Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пастата с водка, за която спорят Италия и Ню Йорк

Пене ала водка се приготвя за няма и 30 минути Снимка: iStock
Пене ала водка се приготвя за няма и 30 минути

Италия се слави с прекрасното си вино, но дори и италианците са влюбени в тази рецепта за паста с водка.

За разлика от повечето италиански ястия, това е съвсем ново - произходът му със сигурност е от 70-те години на миналия век.

А за изобретяването му Италия води ожесточен спор с Ню Йорк, макар че не е напълно невъзможно пастата с водка да е измислена по едно и също време от двете страни на Океана.

В Ню Йорк пене ала водка се появява в ресторанта на шеф Луиджи Франсезе.

Според записките на дъщеря му Паула, Луиджи искал да постигне по-лек и същевременно по-интересен доматен сос, с който да сервира паста пене.

Снимка: iStock

Наблизо имал бутилка водка, така че решил да експериментира и сложил в соса няколко глътки от алкохола, а резултатът веднага се харесал и на него, и на клиентите.

Италиански готварски книги обаче посочват, че паста със сос с водка се приготвя в Болоня и в Рим.

Пене ала водка се среща и в готварската книга на италианския актьор Уго Тоняци. Рецептата съдържа доматен сос, малко сметана, водка и лют червен пипер. Тоняци предлага да се използва полска водка с люта чушка, която допълнително да подлюти соса.

Актьорът предпочитал пастата си люта, чак "смъртоносна", по негови думи.

Пене ала водка не е задължително люто ястие, но пък се отличава с кремообразния си, нежнорозов сос.

Снимка: iStock

И, да, трикът е точно в добавянето на водка, а не някакъв друг тип алкохол. Водката добавя уникален аромат към соса, въпреки че алкохолът се изпарява бързо по време на готвене. Освен това действа като мощен емулгатор за получаването на гладък и вкусен сос.

Не на последно място, пене ала водка оставя по небцето онзи вкус, при който усещаш, че има някаква необичайна съставка, само че не можеш да се сетиш каква. И искаш още една хапка, и още една, и още една...

Рецептата има и вариации. Паста с водка и сьомга се нарича "пенне ала Москва", а има и варианти с хайвер или скариди.

Трябва да сме честни обаче - добавки като месо, колбаси и морски дарове ще "задушат" вкуса на прекрасния сос. А и версията само с доматен сос с водка е по-лека, приготвя се за няма и 30 минути и е чудесно угощение за делнична вечер, в която ни се хапва нещо топло, апетитно и италианско.

Снимка: iStock

Необходими са ни:

  • 300 грама паста пене (или друг тип къса, дребна паста)
  • 400 милилитра доматен сос
  • 200 милилитра течна неподсладена сметана
  • 60 милилитра хубава водка
  • 2-3 скилидки чесън
  • Сол, черен пипер и босилек
  • Пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган в малко зехтин запържваме за кратко чесъна, наливаме водката и веднага след това - доматения сос.

Разбъркваме и подправяме със сол и много малко черен пипер. Накрая добавяме и сметаната и бъркаме до получаването на гладък розов сос.

През това време сме сварили пастата почти до готовност и остава само да я изсипем при соса и да разбъркаме, за да поеме добре вкусовете.

Сервираме с босилек и пармезан.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените