Пияният майстор

Във вторник руският атлет Иван Ухов прескочи 2,38 м в сектора за висок скок и стана олимпийски шампион. Толкова се опияни, че поиска и 2,40, въпреки че вече бе сигурен за златото. Не успя на тази височина.

Опияни е доста точна дума за този странник на съдбата, който е любимец на всички в Лондон. Преди 4 години Ухов взриви един от най-грандиозните скандали, но и една от най-смешните случки в историята на атлетиката. На старт от Златната лига в Лозана руснакът се появи в сектора за висок скок очевидно пиян. Трудно съблече анцуга си, падайки поне два пъти. Опитаха да го спрат хора от руската федерация, но Ухов си взе номера, приготви се и тръгна към летвата за висок скок.

С несигурна походка я достигна, но... там просто мина под нея и рухна в мекотата на дюшека за приземяване. Мъртво пиян!

Световната федерация бе на път да дисквалифицира руснака за поне година, куп зрители в Европа видяха сеира. Но Ухов се яви на изслушване и призна греха си - напил се заради приятелката му, която го изоставила преди състезанието.

Историята трогна атлетиката и не го дисквалифицираха.

И скачачът скочи в нова линия на живота си. Спря да дава интервюта, а когато го прави се забавлява с репортерите. На въпрос „Как успяхте да спечелите" отвръща: „Раз, два, три и скачам...". Отдава се само на тренировки и любимата си компютърна стратегия „Warcraft", която играе по цели нощи. Никакъв личен живот, никакво пиене.

Среща Полина година след инцидента в Лозана. Сега са женени и имат дъщеря. Но Ухов е вече сред най-успешните атлети на Русия, промяната в него е невероятна.

През 2009-а е европейски шампион в зала, а година по-късно се връща в Лозана, за да спечели Брилянтната лига. През 2010 г. пак е европейски първенец, а в Лондон сега завоюва най-високото отличие за един спортист. Вместо да спре с атлетиката преди 4 години, тогавашният клоун за цяла Европа, днес е крал на високия скок. Стадионът в Лондон го аплодира топло, признавайки метаморфозата и силата на волята му. За благодарност той опита да скочи 2,40, ей така, за публиката.

Наздраве!

#1 Харифчето 09.08.2012 в 10:57:29

Не знам защо, но се сещам за култовия филм "Манастирът Шао Лин" от детските ми години, в който имаше един вечно пиян със саке монах с прякор "Пияната Тояга". Пиянството беше като част от бойните му умения. Пък за "братушките" то си е част от общата им житейска адаптация, ха-ха!

Новините

Най-четените