Георги Ангелов отговори на удара с "яслата" на Рашидов

Дни след скандала с писмото до БНТ на Вежди Рашидов, в което министърът на културата "предупреди" журналиста Георги Ангелов да "не иронизира държавата, на чиято ясла е заплатата му", водещият на сутрешния културен блок на БНТ отговори на критиките.

Георги Ангелов публикува позиция в профила си във Фейсбук, в която защитава поставянето на критичен акцент срещу Закона за културното наследство.

"Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за „плюене", пише Георги Ангелов по повод обвинението на Рашидов, че "услужливо кани в студиото на БНТ хора, които обичат да плюят държавата".

Той посочва, че "Денят започва с култура" многократно е давало думата на институционалната позиция по казуса със Закона за културното наследство.

Ангелов отхвърля и недоизказаните намеци на Вежди Рашидов, че "държавата отглежда децата на някои водещи":

"Пояснявам: по време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг - тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина".

Водещият посочва, че не пренебрегва направеното от Министерството на културата, но "от погледа ми не са убегнали и реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата".

"И накрая идва брилянтен финал-заплаха: „А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на "държавна ясла"!

Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?", завършва писмото си Георги Ангелов.

Кой е Георги Ангелов

Георги Ангелов е дългогодишен журналист, публицист и преводач от френски език. От 5 години е едно от лицата на предаването "Денят започва с култура", като води издания във форматите "История.БГ" и "Библиотеката".

Ангелов е преводач на множество автори, сред които Жан-Мари Гюстав льо Клезио, Жорж Батай, Фредерик Бегбеде, Бернар Вебер, Джонатан Лител, Давид Фоенкинос, и др.

Носител е на наградите "Христо Г. Данов" (2010, 2014) и "Рицар на книгата (2004 и 2013 г.).

#1 адв Гроздев 06.07.2016 в 13:41:37

На г-н Ангелов трябва да се напомни, че в това предаване е със статут на редови водещ, а не на "независим" журналист. Водещите са лица, които не могат да дават лични мнения и оценки, още по-малко да правят иронични подмятания спрямо някоя от засегнатите страни в предаването. Водещите следва да демонстрират безпристрастност по темата, да осигурят възможността на гостите да си кажат мненията, като следят за спазване на етичните норми на поведение от участниците в студиото, и да дадат възможност на засегнатите да отговорят на отправени обвинения.

#2 7 06.07.2016 в 14:23:40

Да, точно така- редовите водещи трябва да са беззъби, стерилни, политкоректни и буквозаконосъобразни.

#3 AlahAkbar 06.07.2016 в 14:47:46

Викаш, онбашията и сие да говорят глупости и лъжи, пък журналята да си траят. То в повечето случаи е точно така. Един път да не е и скачат като ужилени, мръшлаците му ниедни. А г-н Ангелов е рядко ерудиран и начетен човек - изключение в продажната и безродна БГ журналистика.

#4 Harry 06.07.2016 в 17:56:19

Независими журналисти, а лочат на хранилката на Сорос! Питам се как ли разбират под независимост такива "журналисти"? Рашидов е прав, в държавните радио и телевизия, не са независими, те трябва да работят за който им плаща - а това е българският народ.

#5 deowin 06.07.2016 в 18:44:00

Какъв Сорос пък сега?? Harry, ти си откровен идиот. Ангелов си върши работата, за която му плаща данъкоплатеца - да прави независима журналистика. За идиотите пояснявам - независима означава такава, която не зависи от външни влияния, например от министри, премиер, президенти, съдии, кметове, бизнесмени, фирмени интереси и прочие. Когато Рашидов изисква Ангелов да не критикува малоумните му решения, той очаква и изисква зависимост и я изразява в пряка реч - както може да се очаква от типичен соц кадър като Рашидов, според него държавната субсидия е "ясла", хранилка, която те прави зависим. По-конкретно, зависим от държавния бюрократ, задължен да действа максимално в негова полза, а не в полза на реалния си работодател - българския данъкоплатец. А, хайде да сме наясно, на българския данъкоплатец изобщо не му е приоритет височайшият бюрократ Рашидов да не се чувства критикуван, обиден, наранен, неглижиран и неуважен. За българския данъкоплатец крехкото его и душевното спокойствие на Рашидов са последни грижи.

#6 AlahAkbar 07.07.2016 в 00:41:41

За щастие, рашидов и хари са обикновенни малоумници, а не представителна извадка на българския народ.

#7 Conspirator 07.07.2016 в 02:36:14

Свински,като отвориш сайта на Асоциация на европейските журналисти,което си е поредното хамериканско НПО,боде очите основният СПОНСОР. Фондация „Америка за България”. Това обяснява всичко,включително абсолютно некултурният и некоректен тон спрямо министър Рашидов. Отгоре на всичко този ''културен''водещ има наглостта да заяви,че е напълно в реда на нещата свидната МУ рожба да работи срещу заплащане в задгранична мисия.Разбира се-в ресора на културата. Запомни,Свински,няма такова животно като независим журналист,ако е на заплата,но случаят с този ''културтрегер'' боде очи,защото е на държавна ясла.Няма как да си в Националната телевизия на България и да провеждаш политиката на НПО-то,което стои зад гърба ти. Моментално скочиха и извадиха тоягата,криейки се зад помпозното- Асоциация на европейските журналисти,а най-долу се мъдри основният спонсор....America for Bulgaria Foundation Като са европейски,защо им плащат от Америка бе,Свински?Същата тази Америка ще позволи ли да съществува на тяхна територия Американска асоциация на журналистите със спонсор,примерно от Индия или Китай,на която да се дава широка гласност във всички централни телевизии и сайтове? Ще позволи,ама друг път! Аман от мекерета!

#8 Conspirator 07.07.2016 в 03:10:05

Кой е президент на ''Америка за България''? От 12 януари тази година е Джордж Зарубин/''арменец'',разбира се/.Работи като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия, между 2007 г. и 2013 г. Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на Фондация Сорос в Казахстан. Прекарва също така три години в Русия, където работи като адвокат за корабната компания “Новоросийск“ и научава руски език. Има един знаменит саркастичен коментар под статията за Джордж Зарубин в сайта на ''Дневник''от 12 януари.Някой пита... ''-Нищо не разбрах! В крайна сметка за кои служби ще работи?''

#9 Harry 07.07.2016 в 08:23:20

Conspirator Благодаря, свършил си добра работа. Затворил си устата на свинските соросоиди, чудя се какво ще отговорят сега, те са много устати, но за кинтите които получават от Америка са гзуни да говорят, знаят че вършат юдинско дело. А, и всички соросоиди, повтарям всички са преминали проверка и одобрение от съответните служби на ЦРУ! На практика с агенти за влияние.

#10 Оби Уан 07.07.2016 в 09:19:01

Хари, Део е много прав за: "...Ангелов си върши работата, за която му плаща данъкоплатеца - да прави независима журналистика..." Друг е моментът дали се справя.

#11 Harry 07.07.2016 в 09:29:24

Може би влага друг смисъл в "независима журналистика" -независима от българския данъкоплатец, специално г-н Ангелов не е подхванал никаква значима тема за българския народ - на първо място по смъртност, по бедност, по разруха... Корупцията е следната, за послушанието на БНТ им се плаща с реклами, рекламите са един от "стимулите" на цялата неолиберална глобалистка клиентела сред журналистите по медиите. Истинска национална телевизия не излъчва реклами.

#13 Conspirator 07.07.2016 в 13:56:40

Драга,Палма,проблемът на голяма част от коментиращите/тези,които пишат поръчкови статии са ясни/,е че не са гледали въпросното интервю.Ето линк.След това пак може да се дискутира,но по същество. http://imedia.bnt.bg/predavanyia/denyat-zapochva-s-kultura/protest-sreshtu-promenite-v-zakona-za-kulturnoto-nasledstvo Кои са тримата поканени при Ангелов?На първо място-професор Велислав Минеков,известен с факта,че е син на баща си-Величко Минеков и дългогодишен враг на Рашидов,отричайки напълно уменията и творчеството му.Втората персона-арх.Барфончовска.Известна като директор на НИНКН-Националният институт за недвижимо културно наследство.Третият поканен е художникът Владо Руменов,''известен''с хвърлените 24 яйца по сградата на парламента/14 ноември 2013 година/.Човекът си казва,че е привърженик на ДСБ. Предоставям концентриран отговор на въпроса за промените в закона за културното наследство.Става въпрос/както винаги/за едни Големи пари-над 300 милиона евро от европейските фондове,които ще бъдат насочени най-общо казано в културната ни недвижимост и консервация. Ето претенцията на тези хора,плюещи по Рашидов в синтезиран вид от в-к ''Медиапул''.... ''Решението на проблема е в укрепване на капацитета на НИНКН, а не в делегиране на функциите му на зависими от инвеститорите общински тричленки. Недопустимо е държавата, която очаква 300 млн. евро за проекти за консервация и реставрация на културни паметници, да отпуска едва половин милион лева годишно за органа, който трябва да контролира този процес да протече в съгласие с научните принципи и в полза на обществото и бъдещите поколения.'' Значи,какво се оказва?Претенцията за тези над 300 милиона евро е да ''преминат''през органа НИНКН и да бъдат разпределени ''културно'',т.е.,да не се делегират права на сулю и пулю. Битката е за ''Солунската митница''.Както винаги.Другото е културна пушилка и балкански ритници и мурафети. Кратко и ясно.

#16 Conspirator 07.07.2016 в 16:50:18

Палма,сама си даваш отговора. ''Става въпрос за европейски пари,значи Сорос там не играе.''Е,да де,ама много му се иска да заиграе.Заради това е целият този натиск. Известно ли ти е,че така наречената етична комисия на българските журналисти има нови две попълнения-от НПО ''Асоциация на европейските журналисти''? А когато министър Рашидов говори за тежка номенклатура,визира бащата на Велислав Минеков- проф.Величко Минеков,дългогодишен ректор на Художествената академия.Два мандата ''народен''представител в осмото и деветото Народно събрание-по времето на развития социализъм. Синът му пламенно обяснява колко голям и талантлив скулптор е бил баща му,но думичка не казва,че скулптурните композиции на д-р Мара Малеева и Людмила Живкова са негово дело.Паметникът в Правец,на Тодор Живков-също. Когато този синковец,изявяващ се като виден партиен активист от ''България на гражданите''обяснява как,когато стане министър на културата ще заведе една камара дела срещу Вежди Рашидов,лъсва цялата му същност.Можеш да подгониш някого,но само когато си на власт,иначе ще ръмжиш по сайтове и телевизии и ще дебнеш конюнктурата. Същият,Велислав Минеков не само,че нямаше да бъде приет в Художествената академия,камо ли да защити професура,ако не е бил таткото от висшата номенклатура. Вежди е чепат и нестандартен,понякога груб и невъздържан,но е нива над тези плазмодии.Най-малкото,никой не може да отрече,че е световно признат скулптор и творец,като тежката номенклатура няма пръст. Що се отнася до Сорос,когато зад всяка ''културна''дандания в България стоят негови пари,фондации,НПО-та и грантове,няма как да търсим невинното овчарче при арменския поп.

#17 Conspirator 07.07.2016 в 16:57:02

В нормална европейска държава тези хора нямаше да чакат да бъдат уволнени,за да развеят знамето на дисидентството,а щяха да си подадат оставките,поради несъгласие с провежданата политика на министъра на културата. Ето това е огромната и съществена разлика. Вече официално могат да преминат на щат към някое НПО.Поне да се знае за оти са ручали жабетата.

#18 deowin 07.07.2016 в 17:14:23

Conspirator, в характерния за него стил, пак е тръгнал да вади кирливи ризи за елементарна ad hominem атака, когато му липсват други аргумент. Което означава винаги. Човече злощастно, ти наясно ли си, че ако държиш да вадиш кирливите ризи за този и онзи, то именно Рашидов, самопризнатият главен мултак на републиката, министърът с "културата" по Ралин, оригиналният пиян побойник за паркоместа (http://www.segabg.com/article.php?id=203743), е човекът с най-гнусни и отвратителни кирливи ризи? И ако не вярваш на мен, чуй го от неговата собствена уста: https://youtu.be/FTt1MyXCfzs?t=316 Човекът си го казва: "Днес съм щастлив, че съм мултак". Следва чалга. Това е твоят министър на културата.

Новините

Най-четените