Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Дяволска торта" - десертът, в който любителите на шоколада ще се влюбят до полуда

Даже и дяволът не може да ѝ устои Снимка: iStock
Даже и дяволът не може да ѝ устои

Има шоколадови торти. Не една и две всъщност - торта "Гараш", торта "Сахер", торта "Ден и нощ". Има я обаче и "Дяволската торта", която събира в себе си толкова много шоколад, че любителите му няма да могат да ѝ устоят.

Блатовете на тортата са сочни и са допълнени от плътен крем с дъх на шоколад и какао.

И на всичкото отгоре съставките са съвсем обикновени и напълно достъпни. Много е вероятно дори вече да ги имате в шкафа и да е необходимо да си набавите само качествено какао и хубав екстракт от ванилия, който придава неустоимия аромат на сладкиша.

"Дяволската торта" е изобретена някъде в началото на XX век.

Именно тогава маслото, какаото и сметаната стават далеч по-достъпни за домакините, които пък на свой ред с удоволствие експериментират с новите съставки.

Снимка: iStock

Така се появяват редица интерпретации на шоколадови торти, които в някакъв момент се обединяват под името "Дяволска торта".

Шеф-готвачката Найджела Лоусън пише в блога си, че е приготвила за първи път тортата с известно притеснение.

Смятала, че останалите около масата могат да сметнат десерта за твърде горчив заради какаото или пък за прекалено тежък заради глазурата от маслен крем. Нищо подобно обаче не се случило и всички се влюбили в тортата и питали за рецептата.

Снимка: iStock

Има две теории защо тортата се нарича така.

Едната е, че тъмният ѝ цвят заради висококачественото какао, изглежда почти черен и това навява асоциации с дявола. Другата е, че сладкишът е толкова вкусен, че дяволът го използва, за да съблазнява с него жертвите си.

Трети смятат, че името е маркетингов трик, който да привлича клиентите по сладкарниците да си поръчат именно това.

••• Как да си направим сочен и сладък кекс от тиквички:

А ето и необходимите съставки за "Дяволска торта":

  • 250 грама брашно
  • 115 грама масло
  • 100 грама качествено какао
  • 300 грама захар
  • 110 грама кафява захар
  • 120 грама заквасена сметана
  • 3 яйца
  • Бакпулвер, сода бикарбонат, щипка сол и ванилов екстракт
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се смесват брашното, содата и бакпулверът. В друга купа се разбиват двата вида захар с маслото, а в трета - какаото с мъничко олио. След това какаото се прибавя към захарта, разбита с маслото и се бие още 4-5 минути на най-висока степен на миксера.

След това, без да спираме миксера, добавяме и яйцата и отново разбиваме до въздушна смес.

Постепенно започваме да добавяме брашното и бием с миксера, докато количеството се поеме от сместа. Чак след това продължаваме да изсипваме още брашно. Накрая прибавяме солта, сметаната и ваниловия екстракт и разбиваме за още 5 минути.

••• Какво е торта "Медовик" и как да си я приготвим у дома:

Трябва да се получи гъста, лъскава кексова смес.

Нея разпределяме в подходяща форма с диаметър 20-24 см и печем на 170 градуса до излизането на суха клечка. Охлаждаме и с помощта на дълъг остър нож режем на 2 или 3 блата.

Приготвяме крем от 300 грама масло, 300 грама захар, 50 милилитра прясно мляко и 50 грама какао. Всичко това се разбива в купата на миксера до пухкава смес и подреждаме тортата, като редуваме блат с крем и накрая щедро измазваме с крем.

Оставяме "Дяволската торта" да се охлади в хладилник за една нощ и сервираме.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените