Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Вадете пържолите и шоколада! Осем храни, които всъщност не са вредни

Не, яйцата не са "холестеролни бомби". Но има и други храни и продукти, които напълно несправедливо са нарочени за калорични, вредни или просто безполезни за организма ни. Време е да отменим наложената стигма: Снимка: iStock
Не, яйцата не са "холестеролни бомби". Но има и други храни и продукти, които напълно несправедливо са нарочени за калорични, вредни или просто безполезни за организма ни. Време е да отменим наложената стигма:
Паста„Спагетите не са това, за което ги мислите“, заявява проф. Джена Брадок пред списание Heathline. Тя изцяло опровергава идеята, че пастата е „празни калории“, които засищат за кратко. Брадок посочва, че на пазара вече има достатъчно видове паста, към които да се ориентирате и които съдържат съвсем приемливите 300-400 калории на порция. Пълнозърнестите и оризови варианти са най-добрият избор, но Брадок подчертава, че е по-разумно да се насочите към леки, немазни сосове с шунка или морски дарове. Снимка: Pixabay
Паста

„Спагетите не са това, за което ги мислите“, заявява проф. Джена Брадок пред списание Heathline. Тя изцяло опровергава идеята, че пастата е „празни калории“, които засищат за кратко. Брадок посочва, че на пазара вече има достатъчно видове паста, към които да се ориентирате и които съдържат съвсем приемливите 300-400 калории на порция. Пълнозърнестите и оризови варианти са най-добрият избор, но Брадок подчертава, че е по-разумно да се насочите към леки, немазни сосове с шунка или морски дарове.
ГлутенМнозина избягват глутена като дявол – тамян. Истината обаче е, че ако нямате доказана от лекар непоносимост към глутен, няма никаква нужда да се лишавате от него. Процентът на хора, които не бива да консумират глутен, е около 1 на сто, изчислява диетоложката Рейчъл Хартли пред Insider. Тя казва още, че е добра идея децата от малки да се запознаят с това вещество, защото така е по-малко вероятно да развият непоносимост към него. Снимка: Pexels
Глутен

Мнозина избягват глутена като дявол – тамян. Истината обаче е, че ако нямате доказана от лекар непоносимост към глутен, няма никаква нужда да се лишавате от него. Процентът на хора, които не бива да консумират глутен, е около 1 на сто, изчислява диетоложката Рейчъл Хартли пред Insider. Тя казва още, че е добра идея децата от малки да се запознаят с това вещество, защото така е по-малко вероятно да развият непоносимост към него.
ЯйцаПрез 90-те и началото на новия век някои диетолози определяха яйцата като „холестеролни бомби“. Този мит вече е напълно развенчан – в едно яйце има едва около 115 калории и едва един грам въглехидрати, което ги прави изключително подходящи за нисковъглехидтратните режими на хранене. Яйцата са и прекрасен естествен източник на Витамин A и D. Снимка: Pixa
Яйца

През 90-те и началото на новия век някои диетолози определяха яйцата като „холестеролни бомби“. Този мит вече е напълно развенчан – в едно яйце има едва около 115 калории и едва един грам въглехидрати, което ги прави изключително подходящи за нисковъглехидтратните режими на хранене. Яйцата са и прекрасен естествен източник на Витамин A и D.
МаслоМаслото беше сатанизирано по подобен на яйцата начин и се смяташе за ужасно вредно. През 2014 г. от Харвард отричат този мит и посочват, че то е най-добрият източник на „добрия холестерол“ и „добрите мазнини“ за организма ни. То е далеч по-полезно от алтернативи като маргарина, който е бъкан с вредни трансмазнини и е преминал през сериозна обработка, преди да стигне до трапезата ви. Снимка: Pixabay
Масло

Маслото беше сатанизирано по подобен на яйцата начин и се смяташе за ужасно вредно. През 2014 г. от Харвард отричат този мит и посочват, че то е най-добрият източник на „добрия холестерол“ и „добрите мазнини“ за организма ни. То е далеч по-полезно от алтернативи като маргарина, който е бъкан с вредни трансмазнини и е преминал през сериозна обработка, преди да стигне до трапезата ви.
КартофиСкромните картофи са набеждавани, че съдържат прекалено много въглехидрати и нишесте и нямат почти никакви полезни свойства. Пред Heathline проф. Джена Брадок опровергава това твърдение. Тя уточнява, че картофите са богати на Витамини B и C, както и на така ценния калий. Все пак, ако държите да се храните здравословно, посочва Брадок, не посягайте към мазните пържени картофки. Снимка: Pixabay
Картофи

Скромните картофи са набеждавани, че съдържат прекалено много въглехидрати и нишесте и нямат почти никакви полезни свойства. Пред Heathline проф. Джена Брадок опровергава това твърдение. Тя уточнява, че картофите са богати на Витамини B и C, както и на така ценния калий. Все пак, ако държите да се храните здравословно, посочва Брадок, не посягайте към мазните пържени картофки.
Червено месоЗапушени артерии, сърдечни проблеми, високо кръвно – с това ни плашеха лекарите, ако консумираме червено месо. През 2016 г. д-р Франк Сакс, председател на Американската здравна асоциация, заявява, че заплахите от червеното месо са преувеличени. Той посочва, че месото съдържа оптимално количество протеини, които да те държат сит дълго време, а освен това доставя на тялото креатин, желязо, цинк и фосфор. Снимка: Pixabay
Червено месо

Запушени артерии, сърдечни проблеми, високо кръвно – с това ни плашеха лекарите, ако консумираме червено месо. През 2016 г. д-р Франк Сакс, председател на Американската здравна асоциация, заявява, че заплахите от червеното месо са преувеличени. Той посочва, че месото съдържа оптимално количество протеини, които да те държат сит дълго време, а освен това доставя на тялото креатин, желязо, цинк и фосфор.
ОризБелият ориз съдържа прекалено много въглехидрати и не може да бъде част от здравословна диета? Специалистите не са съгласни с подобно заключение. Те са категорични, че белият ориз е задължителна част от режима на активните хора, особено на тези, които спортуват. Той подпомага изграждането на мускулна маса и възстановяването на тъканите след тежка тренировка. Снимка: Pixabay
Ориз

Белият ориз съдържа прекалено много въглехидрати и не може да бъде част от здравословна диета? Специалистите не са съгласни с подобно заключение. Те са категорични, че белият ориз е задължителна част от режима на активните хора, особено на тези, които спортуват. Той подпомага изграждането на мускулна маса и възстановяването на тъканите след тежка тренировка.
Млечен шоколадМлечният шоколад се асоциира с недиетично и прекалено калорично лакомство и се препоръчва да консумирате по-здравословния натурален шоколад. Проф. Брадок не е съвсем съгласна. Тя е категорична, че в малки количества млечният шоколад е апетитен източник на антиоксиданти и спомага за образуването на хормона на щастието – серотонин. Снимка: Pexels
Млечен шоколад

Млечният шоколад се асоциира с недиетично и прекалено калорично лакомство и се препоръчва да консумирате по-здравословния натурален шоколад. Проф. Брадок не е съвсем съгласна. Тя е категорична, че в малки количества млечният шоколад е апетитен източник на антиоксиданти и спомага за образуването на хормона на щастието – серотонин.

Идеята ни що е то здравословно хранене и има ли то почва у дома се променя непрекъснато. Само че докато сляпо следваме съветите на този или онзи специалист, е напълно възможно да зачеркнем от менюто храни, които всъщност са полезни.

Наистина ли яйцата са "холестеролни бомби"?

Колко ли кошмарни последици може да има от една сочна червена пържола или пък купа ароматна паста с морски дарове? Дали пък не сме научили нещо ново за млечния шоколад и ориза, които да ги върнат на трапезата ни съвсем спокойно?

Всъщност има куп храни и продукти, които напълно несправедливо са нарочени за калорични, вредни или просто безполезни за организма ни. Затова решихме, че е време да отменим наложената върху тях стигма.

В галерията горе ще видите осем неща, които всъщност са полезни за вас.

 

Най-четените