Кой път да поеме ЦСКА?

Гриша Ганчев се обърна към привържениците на ЦСКА, за да си кажат мнението какво да се прави в клуба. Бизнесменът има желание да се нагърби със спасителна мисия, но операцията няма да е безкръвна.

За най-успешния български тим е назрял момент, в който става дума за разликата между смъртта и живота, но след трансплантация или поне тежка интервенция. Ганчев иска обществена дискусия за ЦСКА.

Sportcafe дава шанс на привърженици на този отбор да кажат мнението си по темата. А и феновете на други отбори - какво биха избрали от трасираните от Ганчев възможности за развитие:

- запазване на клуба във вида му, което ще доведе до задълбочаване на дълговете и неминуемо изпадане в аматьорския футбол, както стана с Ботев на Христолов

- продължаване без изменение със запълване на дупки и търсене на богат инвеститор в следващите месеци, готов да покрие 35 милиона лева дългове по модела руски милиардер, арабски шейх и т.н.

- обединение с Литекс, което да промени историята на клуба, поне в нормативните документи на БФС

Чакаме вашето мнение в коментари, както и на редакционната ни поща webcafebg@gmail.com. Ще публикуваме резултати от допитването в следващите дни.

Ганчев пред "Тема спорт"

Хората от "Титан" ме потърсиха. Влязох в преговорите. Има едно голямо "но", защото нещата са много сложни там.

Първо, трябва да е ясно - има ли широка обществена подкрепа да стане промяната.
Второ, в ЦСКА хватката е мъртва. Има три варианта. Първият е до един момент клубът да съществува в този си вариант и да отиде в "А" окръжна група. Нещо като моделът "Ботев".

Вторият вариант е да се намери някой богат чичко, който да поеме задълженията, които са около 35 милиона лева, натрупани във всичките тези 20 години. И постоянно да виси по съдилища да се съди с някого в продължение на... не се знае колко години.

Третият вариант е четирите славни букви и славната им емблема да се сложат на друг отбор и клуб с прозрачно финансово минало, с нула задължения и - да кажем, с перспективно бъдеще. Тук идва едно друго "но" - дали огромната маса привърженици на този отбор ще го припознаят като свой.

Затова на мен ми е толкова трудно да взема това решение и просто ще изчакам следващите дни, за да видя какви са нагласите и реакциите не на 100 процента, но да кажем на 80 процента от привържениците на този отбор. Няма друг вариант. Хватката е мъртва.

За да започне начисто ЦСКА, му трябва изряден клуб, на който да смени името. И привържениците да го припознаят като техния клуб. Големият проблем е, че всички ще кажат:

Къде ни е славната история?. Къде са титлите, финалите, полуфиналите, успехите в евротурнирите. Това е голямото "но". И най-малко аз съм човекът, който ще направи тази крачка - да им се унищожи историята. А другият вариант е да отидат там, където трябва да отидат - в "А" окръжна.

Собствениците от "Титан" са налели около 60-70 милиона за годините откакто са в клуба. Пробойните там са още от времето на Вальо Михов. И тези пари те просто са ги наливали, за да спасяват клуба и да чакат по-добри времена. Но се вижда, че колкото и да се налива в една пробита кофа, това е яма без дъно.

Вариантът "Глазгоу Рейнджърс" е много назрял и сигурно трябва да се случи до месец-два. Най-разумно е сливане на ЦСКА с Литекс и изпадане на ловешкия отбор в "Б" група.

#1 Red_General 07.06.2013 в 09:58:46

Разбира се, вариантът с руски милиардер е най-добрият, но за съжаление не виждам върволица от такива, готови да инвестират в български футбол. Трудно ще се излъже някой, след като Чорни налива от пусто в празно като собственик на Левски. Така че да оставим мечтите настрана. Изпадне в окръжните групи ще съсипе отбора. Може би след 10-15 години ще достигнем пак настоящото си ниво. Ще спадне и популярността ни. Като че ли сливане с Литекс е най-добрият вариант. Добре, може би в нормативните документи на БФС няма да присъстват титлите ни, но какво толкова? Някакви документи на някакви си там... ЦСКА е идея, история, име! Историята и успехите ни са в сърцата на феновете, независимо какво пише в някакви си документи! А и предполагам, след време може да се измисли някаква юридическа хватка за сливане с отбора, който ще е в окръжните групи и фалирал, за да се вземе историята. Но и да не стане, ние историята си я носим.

#2 vanko 07.06.2013 в 10:44:46

Еми, "А" окръжна... щом се налага. Това е най-рационалния вариант. Отдавна във футбола финансовата част е на първо място (за огромно съжаление на хората...). Няма ли финансова стабилност всичко останало е във висящо положение. Едно такова изпадане не би трябвало да се отрази пагубно на клуб като ЦСКА - нито "Ботев", нито "Глазгоу рейджърс" (сигурно е имало и други такива) не са поличили или ще получат 15-годишно сътресение и т.н. Отборът ще бъде запазен в някакви рамки, няма да се превърне в юношески състав. Едно такова изпадане не би трябвало да повлияе на самочуствието, претенциите и историята на клуба - то е предизвикано от некадърно или интересчийско управление на всички ДРИШЛЬОВЦИ, които се изредиха като собственици на клуба, а не поради слаба игра и форма (за българските стандарти, все пак). Пътят до поредната титла не е толкова дълъг и ще има основно оздравителен ефект. А и най-накрая ще се случи нещо интересно в българския "професионален" футбол За мен остават, обаче, едни по-глобални въпроси - дори ЦСКА да приеме това "падане" и да се завърне чист в елита, дали и как това ще допринесе с нещо за промяна (тотална!) в приватизирания от мутри български футбол???

#3 Borracho 07.06.2013 в 10:50:43

Фалит и изпадане в окръжните и от там вече, с работлисви хора със сърца да се върви нагоре. С алчни, мазни "бизнесмени" е ясно, че не стават нещата. Предпочитам всеки мач да е на живот и смърт, отколкото да ги гледам с купени мачове и някакви абсолютно некадърни футболисти н оза сметка на това с огромни заплати. Разни отрепки като Майкъла, Стойчо и секаква алчна сган не трябва да бъдат допускани повече.

#4 Оня Дето Го Трият 07.06.2013 в 10:59:01

Рядко е имало в Българи такъв повод за национален консенсус по даден въпрос, а именно че варианта ЦСКА в А-окръжна е най-добър Първо за самите фенове другите варианти са неприемливи, заради затриването на историята на т.наречения славен клуб. Второ, по финансовите закони, които са неумолими Трето, поради факта, че измислените отбори на комунистическите партии в соц.блока одавна отидоха или трябваше да отидат в историята. А Господ забавя, но не забравя. И четвърто - е няма такъв кеф за феновете на Левски в понеделник сутрин, след като сме гледали евро-шампионатите по ТВ, знаем как е завършил и Левски през уикенда, да хвърлим по едно око и как я кара чорбата в А-окръжна

#5 Red_General 07.06.2013 в 11:09:54

ОК, друго не ми е ясно, Клубът фалира. Доколкото знам, при фалит съответната фирма разпродава имуществото и се закрива. Тоест дори и да започне клубът от А окръжна, това ще е нов клуб, който НЯМА да е приемник на историята на ЦСКА. И пак си я губим. Н а хард сините фенове, дето почват да лъскат бастуна от кеф, им пожелавам някой ден "Левски" да си играят сами в А група.

#6 Оня Дето Го Трият 07.06.2013 в 11:42:24

Само един сезон искам Левски да е в А-група, ЦСКА да е в А-окръжна. После може вече да закриват БГ-футбола, то и без това го няма.

#7 vanko 07.06.2013 в 17:56:41

Red_General Те, Левски, хубаво ще си играят сами... ами ако загубят?

#9 Fedar 08.06.2013 в 13:38:27

Оня Дето Го Трият | 07.06.201310:59 Трето, поради факта, че измислените отбори на комунистическите партии в соц.блока одавна отидоха или трябваше да отидат в историята. А Господ забавя, но не забравя. --------------------------------- Aбсолютна подуенска измислица. Не знам какво имаш предвид под "измислени отбори", но ако визираш военните отбори от Източния блок, то те всички до един си процъфтяват и доминират - Стяуа мачка в Румъния и стана шампион, Легия мачка в Полша и е шампион тая година, Партизан е за пети пореден път шампион в Сърбия, ЦСКА Москва също стана шампион. Само Дукла Прага и Хонвед Будапеща не станаха шампиони, но си играят в първите дивизии и са стабилни. Скоро и българският военен отбор ще започне да мачка и всичко ще си дойде на мястото, за ужас на комплексари и дребни човечета.

#10 Петър Жеков 10.06.2013 в 04:52:40

Отваря се една сметка и всеки ЦЕСЕКАР внася колкото иска за спасението на клуба.

Новините

Най-четените