Затворете си устата

Webcafe.bg публикува мнението на французина Стефан Моасе, бивш журналист, който от няколко години живее в България


Някои общественици и „журналисти" в България решиха да изкажат своето „компетентно" (по техните разбирания) мнение относно варварската атака срещу редакцията на Charlie Hebdo.

Ще кажа само едно нещо на тези хора, които се отъркват във всяка идея и я принизяват до собственото си ниво, хората, които знаят цената на всичко, но не познават нито една ценност - по-добре си подредете собствената къща, преди да коментирате теми, които не разбирате.

Нищо не разбирате.

Кабю, Волински, Шарб, Тиню, Оноре, Бернар Марис - да не говорим за останалите - не бяха просто карикатуристи, които се подиграваха с религията. Те бяха журналисти, за които всяка тема беше извор на вдъхновение. Те бяха символ на младостта ми, защото изостриха чувствителността ми към внимателното наблюдение, усета ми към противоречията, начина, по който възприемам света.

Уважавах ги, макар че не винаги бях съгласен с тяхната гледна точка и мнение.

Да, те бяха пристрастни, бяха агенти-провокатори, които търсеха истината, натискаха по болните места, посочваха с пръст лъжците (знам, че на някои от онези български журналисти, които споменах в началото, им става неудобно, когато четат подобни думи).

Те се бореха срещу всеки вид потисничество - и ако то е било под формата на религия, се подиграваха и с нея. Но това не беше единствената им тема. Те се бореха и срещу крайната десница, срещу политиците, реакционерите, глупостта като цяло.

Преди всичко, бяха хора. И промениха по свой собствен начин - с рисунки и думи - лицето на Франция.

Затова, моля т.нар. журналисти и общественици от България, които парадират със своя гняв, огорчение и глупост - просто млъкнете.

И се опитайте да разберете какво означава да си журналист, преди да давате компетентното си мнение. Разберете какво означава да се бориш за свободата на словото. Научете какво означава да слушаш и да разбираш света, а не само да коментираш фактите от хола и да правиш революция с чаша ракия в едната ръка и с дистанционното - в другата.

Чух и прочетох, че Франция си „заслужавала" атентата, защото била прекалено толерантна! Защото Франция била прекалено социална и помагала на всички. Какъв абсурд. Как е възможно човек със здрав разум да каже или да напише подобна мисъл?

Искам да кажа на тези хора, че грешат: Не е вярно, че Франция е прекалено либерална, България е недостатъчно толерантна. Не е вярно, че Франция е твърде социална - България е тази, която трябва да стане по-социална.

Никой не заслужава да умре, защото си е направил шега с институция, без значение коя: политиката или религията, армията или полицията...

Т.нар. журналисти никога няма да го разберат, защото са „мишки". Защото се страхуват от собствената си сянка, а историята на България от последното десетилетие говори сама за себе си.

Какво ми дава право да пиша всичко това? Свободата на словото и времето, прекарано в наблюдение на българския дух. Живея тук от близо 4 години - през това време вие, хора, не знаехте какво е Charlie Hebdo, не познавахте Франция, не сте излизали извън града и страната си, не знаете какво означава да притежаваш свободата да изразиш истинско мнение (мисловен процес), никога не сте се борили за него.

Вместо това клатите глава и вдигате революции от дивана във Facebook.

Тук е модерно да си срещу всичко. Защото е готино.

Тук е модерно да мислиш „на въпреки" заради принципа и напук на всичко. Да си расист, да говориш абсурдни неща, да вярваш на всяка теория на конспирацията, която те убеждава, че „някой" се опитва да умори България от глад или да открадне рецептата за Ракията; че Пеевски е стъпил на Луната преди американците или че скандалът с КТБ е замислен, за да върне Бойко Борисов на власт; че американците са откраднали чалгата, за да създадат рокендрола, или че 11 септември не се е случил... да пуснеш във Facebook статия със заглавие „10 велики неща, които не знаеш за Адолф Хитлер" и сам да си я харесаш. Ето как се прави журналистиката тук.

Просто излезте от България, от ограниченото си провинциално мислене и научете занаята си в истинска демокрация. Просто се опитайте да уважавате труда на истинските борци за свобода. Хората, които не се страхуват да загинат прави, вместо да прекарат живота си на колене.

Или най-малкото, проявете благоприличие и се съобразявайте със скръбта на френския народ, на близките и на приятелите им.

Вчера част от младостта ми беше разбита, съобразявайте се поне с това.

Слава на който и да е (да, аз не вярвам в Бог), че не всеки журналисти разсъждава като вас, но за съжаление не чуваме техните гласове, защото имат благоприличието и смирението да вярват, че тяхното мнение не е толкова важно.

И не си губете времето да ми пишете „Като не ти харесва, махай се оттук".

Първо - няма да ги прочета, и второ - точно това смятам да направя. Напускам вашата посредственост (за да не кажа по-тежка дума) без никакви угризения.

Текстът е писан специално за Webcafe.bg

#2 Владимирова 09.01.2015 в 14:35:04

Абсолютно сте прав!В България има някаква писаческа пасмина,която се вълнува единствено от жълтини!Малко са смелите журналисти и най-вече тези,които искренно изразяват обичта си към България и човечеството!Но какво може да се очаква от руски подлоги и рублолизци,освен човеконенавист и радост от страданието на ближния!По пътя на тяхната логика и Русия си заслужава атентатите!

#3 bobib 09.01.2015 в 14:42:49

Има, обаче, един много притеснителен момент в тезата на този французин Мовсе. Че проблемът се решава едва ли не с още повече толерантност. Много хора са забравили, но ако навремето Иван Костов не беше проявил българската нетолерантност, за която пише Мовсе, и не беше отказал на Запада да настани у нас определена бройка, кратна на 1000, албанци, бягащи от бомбите на Запада в Косово, кой знае дали нямаше да се сдобием днес с едно нетолерантно малцинство, към което Мовсе да ни призовава да сме все повече и повече толерантни.

#7 скучко 09.01.2015 в 16:10:52

М, дааа! Това е втората информация която чета относно този случай: Първата бе, когато журналистите бяха разстреляни. Не четох нищо друго защото предполагах-а то се и случи- как ще се отприщи перото на световната и наша журналистическа гилдия , съответно и изразяване и отразяване на (най-вече на едностранни) мнения по темата. Естествено няма по-гнусен акт от това да убиеш човек просто така, по повод изпълняване на служебните му задължения независимо от професията му! Така или иначе обществото е така изградено , че за да живееш трябва да работиш, и не би трябвало друг човешки индивид да ти се противопоставя или пречи на това ти право. В този случай обаче, наред с истинския , спонтанен гняв и мъка ми направи впечатление, и как в един ден, с едни и същи лозунги и послания, българските журналисти изведнъж излязоха пред широкия свят да изразят възмущението си. Не бих обърнал внимание, ако сред тези "спонтанно организирани" протести не бях мернал и много лица представители на т.н. българска поръчкова журналистика. Веднага у мен възникнаха асоциации от отдавна минали времена(но не и забравени порядки), когато също така "спонтанно" излизаха на протести по разни поводи познати лица- галеници на властта. Та думата ми е, че тези поръчкови, безсъвестни, лъжовни, нахранени журналя отдавна (макари и тялом живи) духовно мъртви, с претъпено перо, с изпилени от преяждане и близане на задници зъби, с присъствието си на протестите оскверняват паметта на истинските, загинали на работно си място, защитавайки истинските човешки ценности ЖУРНАЛИСТИ!

#8 Webcafe.bg-2 09.01.2015 в 16:42:22

Webcafe.bg моли своите читатели да спазват добрия тон, когато коментират във форума на сайта. Ние уважаваме правото на всеки да изказва мнение и още повече - обичаме да откриваме нови неща сред коментарите на читателите ни. Налага се да напомним обаче, че не толерираме грубия език и обидните квалификации и вярваме, че те не допринасят за качеството на разговора.

#9 паяка 09.01.2015 в 16:51:55

уебкафе, чукча не читатель, чукча- писатель

#10 pepe 09.01.2015 в 16:53:43

Ха, ха! Значи ще защитаваме свободата на словото, като казваме на всички, които имат мнение, различно от нашето да си затворят устата? И като трием коментарите под статията си - всички коментари, които не ни харесват, т.е. почти всички коментари. Ех Моасе /съпруг на Касимова?/ не се научихте, че не можеш да затвориш устата на всички като ги цензурираш и не можеш отгоре на това да твърдиш, че си на страната на някаква "свобода на словото" Ако ти си примера за френските демократични ценности - жална и майка на Франция Току що на практика показа "мосю гражданин на света", че всъщност си пълна противоположност на всичко онова, което претендираш да си в статията си. Редакцията и модераторите на Уебкафе, бихте ли ми казали къде тук в моето изказване има груб език, или обидни квалификации? И не само в моето, но и в тези на ДедоГош, Дракон... /или беше Макарона?/ и другите, които изтри автора на статията. Ако ще триете коментари, които не се харесват на някой от авторите ви, дайте да си го изясним - поне да престанем да коментираме, и да ви четем въобще. Ако обаче държите да бъдете четени, ще трябва да се научите да уважавате и мнението на тези, които ви четат.

#12 Xaoc 09.01.2015 в 16:58:56

Изтрихте десетки коментари. Това ли е свободата на словото? Що за лицемерие и цинизъм?

#13 raindog 09.01.2015 в 16:59:28

Заглавие "Затворете си устата" в защита на... свободата на словото. Класическа проява на лицемерие.

#14 паяка 09.01.2015 в 17:02:40

Под грубо обръщение, поднесено в императивен тон, не би трябвало да очаквате лежерни трели. Пълен абсурд е, статия жалеща за свободата на изява на мислите, да бъде под надслов "Затворете си устата" и да бъде последвана от голямата гума за всеки, позволил си да има различно мнение. Все пак тук е трибуна за коментари, а не дъска за некролози.

#16 Шамито 09.01.2015 в 17:11:49

Благодаря на модераторите че са ми изтрили коментара.С това ми показаха ,че съм наистина прав в разсъжденията си за лицемерния постулат"Свобода на словото".И ако мислите че съм само аз,дълбоко се заблуждавате.Не Ви подхожда лакейската позиция.С уважение.

#17 Дракон с кисело зеле 09.01.2015 в 17:18:40

Осъзнавам, че с глупостите, които върша в последните минути, си прося наказание, обаче ми се ще хората зад Уебкафе да осъзнаят простичката истина, че сайтът има нужда от мен много повече, отколкото аз - от него. Че от доста време насам този сайт е просто глорифициран блог, в който коментарите предизвикват доста по-голям интерес от статиите. В този смисъл, сайтът има нужда от мен много повече, отколкото от семейство Моасе - просто защото съм по-интелигентен и пиша по-добре и от двамата, а и, подозирам, редовните потребители ме четат с по-голям интерес. (Да, умре циганката, дет' ма хвалеше.) Освен това, както обещах, ще публикувам отново коментара си по жалкото излиянийце на Стефан Моасе. Някак иронично е, че такава жестока цензура се вихри точно под (опит за) статия, говореща за свободата на словото. Момент само... Ама вие верно ли изтрихте един куп коментари, в които няма нищо нередно? Ей така се създава свободата на словото - с безумна цензура. Само защото някои хора изразихме несъгласие с позицията на Стефан Моасе. И предния път стана така, когато многоуважаемата му съпруга реши да отговори на някои коментари. Като са им толкова слаби нервите, та не издържат на противоположно мнение, защо пишат, защо четат коментарите? Да, Моасе, знаем - всички го знаем - че четеш коментарите. Знаем, че постовете под последната статия на жена ти бяха изтрити, след като тя реши най-тъпашки да се включи в разговора. Знаем и че няма да се махнете - защото тук с идиотската си омраза поне привличате вниманието. Никъде другаде на никого няма да му пука за вас и посредствените ви опити да пишете. Та да си кажа пак. Не знаех нищо за "Шарли Ебдо", макар че бях виждал някои от карикатурите им. Съжалявам за загиналите хора и осъждам напълно атентаторите. И все пак много силно се дразня, когато "творци", които до оня ден с нищо не са били повече от т.нар. "сценаристи" на кенефни "комедии" като "Дюс Бигалоу", изведнъж биват провъзгласени за светци на борбата за свободно слово. Погледнах карикатурите им. Подобни простащини - нискоинтелигентни, вулгарни ПРОСТАЩИНИ и нищо повече - съучениците ми драскаха в шести клас. Това не е свобода на словото, това е среден пръст, забит дълбоко в лявата ноздра на изповядващите религията. Ей така, защото може. Няняня, свободно слово! Не трябваше хора да умират за това, но пък и не това е свободното слово, което трябва да бъде защитавано. И докато е напълно ОК вярата на милиони хора да бъде обиждана тъй нагло, а хора носят наказателна отговорност за усъмняване в Холокоста, примерно, свободно слово няма как да има. Докато мога да обясня на Огнян Исаев, да речем, че е абсолютен боклук, и коментарите ми да си стоят, а не мога да говоря много по-меко на семейство Моасе, за каква свобода на словото ще си говорим? Борете се! За свободата! На словото! Трийте на воля!

#18 gothic 09.01.2015 в 17:26:36

Ха! че моят коментар, втори или трети по ред, този, с линка към песента на Контрол "Велика нация" беше по-скоро в знак на съгласие с някои от констатациите в статията. И все пак му беше праснат Delete. Свобода на словото? ЗАТВОРЕТЕ СИ УСТАТА!!!

#20 паяка 09.01.2015 в 17:30:42

Цял ден, няколко човека за 5 лв работа не свършихме за да се борим за свободата на словото си. Мирясаха. Всички, които бяха изтрити си писахме пак. И оти ручааме жабеата!? Франсето и без това си се беше фръцнало вече.

#21 Оня Дето Го Трият 09.01.2015 в 17:43:57

Статията е много добра! Тия дето изписаха 100 коментара да плюят първосигнално под предлог, че "обиждат България" никога няма и да проумеят какво иска да им каже французина. Което е жалко. Изобщо България е пълна с хора подобни на двамата братя терористи. Те може и да не са разбрали какво точно значат карикатурите, но са убедени твърдо, че някой там обижда религията им и са готови да стрелят на месо. Повечето коментиращи тък също не трудно проумяват този или онзи текст, но също толкова са убедени, че някой обижда KLETA MAJKA BALGARIQ и нямам съмнения, че също биха гръмнали франсето ако имаха как. Или да вземат заложници.

#22 pepe 09.01.2015 в 17:48:21

Емилия Илиева, тежки глупаци? Наистина ли? Това ли е мнението ти за хората, които четат сайта ти /освен ако не греша и ти нямаш нищо общо с редакторката/? Може би е наша грешката, че го четем. Може би просто са такива хората, които привлича. Кой знае... От три дена всички коментари, които написах преди това френско парвеню да започне да трие бяха в защита на тези хора - жертви на тероризма - това само за странично сведение. И се появяваш ти - главна редакторка ли си , каква си, и ме обвиняваш и мен и другите си читатели, че сме "тежки глупаци", защото реагираме, когато ни цензурират/е/ - тоест правите по същество същото, което тези терористи са направили, макар и да не го правите с куршуми... Очевидно този път трябва да се обърна към собствениците на сайта, защото смятам, че редакцията му дължи публично извинение на читателите си...

Новините

Най-четените