Правителството обмисля нов стандарт за храните и по-специално за колбасите и млечните продукти. Той ще указва какво да е минималното съдържание на основните съставки, за да се гарантира качеството на продукта.
Новите правила ще имат за цел да сложат край на двойните стандарти при храните в България в сравнение с тези в Западна Европа.
Те например ще задължат производителите на колбаси да влагат определено количество месо в колбасите, мляко - в млечните произведения и плодов концентрат - в безалкохолните напитки.
Изискванията ще бъдат прилагани върху продуктите, които най-често присъстват в потребителската кошница в страната.
В ефира на Нова ТВ Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите в България отговори, че в стандарта "Стара планина", който беше приет през 2014-а, са описани изискванията какво трябва да бъде минималното количество месо в колбасите.
Той допълни, че във всички колбаси има месо според техническите спецификации и няма продукти с 1% съдържание на месо. По думите му в производството на колбаси се използва лед и вода, а соята също е сред разрешените продукти.
Д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието обаче е на мнение, че настоящите стандарти са доброволни и производителите ги спазват, само ако преценят. Идеята е нормите да станат задължителни за всеки.
По думите му засега не може да се каже колко ще бъде минималният процент месо за колбасите, но даде пример с Великобритания, където наденицата трябва да съдържа 32%.