сервира с още банан, с течен шоколад или добавки по избор.
- Гранита

Гранита е италианска измислица, много близка до това, което ние наричаме скрежина. Перфектна е за лятото, а освен това е по-нискокалорична и лека от сладоледа. Може да се приготви от всякакви плодове, каквито имаме в хладилника, но една от истинските класики е с диня.
500 грама диня се реже на кубчета и се пасира. Добавя се четвърт чаша лимонов сок и половин чаша захар. Пасира се отново.
Прехвърля се в тава, която може да влезе в камерата на хладилника, и се оставя за 30 минути. Вади се и се разбърква грубо с вилица, след което се охлажда в камерата още 30 минути. Процедурата се повтаря общо шест пъти, след които трябва да имаме ледена смес с твърди връхчета.
Гранитата се сипва в купи или десертни чаши и се сервира, украсена с листенца мента.
- Палачинкова торта

Тази рецепта се появява в американските домакински списания от 60-те години на миналия век и е представена като лесен начин на гостите да се сервира ефектен десерт. Предложението на авторите е дори да се използват готови палачинки за още по-скоростно приготвяне.
Трябват ни 8-10 палачинки - домашни или готови, както и кутия сладолед според вкуса ни и плодове, отново според вкуса и наличностите.
Сладоледа разбъркваме добре с нарязаните плодове, като можем да сложим и парченца шоколад, карамел или накълцани желирани бонбони. Действаме бързо, за да не се разтопи твърде много сладоледът.
След това сглобяваме палачинковата торта - основата е палачинка, мажем със сладолед, палачинка и така - до изчерпване на продуктите. Завършваме с фин слой сладолед и прибираме тортата в камера да стегне. Сервираме с декорация от плодове или шоколад.