Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как безименен сорт български домати процъфтява в градината на световноизвестен шеф-готвач

Вкусът на зеленчуците, които си отгледал сам, е безценен Снимка: Диечи
Вкусът на зеленчуците, които си отгледал сам, е безценен

В семейството на Динко Данев любовта към земята се предава по наследство.

"Баба ми и дядо ми имаха градина, майка ми и баща ми също се преместиха на село, преди десетина години и аз направих тази крачка", казва зам.-управителят на клона на ПроКредит Банк във Варна.

Заедно с влечението към земята, в семейството на Данев се предава и нещо по-конкретно - сорт домати.

Сортът е анонимен - Динко никога не го е виждал по пазарите. Баба му Недка го взема от позната от Стражица и го засажда в Сливен за пръв път преди над 40 години.

Доматите се оказват много вкусни и с тънка ципа. Цялото семейство много ги харесва, на следващата година вадят семе от тях и така вече десетилетия и до днес.

Снимка: Динко Данев

Сега тези домати гледа и самият Динко Данев, в градината си в село Алваново до Търговище.

Това занимание на Динко започва и като любов към храната и готвенето - нищо не е по-вкусно от зеленчуците, които сам си отгледал, и естествено в градинката има и подправки и билки.

"Обичам бавната храна, а това е най-бавната храна от всички", казва за собствената продукция Данев.

В началото започва, гледайки какво правят всички - и в селото, и в семейството му - с изкуствени торове и препарати. Постепенно обаче Динко надгражда - работата му в ПроКредит Банк го учи да мисли за околната среда и той започва да търси устойчиви решения за градината си. Спира да купува изкуствен тор и намира ферма за калифорнийски червеи, които преработват оборския тор в органичен. Планира да вземе и компостер.

Снимка: Динко Данев

Данев започва да намалява и пръскането с препарати и вече прави опити с естествени - лавандула, оцет и сода, лют пипер. Засега се получава. Дори е дал разсад от сорта "Баба Недка" на съседите си, за да се съхрани семейният му сорт, който всички толкова харесват.

Същите домати растат и на 60 км от парника на Динко, в малкото селце Девино, в градината на шеф Джанфранко Киарини, и се сервират в ресторанта му "Диечи".

На италиански "диечи" означава десет. Джанфранко и съпругата му Ана са деветият и десетият жител на Девино, а в ресторанта се сервира десетстепенно меню, което според повечето опитали е на ниво за поне една звезда "Мишлен".

За каквато и кандидатства "Диечи".

Точно така - шеф Киарини е отворил ресторант от такова ниво в почти изоставено селце в средата на нищото - най-близкият град е Антоново. На тези, на които това не им говори нищо - мястото е между Търговище и Велико Търново.

"Зелени заедно"...

...е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса. Научете повече тук: zelenizaedno.bg

Джанфранко е с италиано-колумбийски корени, дълго време е живял в САЩ и е в ресторантьорския бизнес от 35 г. Със съпругата му Ана са харесали България, купили апартамент в Банско, а през 2021 г. решават да направят нещо ново и така стигат до Девино.

Виждат изоставеното училище на селото и двора му и знаят, че това е мястото. Купуват го и реновират сградата. На първия етаж е ресторантът, чийто салон е в бившата столова на училището. На втория живеят самите те.

В двора правят градина, а зеленчуците от нея използват за кухнята на ресторанта.

Динко се запознава с Киарини в "Диечи" и така доматите на баба Недка достигат и до неговия ресторант.

"Ние имаме предимството да сме на чисто място, да нямаме съседи, заобиколени сме от гора, която чисти въздуха", допълва той.

Киарини не ползват изкуствени торове и пестициди, което също прави вкуса на зеленчуците им различен. Освен това италианецът отглежда и собствени пчели, с които сам си прави мед. С тях върви естествено и градина за цветя, включително ядивни за ресторанта, както и свежи подправки.

Снимка: Диечи

Всичко, което се готви в "Диечи", е с български продукти и български сортове. Внасят се изключително малко неща, които не могат да бъдат намерени или заместени тук.

"Наскоро посетих семейство Киарини и ми стана много мило - в градината му още имаше домати, те ми откъснаха един и ми дадоха да опитам", разказва Динко. " Беше от доматите на баба ми и един от най-вкусните, които съм ял", допълва той.

Киарини не се ограничава само с чиста градина, той иска да прави всичко по устойчив начин. Насреща са Динко Данев и ПроКредит Банк, където той работи. "Те вярват в зелената идея", казва Джанфранко.

Неслучайно - банката помага и предоставя възможност на клиентите си да допринасят в опазването на природата. От биоразградими дебитни карти до инвестиции в зелени проекти - ПроКредит Банк оказва помощ за създаване и поддържане на по-устойчиви бизнеси.

Конкретно при Джанфранко тази помощ е във вид на кредитиране за подобрения по градината и сградата, както и за кладенец, от който да черпи чиста вода за градината си.

Следващата цел е фотоволтаик, с който Киарини да си осигурява чиста енергия, а средствата за това са от кредита "Зелена инвестиция" на ПроКредит Банк.

Продуктът е насочен към малки и средни предприятия и предлага преференциални условия за компании, които искат да развият устойчив бизнес, ангажиран с проблемите на околната среда. С него могат да се финансират високоефективни технологии и оборудване. По отношение на земеделието това може да са машини, капково напояване или, както е в случая на "Диечи" - фотоволтаик.

Снимка: Диечи

"Те насочват енергията си в правилната посока, стъпка по стъпка", казва за банката шеф Киарини.

Джанфранко вече разполага и със зарядна станция за електромобили, която му е предоставена от ПроКредит Банк. 

Въпреки че "Диечи" е насред нищото, не може да се оплаче от липса на посетители - не само от България, но и от цял свят. Специалните вечери, които са не просто храна, а цялостно изживяване, са резервирани за месеци напред.

Ресторантът вече е доста известен, най-вече с потенциала си да доведе първата звезда "Мишлен" в България и Югоизточна Европа. Джанфранко обаче припомня, че една такава звезда не променя нищо сама по себе си, а ценното е това зад нея - страната, културата и философията на място като "Диечи".

"Подкрепям България и искам да я поставя на картата, както и местната храна и хора. Важното е да се будиш щастлив всяка сутрин от това, което правиш. В момента, в който това стане, и всички стават сутрин щастливи от това, което правят, а не защото ще получат звезда или висока оценка на някой друг - тогава ще си добър и това ще си личи в храната и в това, което предлагаш", казва Киарини.

От селото в нищото гражданинът на света Джанфранко ни показва нашата собствена родина по начин, по който част от нас не успяват да я видят.

Но не и Динко Данев. Той прави същото, макар и с по-малко блясък - поддържа връзката със земята, която ни храни. Както прави и ПроКредит Банк, банката, в която Динко работи.

---

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint, Toki.bg.

---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Facebook за свежи истории през целия ден:

   

Най-четените