Едва ли много семейства могат да се похвалят с родословно дърво, което от 1831 г. насам се подхранва от една обща страст: виното.
Тъкмо това е годината, в която Бернар Бишо започва бизнеса си във френската област Бургундия. Тя е прочута със своето лозарство още от времето на монасите, които през VI-VII в. откриват плодородието на земята там.
Синът на Бернар - Иполит, наследява страстта на баща си към виното и купува първите парцели във Волне, но онзи, който дава най-сериозен тласък на семейната търговия, е неговият внук Албер Бишо.
Неслучайно избата и до днес носи неговото име - през 1912 г. той мести бизнеса в Бон, а след това синът му, кръстен на самия него, продължава мисията му и пресича границите на Франция, за да стигне виното на фамилията и до чашите на ценителите в САЩ и Азия.
След втората половина на XX век тази семейна история продължават да пишат и неговите четирима синове - Албер, Бернар, Бенин и Жан-Марк. Те все повече усъвършенстват вече разпознаваемия почерк на избата, която ще познаете и по фамилния герб, останал непроменен от XIV век насам - сърната.
Ние обаче едва ли щяхме да говорим за него, ако някога техният прадядо не беше уседнал тъкмо в Бургундия - кръстопът на средиземноморски и континентални влияния, специфични климатични условия и богата почва, която го прави най-подходящото място за отглеждане на лозя и производство на запомнящо се вино.
Нещо повече - френският регион е и дом на известните сортове грозде Пино Ноар и Шардоне, а вината, които се произвеждат там, са чистосортови - рядкост, която ги отличава сред останалите.
Това обаче, което най-вече различава виното от Бургундия, е разнообразието, което от 2015 г. насам е признато от ЮНЕСКО като културно наследство - всеки лозов парцел се отглежда при конкретни геоложки и климатични условия.
По този начин районът се превръща в мозайка от 1247 различни микроклимата, което се отразява и в огромното разнообразие от вина, уловили в себе си специфичните характеристики на разположението на всяко лозе.
Този факт е особено важен, когато говорим за вината на Албер Бишо.
BNK Wines е официален вносител на висококачествени вина и алкохолни напитки, който подбира избите си според отношението, доверието, силната визия и лидерството от най-добрите райони във Франция и Италия, за да ги достави до Вашата врата. Селекцията им можете да разгледате на сайта BNKwines.bg.
Шато Long-Depaquit например се намира в сърцето на селцето Шабли в областта Йон, а лозето там е легнало в естествения амфитеатър на Гран Крю. С изложение на юг и югоизток и стръмен склон, то е едновременно защитено от вятъра и се превръща в естествен магнит за слънчевите лъчи.
Последният в семейството, Алберик Бишо, поема управлението на компанията през 1996 г., а днес лозята му буквално покриват картата на Бургундия от север на юг, разпределени в регионите Шабли, Кот де Нюи, Кот дьо Бон, Кот Шалонез, Маконе и Божоле. Там се разполагат и шестте имения на Бишо.
Ето защо там царува Шардонето, а пример за такова е Chablis Grand Cru "La Moutonne" - плътно и щедро бяло вино с изключителна свежест и лек намек за дърво, анасон и женско биле, продължителен финал и дъх на праскова и дискретни цитрусови и цветни нотки на жасмин и виолетка.
Ако обаче сте по-скоро почитатели на Пино Ноар, значи търсите виното, произведено в имението Clos Frantin, разположено в близост до най-реномираните и световноизвестни "Романе-Конти" в областта Кот дьо Нюи.
Всичко, което Бишо произвежда в този район от 2018 г. насам, е сертифицирано с етикета "био вино" заради екологичния подход при отглеждането на гроздето, което расте в условия на слънчев микроклимат и богата почва.
Добър пример за вино от този район е Vosne-Romanée - велурено на вкус, с копринени танини, дълъг и ароматен финал с дъх на тютюни, чай и сладки подправки.
Третото място, където Бишо отглежда 3,5 хектара лозови масиви, е замъкът "Шато Гри", построен в средата на 18 век в Нюи-Сен-Жорж. Той е откъснат от всякаква инфраструктура, а гроздето е разположено върху стръмни тераси със сериозен наклон. Това означава, че там се практикува изцяло органично земеделие с ръчен гроздобер, оран с коне и работа без машини, заради което и виното е сертифицирано като органично.
В подножието на масивите се отглежда Пино Ноар, като добър пример за него е Nuits-Saint-Georges 1er Cru "Château Gris" с аромат на черни плодове с фини деликатни флорални нотки.
В по-високите, хладни и неосветени части пък се отглежда Шардоне. Такова е и Nuits Saint Georges "Les Terrasses", което има аромат на бели цветя с леко препечени нотки и отчетлив вкус с дискретни дървесни нотки.
Етикетът "органично вино" носят и всички бутилки, произведени в имението Domaine du Pavillon, разположено южно от Помар в Кот дьо Бон.
Лозята, винарната, избата и самата сграда, построена през 18. век, са оградени със стена, а 15-те хектара лозя включват също и "монопола" Clos des Ursulines, от което се произвежда елегантно и фино Пино Ноар с аромат на череша, касис и смокини, което разбива мита, че вината от Помар са по-груби на вкус.
В имението Адели, разположено в селцето Меркюри в Кот Шалонез, пък се произвеждат богати червени вина и фини, елегантни бели. Последното място, където Албер Бишо отглежда гроздето си, е в сърцето на лозето Рошегри, стъпило върху гранитна скала, прозираща под повърхността на почвата. Това любопитно местоположение определя и профила на месестите вина, които се отличават с впечатляваща гама от флорални аромати.
Както обаче споменахме - Албер Бишо произвеждат толкова вина, колкото микроклимати има на територията на техните безкрайни лозови масиви.
Ето защо е трудно да ви разкажем за всички, но благодарение на вносителите BNK Wines можем да разгледаме селекцията от каталога на Албер Бишо, да решим кой от вкусовете на Бургундия да усетим в нашата чаша и да го поръчаме от онлайн магазина им bnkwines.bg.