Каква поредна глупост!

Случилото се на мача Суонзи - Челси е поредният епизод от сериал, който вече взе да омръзва. Футболът на най-високо ниво вече е някаква сапунка, в която постоянно се разгарят страсти, чуват се нравоучителни монолози и се сочат с пръст виновници. Голяма работа, че онова уелско хлапе бавеше, за да помогне на отбора си. Бяха загубени секунди. Голям праз, че Азар опита да изрита топката и да му я вземе по-бързо - по софийските махали и улици сме го правили многократно и не помня някой да е останал инвалид от това. Страшна драма, че тийнеджърът се превива и чак се стига до разследвания, заплахи и вероятно наказание за футболиста.

Туитър, разкрития за миналото на момчето, което криеше топката, анализ на родата на Азар, резюме на хлъзгавата трева, върху която се случил инцидента... Само не прочетохме каква сила G е приложила левачката на футболиста, ритайки топката/ребрата на момчето.

Всъщност най-точно го каза Хари Реднап: „Много обичаме да раздуваме нещата". Това е свободен превод. Изразът му на английски беше „Blown way out of proportion". От нищо- нещо. Дори сапунките около расистките скандали със Суарес и Тери бяха далеч по-значими, макар че и там имаше елемент на мелодраматизиране и захаросване.

Футболът е играта, която в събота и неделя ще живее из снеговете на Олдъм, Брентфорд и Норич. Купата на Футболната асоциация, възможностите да елиминираш някой подценил те топ отбор, вълнението на феновете, себераздаването на 11 гладиатори, които в останалото време пият в пъба зад ъгъла след 8-часов работен ден като хлебари, шофьори и какви ли не още. Кефът те да бият Азар и скъпоплатените му колеги, например - ето това е футболът. Ако белгиецът бе сребролюбец без емоции, нямаше да гони хлапето с топката и да бърза да му я изрита през ръцете. На него очевидно му пука.

А това е най-важното - има емоции, има я и великата игра.

Но не - моралистите пак размахват дебелата книга със законите. Те важат за едни, за други не са приложими, но винаги се спрягат. Така нещата стават холивудски, но на много от истинските футболни фенове Холивуд им не трябва...

Новините

Най-четените