Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Майкъл Киарело: Готвачът, който намираше агнешкото за секси, но предложи брак със стриди

"Готвенето е труд, който трябва да се обича", категоричен беше телевизионният готвач. Снимка: Getty Images
"Готвенето е труд, който трябва да се обича", категоричен беше телевизионният готвач.

Джейми Оливър, Джо Бастианич, Джино Д'Акампо и още куп други шеф-готвачи обикалят малкия ни екран и твърдят, че искат да ни научат да готвим италианска храна.

Преди тях обаче пътеката отъпка Майкъл Киарело.

При това той го направи без претенции, че разкрива някаква необятна съкровищница от тайни и от рецепти, които не търпят и грам импровизация. Киарело, който на 9 октомври внезапно почина на 61 години, никога не е претендирал, че ястията му са свръхавтентични. Само, че са страшно вкусни.

Причината е, че шеф-готвачът предпочиташе да не разчита на прашасали книги с рецепти, а на собственото си небце и няколко принципа, които винаги спазва в кухнята:

"Кухненската маса е нашето забавление"

Снимка: Getty Images

Бащата на Киарело остава инвалид едва на 40 години и майка му трябва да работи на две места, но въпреки това американецът с италиански корени е категоричен - всичко, случващо се в кухнята, трябва да ни е забавно и да носи удоволствие.

"Ако с майка ми готвехме паста с горски гъби, винаги си говорихме за гъбите - как сме ги набрали, колко дъждовно е било точно в този ден, как колата ни се е развалила по пътя", припомня си готвачът пред The Star.

Той допълва, че всеки продукт и всяка рецепта си имат собствена история и че по тази причина за него работата около кухненската маса още от малък е била истинско забавление.

Майкъл уточнява, че вдъхновението за повечето му ястия идва от Италия и италианските му корени, но понякога използва само определен продукт, подправка, съвет или техника за готвене, а не цялата автентична рецепта.

"Готвенето е труд, който трябва да се обича", категоричен беше Киарело.

Снимка: Getty Images

Пресните съставки и свежите плодове и зеленчуци - "гръбнакът" на добрата кухня

В блога на ресторанта си The Napa Register Киарело пише много за огромното значение на пресните продукти като основа на истински вкусните ястия. "Понякога мога да прекарам и седмица в подбор на рецептата и съставките, ако готвя за семейството си и приятелите", обяснява Майкъл.

Той разказва, че роднините му са от Калабрия в Южна Италия, където сезонните плодове и зеленчуци са от изключителна важност за местните.

В продължение на традициите, за които Киарело е слушал от майка си и баща си, в долината Напа, Калифорния, той има собствени градини, дървета с маслини и овошки. Стридите и другите морски дарове в ресторанта се карат от Монтерей на брега на Тихия океан.

Рецептите на Майкъл Киарело, описани в книгите му, общо пет на брой, следват същия принцип и там преобладават простички рецепти на салати, гриловани меса, паста и плодови сладоледи.

Най-секси ястието за него е... агнешкото

Въпросът кое е най-секси ястието за Майкъл Киарело идва от Food Republic.

А на него той отговаря без замисляне - агнешкото, защото му мирише най-секси. Киарело сравнява аромата и въздействието на агнешкото с този на шоколада, който събужда феромоните и действа като афродизиак.

Когато през решава да предложи брак на приятелката си Ейлийн, готвачът избира стриди.

"Бутилка шампанско Krug върху лед. Стриди. Още куп храна за хапване с пръсти около нас", описва Киарело онзи момент, в който вади пръстена. "Когато избираме секси меню, не трябва да мислим само за консумацията, но и за значението", уточнява той.

Като други изкусителни и секси ястия Майкъл посочва лаврака в коричка от сол и маслини в зехтин.

Разбира се, ако може всичко това да е на фона на океана, още по-добре. А и това са само малка част от уроците по храна, любов и любов към храната, които Киарело "преподаваше" в книгите и предаванията си.

 

Най-четените