Италия се слави с прекрасното си вино, но дори и италианците са влюбени в тази рецепта за паста с водка.
За разлика от повечето италиански ястия, това е съвсем ново - произходът му със сигурност е от 70-те години на миналия век.
А за изобретяването му Италия води ожесточен спор с Ню Йорк, макар че не е напълно невъзможно пастата с водка да е измислена по едно и също време от двете страни на Океана.
В Ню Йорк пене ала водка се появява в ресторанта на шеф Луиджи Франсезе.
Според записките на дъщеря му Паула, Луиджи искал да постигне по-лек и същевременно по-интересен доматен сос, с който да сервира паста пене.
Наблизо имал бутилка водка, така че решил да експериментира и сложил в соса няколко глътки от алкохола, а резултатът веднага се харесал и на него, и на клиентите.
Италиански готварски книги обаче посочват, че паста със сос с водка се приготвя в Болоня и в Рим.
Пене ала водка се среща и в готварската книга на италианския актьор Уго Тоняци. Рецептата съдържа доматен сос, малко сметана, водка и лют червен пипер. Тоняци предлага да се използва полска водка с люта чушка, която допълнително да подлюти соса.
Актьорът предпочитал пастата си люта, чак "смъртоносна", по негови думи.
Пене ала водка не е задължително люто ястие, но пък се отличава с кремообразния си, нежнорозов сос.
И, да, трикът е точно в добавянето на водка, а не някакъв друг тип алкохол. Водката добавя уникален аромат към соса, въпреки че алкохолът се изпарява бързо по време на готвене. Освен това действа като мощен емулгатор за получаването на гладък и вкусен сос.
Не на последно място, пене ала водка оставя по небцето онзи вкус, при който усещаш, че има някаква необичайна съставка, само че не можеш да се сетиш каква. И искаш още една хапка, и още една, и още една...
Рецептата има и вариации. Паста с водка и сьомга се нарича "пенне ала Москва", а има и варианти с хайвер или скариди.
Трябва да сме честни обаче - добавки като месо, колбаси и морски дарове ще "задушат" вкуса на прекрасния сос. А и версията само с доматен сос с водка е по-лека, приготвя се за няма и 30 минути и е чудесно угощение за делнична вечер, в която ни се хапва нещо топло, апетитно и италианско.
Необходими са ни:
- 300 грама паста пене (или друг тип къса, дребна паста)
- 400 милилитра доматен сос
- 200 милилитра течна неподсладена сметана
- 60 милилитра хубава водка
- 2-3 скилидки чесън
- Сол, черен пипер и босилек
- Пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган в малко зехтин запържваме за кратко чесъна, наливаме водката и веднага след това - доматения сос.
Разбъркваме и подправяме със сол и много малко черен пипер. Накрая добавяме и сметаната и бъркаме до получаването на гладък розов сос.
През това време сме сварили пастата почти до готовност и остава само да я изсипем при соса и да разбъркаме, за да поеме добре вкусовете.
Сервираме с босилек и пармезан.