Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да награждаваш или да не награждаваш жените готвачи - това е въпросът

Дори постепенният напредък в индустрията е от полза на жените Снимка: Getty Images
Дори постепенният напредък в индустрията е от полза на жените

Покойният вече Джонатан Голд, кулинарен критик на Los Angeles Times, нарича категорията "Най-добрата жена готвач в света" отблъскваща чест. Това е част от критиката му към резултатите от списъка с 50-те най-добри ресторанти в света за 2018-а.

Наградата се връчва ежегодно и е кулинарният еквивалент на "Оскарите". Тази година церемонията беше в Билбао, Испания, и с отличието беше удостоена лондончанката Клеър Смит. Призът привидно цели да отдаде почит на жените в професия, в която има хроничен недостиг на водещи женски фигури.

Но въпреки че някои го приемат като позитивна стъпка, за други тя е поредната част от проблема, особено във време, в което неравенството между половете е обект на засилено внимание.

Райън Сътън от Eater.com описва наградата като ненужна похвала, която придава символичност на жената готвач и създава усещането, че тя "не е толкова добра, колкото мъжете готвачи в списъка".

Дори Доминик Крен от Atelier Crenn, Сан Франциско, която беше обявена за най-добра жена готвач в света през 2016-а, казва, че е била възмутена от специфично насочената към женския пол награда, въпреки че е почувствала "почетена".

"Тази категория определя готвачите по техния пол, не по техните умения, и това трябва да се промени," коментира Крен, първата жена готвач, получила две звезди от "Мишлен" в САЩ. "Уважавам колегите си, но с наличието на специфична като пол награда създаваме конкуренция между половете."

Какво мислят другите награждавани жени готвачи? Помага ли това или пречи на жените в тази професия?

"Въпреки че разбирам гледната точка на критиците, наградата е нещо позитивно", казва удостоената с нея за 2018-а Смит, главен готвач на "Core" в Лондон. "Тя спомага да бъдат извадени на повърхността проблеми от рода на липсата на жени готвачи в бранша и дебатът е полезен.

"Ако не говорим за тези проблеми, нищо няма да се промени", допълва тя.

Смит е главен управител на флагманския ресторант на Гордън Рамзи и е била движещата сила зад неговите три звезди от "Мишлен" близо десетилетие, преди да отвори "Core". Новият й ресторант наскоро е удостоен с две звезди от "Мишлен".

Лесно е да бъдеш негативен и да критикуваш това, което правят хората, коментира Смит, но това не помага особено да се променят нещата.

Други жени готвачи подкрепят нейните аргументи.

"Не мисля, че е ненужно или отблъскващо", казва Ана Рос, главен готвач на "Hisa Franko" в Кобарид, Словения, която беше избрана за най-добра жена готвач в света през 2017-а.

"Наградата ни дава платформа да говорим за работата си и проблемите си, тя наистина ни осигурява много внимание", казва майката на две деца, която само за 2017- е дала над 515 интервюта за различни медии.

Рос, която е посланик на Словенския борд по туризма от миналата година, казва, че основната причина толкова малко ресторанти, ръководени от жени, да присъстват в гастрономически списъци, включително тези на "Мишлен" и 50-те най-добри ресторанта в света, е че това отразява реалния процент на жени готвачи в кухнята.

"Чисто въпрос на процент", съгласна е Смит, "И по тази причина трябва да насърчаваме повече жени да навлизат в бранша, и да ги подкрепяме, за да постигат успехи".

В ресторанта си в Нотинг Хил, Смит е въвела мерки за подобряване на баланса между работа и личен живот на целия й персонал.

Това включва отваряне на ресторанта само осемкратно за обслужване на клиенти в рамките на седмицата, така че персоналът, независимо от пола му, да има почивни дни, които да прекарва със семействата си.

"Има проблем около възприемането на бранша като не-спомагащ за успешен семеен живот, затова трябва да направим ресторантския бранш по-добър за всички", казва тя.

Маргарита Форес, обявена за най-добра жена готвач на Азия през 2016-а, казва, че нещата се променят, макар и бавно, като повече жени готвачи навлизат в елита на професията.

"От незапомнени времена ресторантската индустрия на практика се движи от мъже. Повечето ресторанти и ресторантски групи са притежавани също от мъже, което води до много малко ресторанти с жени начело, попадащи в гастрономичните класации", споделя тя.

Форес, която притежава веригата "Cibo", казва, че скорошната класация San Pellegrino Young Chefs, провела се в Милано, Италия, е добър пример за промяна.

За първи път от създаването на тази награда през 2015-а, четири жени готвачи - Ани Феолде, Доминик Крен, Ана Рос и самата Форес - са председателствали журито от седем готвачи, сред които са били и Пол Пере, Вирджилио Мартинес и Брет Греъм.

Това се случи, след като Крен нашумя с критиките си срещу италианския бранд за напитки San Pellegrino през 2017-а, заради включването на предимно съставено от мъже жури в спонсорираните от тях награди.

"Мисля, че наградата за жена готвач е необходима, за да подобри настоящото състояние на неравенство на половете в ресторантския бранш", казва Форес, която е използвала своя статут, за да популяризира филипинската кухня пред глобална аудитория.

Датският готвач Камила Зайдлър, която беше избрана за най-добра жена готвач в Латинска Америка през 2016-а заради работата си в боливийския ресторант "Gustu", на който тя е съсобственик, е съгласна с Форес.

"В един перфектен свят, където имаме равенство на половете, няма да имаме нужда от отделна категория за най-добра жена готвач, но този свят далеч не е перфектен", казва тя.

Равенството означава еднакъв достъп до еднакви възможности, допълва Зайдлър като подмята, че вероятно би трябвало да има и награда за изключителни мъже готвачи.

Според нея наградата е "от голяма полза" за жените, които оспорват тезата на хората, настояващи, че професионалната кариера на готвач е подходяща само за мъже.

Зайдлър казва, че наградата й е дала възможност да говори публично и да помага на други. През януари тази година тя напуска Боливия и се е завръща в Копенхаген, за да се присъедини към Датската организация по храните и да популяризира женското участие в датската гастрономия.

През август тя проведе поредица от лекции и уъркшопи чрез симпозиума Freja в Копенхаген, целящи да улеснят нетуъркинга за жени и да им дадат повече възможности в хотелиерската и ресторантьорската индустрия. Зайдлър иска да създаде социален модел за равенство на половете, която да постави нордическите държави на картата като глобален ролеви модел.

Междувременно Крен е стартирала поредица от събития в ресторанта си "Petit Crenn" в Сан Франциско, с които да подчертае постиженията на жените готвачи. Women of Food приюти 12 от най-уважаваните жени готвачи в Америка в рамките на шест вечери.

Крен, която е убедена, че отделната награда за жени създава отчуждение между половете, твърди, че трябва да се прави повече за извеждане на жените на преден план.

Смит коментира, че дори и постепенният напредък в тази насока би бил от полза.

"Трябва да правим малки, съзнателни стъпки всеки ден, за да включваме жените готвачи в бранша, и трябва да продължаваме да работим в тази насока. Тогава може би ще разчупим клишетата при бъдещите поколения".

 

Най-четените