Българските роби | webcafe.bg
Webcafe

Българските роби

Светослав ИвановСветослав Иванов
11.02.2018, 19:09 (обновена 19.02.2018, 08:44)
Светослав Иванов

Снимка: © 120 минути, bTV

Коментарът на Светослав Иванов от предаването "120 минути"

Те работят. Работят много. Много от тях имат основно образование, но има и хора, които са учили доста, имат дипломи, но нямат перспектива. По-възрастни са, имат деца или болни родители. Клетници, изхвърлени от системата. Изхвърлени от борсата. Изхвърлени от обществото. И работят далеч.

Това са българските роби. Но не роби на условията там, а на живота си. Tук.

Берат малини, ягоди, гледат болни чужденци из цяла Европа. Сменят им бельото, чистят им къщите, отговарят на прищявките им. Живеят като скотове и изпращат всичко заработено в България. Техните заплати се вливат в българската икономика, която така и не може да измисли начин да използва тяхното трудолюбие по подходящ начин.

Ако си от поколението, на чийто плещи се стовариха промените в младежка възраст и в момента си над 50, шансът да си намериш добра работа или да се пенсионираш спокойно не е особено голям. Ако си притиснат до стената докрай - заминаваш към черните пътища на Европа.

Бизнесмоделът на модерните компании изключва автоматично кандидати над определена възраст, защото с предимство са младите. Не толкова заради тяхната младост, а по-скоро заради тяхната неопитност и не особено големи финансови изисквания.

Това е тъжната истина - наеми 10 млади без претенции и ги използвай до момента, в който осъзнаят, че дават много, а взимат малко.

Тогава ги смени с нови 10 млади и ги използвай докато се осъзнаят. Бизнес модел стар като света. Но доста модерен и то не само у нас.

Случи се така, че днес всички виждат бъдещето си през призмата на пари и придобивки. Кредитирането тръгна нагоре, цените на имотите отново бяха раздути до безобразие. На този фон, компаниите непрекъснато разширяват своите дейности без да наемат нови хора, а възлагайки на вече наетите още и още работа.

Но това не увеличава потреблението, защото работещите до пръсване нямат време да потребяват повече, а надува нови и опасни балони.

За да имаш високоплатена работа, трябва да инвестираш в образованието си. Възхищавам се на всички млади хора, които го правят, вие сте граждани на света и дано някой ден намерите признание и у нас.

Но не много хора могат да го направят. Не е и нужно. За силата на една икономика трябва да съдим по това колко души работят, консумират, потребяват, без задължително да са минали през авторитетен университет на запад. Колко души произвеждат продукт или услуга.

Голяма част от българската земя пустее. Но държавна политика за това няма. Вече почти три десетилетия. И селата пустеят, с изключение на тези, които са близо до големите градове. Това седи в основата на нихилизма. И е доста обяснимо.

Там най-често са родителите и роднините на българските роби. Те са наясно, че техните хора работят като слуги, но поне получават пари. Докато издържат.

Защото тук са само слуги, които дори и пари не получават. Защото един берач в Англия получава дневно много повече от един лекар в регионална болница.

Картини като тези в Корнуел идват като тъжно напомняне за двете лица на Европа. Едното лице - на растежа и надеждата и другото - на робството и безнадеждността. Българските роби тръгват на път. И си идват, за да гласуват. И после пак тръгват. И така, до следващата реколта.

Oще: 120 минути  бтв  българските роби  коментар  млади хора  претенции  работодатели  светослав иванов  те работят много 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 19.03.201818:56

"Тогава ги смени с нови 10 млади и ги използвай докато се осъзнаят."

Важното е да не се осъзнаваш. Просто се пускаш по течението и го караш така докато събереш пари за:

1. кола
2. пералня
3. билет за Неапол, Брюксел, Малмьо или др.

Във всеки случай е важното да се съберат пари и да се инвестират. Ако, обаче, търсиш инвестиция с преспектива за възвращаемост, то тогава най-добре да посочиш т.3.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

10 follow_the_cash_flow | 13.02.201820:26

Там където няма роби - няма господари.
Ама пусти глад...
Така ще е, защото има гладни.
Колкото по надолу отиваш - толкова повече хора, повече бачкане и по-ниско заплащане и по-ниско качество на живот.
Пирамида - устойчива структура...
Макар и построена от живи хора и съдби...
------
Друго си е да 'развиваваме' обществото в посока джендър равенство.
Нищо, че несъответствията на съзнанието с биологичния пол са осихиатрична диагноза.
Идеята на налагане на този тип ценности е една:
- ПРИТЪПЯВАНЕ на чувството за социална справедливост и солидарността между хората.
Един човек, който в крайната форма на това неолиберално превъзпитание е психически неустойчив индивид, зависим от сексуални перверзии
- къде ще ти мисли, камо да се бори за социална справедливост ??? Тъжен Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

9 opetkov | 13.02.201813:42

Oтговорът ми е един:Много се разглези и измързеливи световната младеж. Включително и българската. Един там както чух не му давали да говори, докато работи. Какви зверове тези западни експлоататори. За разлика от истинските "роби", показаните във филма доколкото разбирам могат да си тръгнат по всяко време.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 13.02.201800:54

Кой мие чиниите в Мароко? Сенегалци.
Кой мое чиниите в Португалия? Мароканци.
Кой мие чиниите в Белгия? Португалци.
Ето ви сбита картина на международното разпределение на труда. А от 20 и кусур години се включиха и българите. Всъщност, поне 20 години по-дълго. Кой сечеше дърва в Коми? Кой работеше на строежите в Ирак? Кой вадеше от гроба либийски цигани? Това бяха роби. Роби на Партията, дадени под наем, като Партията прибираше 60% от наема.
С изгрева на демокрацията тръгнаха самостоятелно, без партийно разрешение. Аз съм един от тях. И съм се нагледал и наслушал на жалби. "Ама те ме карат да мия танкове!" "Пише ли ти го в договора, бе аланкоолу?" "Ама договорът беше на английски, не разбрах." Като не разбираш, плати да тиго преведат, да знаеш на какво се хващаш. На медицинския персонал в Либия даваха договори на арабски.
С влизането в ЕС уж намаляха случаите на експлоатация, и още се намират тарикати, които подлъгват балами. Нищо чудно, щом толкова милиона се изсипаха от балконите в гушите на телефонни измамници.
Не съм гледал 120-те минути на цайкото от снимката, но изгледах няколко новини за българските роби в Англия. И не се трогнах и не се възмутих. Единственото валидно оплакване смятам на оня, дето не му платили 3 седмици. Харесаха ми 3-те девойки, които отказали да си дадат личните карти и парите, и си взели шапките. На другите с бой ли прибраха документите и парите? Видях само една кабинка от лагера. Не е тризвезден хотел, но не е и циганска колиба. Това е лагер за сезонни работници. Между другото, живал съм в кабина 2.80х1.80, със съквартирант негър, докато стигнах до отделна спалня и офис и едно филипино да ги чисти.
Робството трябва да се премахва. Това е гурбет. Българинът ходи на гурбет поне от 200г насам. Някои се връщат с тежки дисаги, повечето си остават с хляба, който не им достига у дома.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 13.02.201800:07

muhihihihi туй момченце, това спартакче булгаристанско преди години се качи на една лодка от флотилията на мира и тръгна да освобождава робите в газа и да им дари 400 въртящи се офис-кресла хуманитарна помощ. на едни негови колеги не им издържаха нервите и покрай тях, момъкът прекарал в израелски зандан цяло денонощие без хляб и в сълзи, след което се върнал гордо в родината, като освободител със самолет ли или с лодка - не се знае. сега му дали да поучава 2 часа по неква беге тиви. обаче оттогава се робите му са в главата на момчето и борбата за свободата на робите не го оставя на мира. работиш ли - значи си роб. и некой требе да ти го каже. от телевизията. Б-жке що не си прибееш верисиите
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

6 BaronVino | 12.02.201821:04

"Роби" е в стил драматично пресолена манджа, каквато към днешна дата е цялата ни журналя.

Иначе не виждам какво не е логичното от тези процеси?

ЕС, като дефиниця е: свободно движение на хора, стоки, капитали итн.
ЕС е адекватната реакция на Европа, да създаде икономически съюз с/у други световни икономически/политически мастодонти като: САЩ, Китай, Русия итн.
Комплексността на този съюз идва от различните икономически способности на страните членки както и историческия багаж. Запад/Север - богати. Изток/Юг - бедни.
Когато си беден, си склонен към: корупция, липса на ценности, социална отговорност, дълг към общество, държава, обща апатия итн.
Резултат е природен закон на принципа големия/силния изяжда слабия/малкия. Тук разбира се говорим за икономическо изяждане. Големите богати западни корпорации и интереси смазват всичко малко и бедно. Взимат и човешки ресурс от бедните страни. Личен избор е на всеки един какво ще прави. От Гинка която бере ягоди в Англия, до инж./др Иванов. Всеки сам решава на коя бабичка да плаща пенсията чрез данъците си към съответната страна. Френската с бронзов тен или българската с кисело мляко в торбата.
България няма друга алтернатива като съюз. Не е нужно тук Русофилите да скачат за Евразии итн. Руският модел на икономика не работи! Или работи само за определен кръг.
Кой е нашият модел обаче в рамките на ЕС е въпросът?! Пътия който в момента сме поели е към Нулгария! Няма да остаме никой нито с кирката и лопата, нито със слушалките в болницата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

5 puebloto | 12.02.201818:47

Бесен нашият коментар,е че няма как да се съгласим със написаното по горе,по никакъв начин! това си е говорене по тема, по която авторът, явно изобщо не е наясно,и е готов да напише 5 реда,за два и петдесет( щото тва му е занаята...)и да се опита да се направи на велик... РОБИ ? АЛО , АЙДЕ ПЪРВО СЕ РАЗКАРАЙ ДО НЯКЪДЕ ,ЗАПОЗНАЙ СЕ СЪС СИТУАЦИЯТА, И ПОСЛЕ ПИШИ....
АМАН ОТ ПСЕВДО ЖУРНАЛИСТИ
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

4 Klient | 12.02.201814:24

Г-н водещия има трибуна и достатъчно влиятелни гости на които да зададе въпросите си произлизащи от коментара ! Да изиска отговори , а не 120 минути нищоговорене !
Но защо не го прави ?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.10.2013, 01:03

3 SeaWalker | 12.02.201810:43

Винаги съм се питал тези хора кога откриват, че берач на плодове на майната си е тежка работа, при това ниско платена? И дали имат знания и умения за нещо друго? Или смятат че да учиш 15 и повече години, да работиш здраво докато се наложиш и накрая да станеш добър инженер, лекар или какъвто искаш ти ценен кадър, е по-лесно?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 11.02.201820:21

роби със 7 вековен трудов стаж... Отегчен
   

оценка

+1 -0