Италианската кухня малко или много вече не е тайна за нас.
Малко на брой, но любими съставки, средиземноморски продукти с познат и обичан вкус, минимум термична обработка и сложни техники - какво може да се обърка? Ето затова не пропускаме от време на време да извъртим една паста точно по италиански.
Но след това отиваме в ресторант, опитваме пастата там и... ни се струва по-великолепна от домашната.
Защо пастата в заведение ни е по-вкусна?
Варена е в добре осолена вода
Обикновено посоляваме водата и у дома.
В заведенията обаче са истински щедри с нея. Тук говорим за сериозно количество сол, а не само няколко щипки. Тя, от своя страна, придава на пастата вкус, още преди да ѝ бъде добавен и сосът.
В някои ресторанти вместо сол дори използват бульон за още по-наситен вкус. Все пак пастата е вид тестено изделие и сама по себе си няма почти никакви вкусови качества - за тях разчитаме на соса, но и на перфектно овкусената вода за варене.
Оттам нататък стига само вкусът на пастата да хармонира с вкуса на соса към нея и достигаме до кулинарна нирвана.
Напълно постижима и у дома за щастие.
Подбран е правилният вид паста
Не е рядкост у дома да има начената опаковка с паста, която решаваме да изразходим.
В това няма нищо лошо, но в ресторантите, в които се готви добра италианска кухня, случайности от такъв род не се допускат. Опитните готвачи на италианска храна знаят, че определени типове паста вървят с определени сосове.
Плоските талятели и тънките спагети например си отиват с мазни сосове, които да полепнат по тях. Пастата пене, която оприличаваме на макарони, пък изисква богат сос, който да "пълни" кухините ѝ.
Пълнената паста като равиоли и тортелини не изисква нищо повече от семпъл доматен сос с босилек или пък песто.
Тънкостите се усвояват с малко гледане на кулинарни канали и четене из блоговете на италианските готвачи.
Поднесена е по правилния начин
Прословутото плейтване не е глезотия. Факт е, че често се храним първо с очите си, а после - с небцето и стомаха.
Вкъщи сме склонни да бързаме и да сме малко небрежни при поднасянето на обяда или вечерята. Така пастата се оказва поднесена не по най-апетитния начин и оттам ни се струва и не чак толкова апетитна, колкото е била в онова италианско ресторантче от миналата седмица.
В заведението се отделя време пастата да се сервира красиво и да зарадва клиента още с вида си.
По този начин дори и едни обикновени талятеле "Болонезе", които сме опитвали десетки пъти, могат да ни се сторят шедьовър.