Goodreads: Кои са най-харесваните книги на 2018 г.

Вкусът на литературните критици и вкусът на читателите рядко си съвпадат - факт. Достатъчно е да разгледате класациите за най-продаваните заглавия в книжарниците и да ги сравните с литературните ревюта в изданията с претенции отразяване на високата култура.

Класацията на Goodreads за най-харесваните книги на 2018 г. не прави изключение от правилото. Тя обаче е доста интересна поради факта, че събира мненията на стотици хиляди души от цял свят и отразява картината на това, което се чете масово на глобално ниво.

Списъкът се подготвя всяка година от социалната мрежа на читателите, като се разделя в няколко общи категории - художествена проза, трилър и мистерия, исторически роман, фентъзи, любовен роман, научна фантастика, хорър, документалистика, мемоари, научна литература, младежки и детски четива.

Някои от книгите, които излизат на първите позиции, едва ли някога ще влязат в учебниците като примери са най-класната литература на всички времена. Тук няма еквиваленти на Шекспир и Гьоте.

Тези книги обаче имат онази притегателна сила, която кара хора от цял свят да посегнат към тях и да прекарат няколко часа във въобразения свят на авторите им. Някои от тях успяват да разкажат толкова интригуваща история, че привличат вниманието на кино- и ТВ-продуценти и стават база за нови филми, сериали и документални поредици.

Много от заглавията под No.1 (и доста от подгласниците им) вече са преведени на български език и са достъпни за местните читатели.

Затова - ако си търсите препоръки за четене, или ако обмисляте да подарите книга за Коледа на някой близък, можете да сте сигурни, че годишният списък на най-харесваните заглавия в Goodreads е източник, който няма да ви подведе.

Новините

Най-четените