Грешниците на Моуриньо

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо обича сложните игри, в които да манипулира съперниците си или просто тези, които му пречат. Португалецът е добър психолог, но невинаги успява да уцели точния момент или точната доза на усилието, което прави, за да постигне резултата си. А и самата цел често остава скрита.

Все още няма разумно обяснение за изригването на Жозе срещу Ева Карнейро, нали помните хубавата лекарка на Челси? Разправията може и да дребна на всичко останало, което се случва във Висшата лига, но привлече нежелано внимание към клуба и постави в неудобно положение дори Роман Абрамович.

После дойде информацията за обтегнатите отношения на Специалния с руския олигарх, последвана от смяната на Джон Тери, в която мнозина видяха опит на Моуриньо да подразни собственика на клуба. Жозе би трябвало да е наясно как завършват подобни експерименти още от предишния си престой, но да речем, че тук има преувеличаване на случката.

Сега идва ред на нова психологическа игра - Жозе посочи „виновните" за слабото началото на сезона за Челси и тепърва ще видим какво ще му донесе това. Факт е, че лондонският клуб започна неочаквано слабо - без победа в първите два кръга, а защитата на „сините" пусна пет гола. И ако равенството със Суонси на старта за 2:2 може да се приеме като „изненадата в началото на сезона", то разгромът от Манчестър Сити с 0:3 не дава много варианти да се обясни какво точно се случи.

И Моуриньо застана пред медиите и изброи имената на тези, от които не е доволен: Бранислав Иванович, Гари Кейхил, Джон Тери, Сесар Аспиликуета, Едан Азар, Сеск Фабрегас и Неманя Матич. Сякаш медиите трябва да намерят начин да подобрят формата на тези звезди. А не Жозе.

В големия футбол се приемат почти всички методи, които биха донесли успех. И Моуриньо не се свени да ползва каквото може, за да върви Челси напред.

Сега остава да видим дали списъкът с издънки ще се попълни в началото на следващата седмица или Жозе ще обяви, че е „доволен от всички"? Битката тепърва започва, но неприятното за Специалния е, че фаворитът силно се задъха още на старта. И това го изнервя.

Новините

Най-четените