Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Сладкиш с майонеза - шоколадов разкош с богата история

И, да, става въпрос за сладък, богат на вкусове кекс Снимка: iStock
И, да, става въпрос за сладък, богат на вкусове кекс

Има два типа хора - такива, които потръпват от ужас при думите "кекс с майонеза", и такива, които са го опитвали и знаят за какъв сочен шоколадов разкош става дума.

Може да звучи като някаква модерна фюжън измислица, но кексът с майонеза всъщност е рецепта на около 80 години, а може и повече. И, да, става въпрос за сладък, богат на вкусове сладкиш, който освен всичко друго се приготвя изключително лесно и с невероятно достъпни съставки.

Но първо малко история...

Кексът с майонеза идва от САЩ и има известни спорове за произхода му.

За първи път се среща в списание от 1927 г. и то не в кулинарната секция, а в реклама на майонеза Hellman's. На снимката виждаме шоколадов сладкиш с шоколадова глазура, от който е отрязано парче, за да се вижда сочната му среда. Текстът пък обещава разточителен кекс, при това без яйца и мазнина.

Снимка: iStock

Тези две съставки, гласи рекламата, се заместват от едно бурканче майонеза Hellman's. Тогава се появява версията, че сладкишът е измислен от госпожа Пол - съпруга на търговски представител на бранда за майонеза.

Впоследствие кексът се налага в някои домакинства, защото по време на Голямата депресия и Втората световна война пресните яйца и маслото са дефицитни стоки. Бурканчета с майонеза обаче се намират сравнително лесно и затова десертът е предпочитан от домакините както в Америка, така и в Европа.

Според друга версия обаче това е "Сладкишът за 100 долара" от Ню Йорк.

Легендата разказва за изискана дама, която решила да хапне в ресторанта на луксозния хотел "Уолдорф Астория". За десерт ѝ сервирали кекса с майонеза и тя била толкова впечатлена, че поискала рецептата.

Първоначално готвачът отказал, но след подкуп от 100 долара предоставил инструкциите. Вариант на същата история гласи, че рецептата била изпратена до дамата по пощата заедно със сметка за 100 долара.

През 1949 г. сладкишът с майонеза официално се споменава на кулинарна конференция в Чикаго, където рецептата е отпечатана в брошурата на събитието. Популярната готвачка Сиси Грег пък отбелязва в статия за The Evening Independent, че точно този десерт никога не е бил свръхпопулярен в САЩ.

Снимка: iStock

Той се появява тук-таме в кулинарни книги, само че идеята за сладко ястие с майонеза за основа, съвсем разбираемо, отначало не звучи апетитно.

Всъщност ако не кажете на дегустаторите какво точно има в кекса, никой няма да се досети, че в него има майонеза.

Като вкус десертът е близо до шоколадовите браунита и така наречената "Дяволска шоколадова торта/Дяволски кекс".

Интересното е, че в сладкиша няма и изобилие от шоколад - богатият вкус идва от какаото в сместа, за предпочитане възможно най-висококачественото и ароматното налично в магазина.

Колкото до майонезата - никак не е задължително тя да е Hellman's, макар че брандът е наличен отдавна и на българския пазар.

Някои кулинари използват само и единствено домашна майонеза, други все още срещат затруднения да я приготвят, така че тук насоки няма да даваме.

Вместо това ето необходимите съставки:

  • 200 грама майонеза (без добавки като горчица и овкусители)
  • 200 грама бяла кристална захар
  • 300 грама брашно
  • 1 пакет хубаво какао
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 пакетче ванилия
  • Студена вода
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се смесват първо сухите съставки - захар, брашно, какао, бакпулвер и ванилия. Разбъркват се добре с вилица или лъжица и се прибавя майонезата. Отново се разбърква, като за целта дори не е необходим миксер.

От майонезата зависи колко гъста ще се получи сместа и колко студена вода ще е необходима за разреждането ѝ. В купата трябва да имаме не много гъсто кексово тесто, което се бърка лесно на ръка.

Изсипва се в намаслена тава с диаметър 20-25 сантиметра и се пече в загрята на 180 градуса фурна. Обикновено кексът е готов за 25-30 минути, като проверката е добре познатото бодване с клечка за зъби - ако излиза суха, значи десертът е добре изпечен.

Оставяме сладкишът да се охлади, за да се вади лесно от формата и да се реже на хубави равномерни парчета.

Към кексът с майонеза по рецепта се приготвя шоколадова глазура от 100 грама шоколад и 50 грама масло, стопени на водна баня.

Ако няма време за домашна глазура, може да се използва готов течен шоколад. Глазурата може и да е от бял шоколад, както и да се доукраси с шарени пръчици и сладкарски декорации.

В сместа за сладкиша бихме могли да сложим и малко ром или ромова есенция за малко по-интересен вкус. На пазара вече се намира и бадемова есенция, която би подхождала на шоколадовата смес.

Кексът е още по-апетитен на следващия ден след изпичане, защото попива от глазурата си и вкусовете му се разгръщат.

Сладкишът също така може да се изпече и във форми за мъфини или пък да се раздели на два блата, между които да се нанесе пълнеж.

 

Най-четените