Най-богатите YouTube звезди

Когато YouTube беше основан преди десет години, неговата мисия беше „да осигурява бърз и лесен видео достъп и възможност често да се споделят клипове". Сега вече можем да добавим и още една мисия: да произвежда млади милионери на едро.

Причината е, че сп. Forbes публикува своя първи в историята списък на най-печелившите YouTube звезди на годината.

Това са десет канала и общо 13 души, привлекли огромен брой фенове и успели да забогатеят ударно. Минимумът за влизане в списъка? 2.5 милиона долара печалби преди данъчното облагане в периода до 1 юни 2015.

Спечелилите ги интернет звезди са творци от смесен тип - едновременно режисьори, продуценти и актьори в своите канали, занимаващи се с нещо, което предишните поколения може да считат повече за игра, отколкото за работа. Дейностите им варират от играене и коментиране на видеоигри, през разиграване на скечове и инструкции по гримиране, до съчетание между танци и свирене на цигулка.

Общото между милионерите, е че почти всички са под 30 и по възраст не надвишават много своята целева аудитория - която от своя страна е от поколението, предпочитащо YouTube пред телевизията.

Повечето от печалбите на тези YouTube канали идват от реклами - от спонсорирано, интегрирано съдържание и от досадните превюта, които тръгват преди пускането на видеото. Но някои от звездите вече са направили и своите стъпки към телевизията, киното или музикалната индустрия, четирима са издали или скоро ще издадат книги, други имат свои продуктови линии и продават шапки, бельо, очни линии и червила.

Изчисленията на Forbes за техните печалби трябва да бъдат гледани с едно наум: изданието няма как да разполага с официални данни за приходите на тези хора и е ползвало различни източници като международната агенция Nielsen, базата данни за кино IMDB, интервюта с агенти, адвокати, специалисти от индустрията и със самите звезди.

Това означва, че са възможни несъответствия (например печалбите на PewDiePie другаде са изчислявани на 7.4 млн.), но те не отменят факта, че тези ютюбъри не просто припечелват, а чупят рекорди.

#1 Mmarto 17.10.2015 в 13:47:44

Браво.

Новините

Най-четените