Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Хрътката е добър коктейл, но Соленото куче ще ви стане любим

Сокът от грейпфрут се оказва най-добрият приятел на джина, а и на водката Снимка: Webcafe
Сокът от грейпфрут се оказва най-добрият приятел на джина, а и на водката

Когато става въпрос за коктейли, да намериш златната комбинация между сладко, кисело, солено и горчиво е знак за истинско майсторство. Подобни напитки носят на небцето експлозия от вкусове, която може да се опише само с една дума - удоволствие.

Именно такъв е случая с една позабравена класика от първата половина на XX век - "Хрътката", и по-скоро с нейния модифициран по-малък брат - "Соленото куче".

Коктейлът е изключително прост и в двата си варианта, залагайки на комбинация от джин (или водка) и сок от грейпфрут, а в случая на Соленото куче и малко сол по ръба на чашата.

Но да започнем първо с оригинала - Хрътката (The Greyhound). Коктейлът за първи път се споменава в култовата книга на английския барман Хари Крадок Savoy Cocktail Book от 1930 г., превърнала се във верен наръчник за бармани и любители по целия свят.

Там той описва рецептата "вариант на коктейла от грейпфрут", което предполага, че по това време комбинацията от алкохол и сок от грейпфрут вече е била популярна. Неговата рецепта се състои само от джин, сок от грейпфрут и лед.

Снимка: Webcafe

Рецепта за подобен коктейл с името "Хрътката" се появява в Harper's Magazinе през 1945 г. В статия авторът разказва за коктейл от водка, захар и консервиран сок от грейпфрут, сервиран във верига ресторанти "Greyhound" близо до автобусните спирки на едноименната транспортна компания.

Преди 1945 г. водката е по-скоро необичайно питие за САЩ и много малко от класическите коктейли я използват като базов алкохол.

През 50-те обаче това се променя, като водката набира страхотна популярност, заменяйки джина като водещ алкохол в редица класически коктейли (включително и при мартинито, за което обаче ще си говорим някой друг път).

Именно такава е съдбата и на "Хрътката", която вече масово се приготвя с водка и сок от грейпфрут, вместо с джин.

За сметка на това някъде по това време американският актьор, певец и продуцент Джордж Джесъл, който е страстен любител на алкохола, решава да върне една практика от времето на Сухия режим при приготвянето на коктейли - поставянето на сол по ръба на чашата.

Снимка: Webcafe

Солта успява да подсили вкусовете на напитката и да тушира горчивината на грейпфрута. Така се ражда и "Соленото куче", а съвсем скоро след появата му той става много по-популярен от "Хрътката".

И има причина за това. Този дребен детайл на поставянето на сол по ръба на чашата успява да придаде изключителна завършеност на иначе прост коктейл, превръщайки го в истинско изживяване.

Солта по принцип има силата едновременно да омекотява и прави по-осезаеми вкусовете в един коктейл, а в случая със сока от грейпфрут успява да извади на преден план аромата на самия плод, без обаче това да идва с прекомерна киселост или горчивина.

И все пак между Хрътката и Соленото куче има и друга разлика - в съотношението между двете основни съставки.

Така за "Хрътката" се приема, че съотношението между джин (или водка) и сок е 1:4, докато при "Соленото куче" то е 2:4. И двете обаче използват за украса колело от лайм (ако искате да е по-стилно, използвайте сушен лайм).

Съставките за Хрътката Снимка: Webcafe
Съставките за Хрътката

Приготвянето също не е кой знае каква философия. При "Соленото куче" минете с парче лайм по ръба на чашата, за да се навлажни, а след това го оваляйте в сол (розова йодирана е добър избор и като вкус, и като визия).

След това напълнете чашата догоре с лед, сипете джина или водката, а след това долейте със сок от грейпфрут. Накрая поставете отгоре колелото лайм.

Останалото, което можете да направите, е да отпиете и да се насладите на експлозията на вкусове.

Възможна вариация е да се добави капка битърс за обогатяване на ароматите, но съвсем не е задължително.

Друг начин да разнообразите коктейла е да сложите по ръба на чашата комбинация от сол и черен пипер вместо само сол. Този вариант се нарича "Далматинецът".

Някои път използват газирана напитка с вкус на грейпфрут вместо сок от грейпфрут. Личното ми мнение е, че прясно изцеденият сок дава в пъти по-добри резултати, а ако искате да имате в напитката си газирани балончета, просто добавете 2-3 части джин към 4 части сок от грейпфрут и долейте след това със сода. Вкусът ще е много по-ясен в сравнение с овкусената газирана напитка.

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

 

Най-четените