Румен Радев: Демокрацията и благоденствието изискват постоянно усилие

Демокрацията и благоденствието изискват нашето постоянно усилие, каза в новогодишното си обръщение към нацията президентът Румен Радев.

„Когато се примирим и престанем да сме взискателни, изборите се опорочават, решенията за бъдещето ни се вземат на тъмно, парите ни се харчат безотговорно, непрекъснато се отчитат успехи, докато нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично. Достъпът до вода и въздух се превръща във въпрос на оцеляване, а липсата на възмездие и справедливост разколебава вярата ни в утрешния ден", каза държавният глава.

„Но нека не забравяме, че сме народ със славна история, който и в най-тежки изпитания е намирал пътя към свободата и напредъка, като се е обединявал срещу грабителството, неправдата и безчестието. Вярвам, че имаме силите и куража да се справим с предизвикателствата и днес. Народ, който е бил сред водещите в културното развитие на Европа и пример за изграждане на просветена държавност, не може днес да се задоволява с плахи амбиции и последни места в европейските класации", каза още той.

Румен Радев отбеляза, че нашето общество ще преуспява, когато обединим усилия в името на достойнството и благоденствието на българския народ. Той постави акцент върху образованието, науката и културата и очерта таланта, трудолюбието и почтеността като водеща обществена ценност.

„Нека посрещнем 2020 г. с вяра в доброто, в себе си и в бъдещето", призова държавният глава.

„Както в новогодишната баница има късмет за всеки от семейството, така и в обществото ни трябва да има място и грижа за всички. За възрастните и самотните, за хилядите българи, които днес се борят с недоимъка и най-вече - за децата на България. Защото невидимите мостове на духа и добротата са по-трайни от съградените с човешка ръка. Именно те ще свържат и днес българите, обединени от любовта към родината и надеждата за по-добро бъдеще", каза още Румен Радев.

#1 Specifier 02.01.2020 в 01:34:43

РЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ прочете речта, подготвена му от водещия офицер Иванов Иван Иванич.

#2 explorer 02.01.2020 в 08:43:33

най-безмислената реч, която съм слушал от бай-тошово време. Изтраях до "достъпа до въздух и вода" ....кой гласума за този, не знам

#3 rare case 02.01.2020 в 12:33:11

Не беше реч, а заупокойна молитва! Не знам, кой му пише речите, но със сигурност е силно депресиран и комплексиран човек. Като самият Радев! Той забрави хиляди честни българи, които здраво са работили цяла година и очакваха да чуят една добра дума, а не презиборна, партийна реч! Нямали сме досега такъв президент, нито от сините, нито от червените!

#4 Dox 02.01.2020 в 14:42:46

Тримцата, Защо сте толкова злобни и изпълнени с негативизъм? Да не би да сте още махмурлии? А днес, да му се не знае, трябва да сте на работа. Кофти! Посочете ми кое от речта на президента не е вярно. А единият от вас, още си бленува подаръци от Дядо Мраз и иска да бъдат споменати хиляди честни българи, дето работили цяла година ... . Тази част от речта сигурно не му е достатъчна: "Да благодарим и на тези, които в празничната нощ са на работното място и на своя пост. Да пожелаем спорна година и на нашите сънародници, пръснати по всички краища на света." Може би искаш ... поименно .... ?!

#5 explorer 02.01.2020 в 14:58:51

Доксе, ни знам откога и дали изобщо живееш в София, но кога въздуха е бил по-чист и по кое време имаше режим на водата. Май ти бленуваш още за плавателен канал в полите на Витоша и проектираш собствените си чувства върху коментиращите. Ако трима души подред споделят сходни мнения, не мислиш ли че проблема е в този който чете речи по стечение на обстоятелствата

#6 dedo adji 02.01.2020 в 15:15:01

Доксе, тия тримцата са ясни, те, ако жена им изглежда доволна, ще търсят Путин под леглото, а ти какво толкова възхитително чу в президентското слово. Аз отначало слушах дежурните лафове и като чух "избори", изключих звука и го включих за Многая лета и Дунавското хоро. Хареса ми как започна, но от година и кусур се занимава само да се джавка с Бойко, не, че го хваля и него. Хем знае, че ръцете му са вързани. Пак, файда, че не е цицка или трайчо.

#7 dedo adji 02.01.2020 в 15:30:44

... трима души подред споделят сходни мнения ... Леле, тия имали и души? И мнения? На единия е даже раздвоена и ръси глупости на килограм под два ника. А мнението им е от наръчника на националния институт за демокрадия на САЩ.

#8 explorer 02.01.2020 в 17:50:32

деде, явно и ти си в групата на тези, за които "...нищетата се множи, а качеството на живот пада драстично". Едно време помаците не ви направиха разградска репулика със столица Варна, сега гледам, че Путин иска да строи управленски център в Камчия. Дано поне нежната част на населението, да е доволна (по твои наблюдения) пък и ти барабар.

#9 Dox 02.01.2020 в 18:39:43

Експи, Че да не би сега да имаш чист въздух? Тогава не си спомням да е било такова чудо като сега, въпреки че Кремиковци работеше на пълна пара и всички икаруси бяха на дизел и димяха като парни локомотиви. А режим на водата нямаше. Има сега /Перник/ и то не е режим а направо липса. Цял 130 хиляден град на водоноски, толкова време! Тогава не само се строяха язовири, но се и поддържаха. А сега?! Години наред спят, а цялата водопреносна мрежа е от татово време и по нея загубите от язовира до града Перник са над 75%!!!!!!! Е? За какво искаш да ти говори президента? Колко е хубаво, приятно и цветущо всичко, така ли? Така процедираха по татово време, сакън да не се каже нещо лошо, макар и вярно. Та, май вие, тримцата бленувате за това време, а не аз. Понеже явно нещо си се объркал /ако още си махмурлия - изпий една чаша сок от кисело зеле, викат му сок-трезве/ и си искал за пореден път да дадеш пример с режима на тока /а не на водата/ - той продължи година и нещо. Но я се поинтересувай как спират тока по селата и малките градчета през последните 20-25 години. Като изключим София, навсякъде го спират няколко пъти седмично за по 3-4 часа. Не знам как е в другите по-големи градове или пък в морската ни столица. Може би дедо ще каже. Те там си имат хубав ТЕЦ, дето хем топло им дава, хем ток. А пък откак Доган му е собственик, сигурно всичко е супер. Президентската институция у нас няма реална власт. Но за разлика от онова недоразумение /сещате се кое/, изказванията му са винаги уместни, поднесени елегантно и интелигентно. Добре, че има кой поне да ни отсрами. Айде - ЧНГ на всички! Да сме здрави и късметлии!

#10 vikki 02.01.2020 в 20:30:24

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Hero-Mustafa-izpya-s-Vasil-Naidenov-i-Bogdana-Karadocheva-Nova-godina-925212?fbclid=IwAR3K9sNFJlbt7hdz4l0v_1GSRoGTec2ux3ovCp0qC5vmnxgptoS1cVssPC4 ===================================================== Тук става ясно каква е разликата да си се хранил цял живот на мушама или на покривка от плат, дори и да не е всеки път колосана. Ненапразно бай Радой казваше: "Роден за мотика, пък станал владика!" При това беше поет, а не френелог...

#11 Онуфрий 02.01.2020 в 23:50:53

Не съм слушал льотчика в никакъв случай, но като прочетох, че "качеството на живот пада драстично" разбрах, че вече е близо до дъното.

#12 dedo adji 03.01.2020 в 01:10:33

Много ти е взел страха тоя Путин, ХР, и то не от вчера, та си в нормалното си сбъркано състояние. И, като пришелец от старозагорско, по линия на БКП станал столичанин в повече, нямаш хабер как е по морето, въпреки 5-те години във ВНВМУ. Около Варна помаци няма, турците са с минимално присъствие, гърците също ги разредихме. Има няколко села гагаузи, но те са православни христиани. На Камчия съм ходил и не видях ракети и командни постове. Има туристически център, финансиран не от Путин, а от Лужков, Бог да го прости. Има нормално руско пиене, не като на слънчака. Няма балконинг, Альоша като се надрънка пада под масата. Не си хаби съчувствието, дядо ти хаджия скоро няма да падне в нищетата, на, бате Бойко даде 40 кинта за Коледа.

#13 VK 03.01.2020 в 08:45:40

Дядка, ти че си комунист е ясно, и пак е ясно, че комунистите се поддържате. Словото на президента беше пошло и разочарова всички, които се надяваха тази година да е различно. Е ,не беше , малко бе смекчен тона, ама си беше пак погребална агенция. Как не му дойде акъла на това пишлеме , че Нова година не е време за селски раздумки и хората искат да чуят "а, наздраве за новата година", а не тъжни мисли на един обиден човек. От кого е обиден , не знам, ама му личи. И същия тоя щял конституцията да променя...айде нема нужда, а?

#14 VK 03.01.2020 в 08:54:54

"Има нормално руско пиене, не като на слънчака..." какво нормално пиене , бе дърто, като това е лагер за деца спортисти? Е ако го вземе под крилото си Ръсия, то ще видиш новмално пиехе и нормални разведки на яве. Това ли мечтаеш - да се домъкнат тук на почивка , след поредната акция в чужбина??? Да си отдъхнат от капитализма ? С три водки на екс и после ....доказателство за мужишка сила....

#15 VK 03.01.2020 в 09:15:00

И имаше воден режим в София по времето на Янчулев, ама ти не помниш, щото си от Варна. Тогава пресъхна аз. Искър. пак по това врене и Перник беше на воден режим , ама тогава не искаха оставки на куп министри, щото кмета им си беше от БКП...

Новините

Най-четените