22 мерки срещу агресията в училищата

До края на май учителите и възпитателите в детските градини ще бъдат обучени какви мерки да предприемат в случаи на инциденти, насилие или други критични ситуации с деца.

Това е една от 22-те мерки, които МОН обяви с цел превенция на агресията и засилване на сигурността в образователните институции.

Сред останалите краткосрочни мерки в плана за действие са създаването на система за взаимодействие между учениците, учителите и личните лекари на децата, както и популяризиране на Националната телефонна линия за деца 116 111.

В изпълнението на плана ще се включат както структурите на МОН, така и регионалните здравни инспекции, МВР, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, както и специалисти от Българския червен кръст.

"Провеждане на беседи, на ролеви игри, открити уроци с участието на родителите, организиране на клубове по интереси от страна на по-големите ученици в подкрепа на учителите за превенция и противодействие на насилието; използване на подхода „връстници обучават връстници" за популяризиране на правата на децата на закрила срещу насилие и на способите за сигнализиране за насилие", е една от мерките, които ще бъдат възложени на директорите на училища в съдействие с обществените съвети и ученическото самоуправление.

До края на 2018 г. МОН си поставя за цел да осигури достъп на всяко дете и ученик до подкрепа от психолог и/или педагогически съветник.

Създаването на плана дойде след поредицата от случаи на агресия в училище в последните месеци. През февруари дете на 11 години от София почина вследствие на ритници от съученик. Оказа се, че състоянието на пострадалото момиче се е влошило малко след приключване на работния ден на медицинската сестра в 52 ОУ.

В училището е повикан екип на Спешна помощ, който отвежда детето в "Пирогов" в безсъзнание и със слаб пулс. Въпреки опитите на медиците да го реанимират, то почива час и половина по-късно.

Всички мерки на МОН можете да видите тук.

#1 Гризли 11.04.2017 в 09:57:06

А защо трябва да има отделна телефонна линия за деца? Ако има проблем 112 ще свърши същата работа. Защо трябва децата да се учат насила, че за едно нещо звъниш на единия телефон, а за друго нещо звъниш на съвсем отделен телефон? И то толкова дълъг? Вярно, че номерът е лесен, но щом ще го има защо не го направихте още по-лесен - с 3 цифри? Какво му е на номер 999 например? Докато не се вземат по-сериозни мерки няма да намалее агресията в училище. Не може някой ученик да счупи носа на друг, след което да има само предупреждение. Понеже идва някой специален родител и започва да обяснява какво ще се случи, ако преместят детето му в друго училище. Невъзпитаните и груби деца са резултат на същите родители. Затова държавата трябва да наказва родителите. Възпитанието на децата започва от родителите, училището не може да коригира разглезено богаташко дете, което знае, че е нещо повече от другите. И че каквото и да направи, все ще му се размине, защото тати е еди кой си...

#2 gothic 11.04.2017 в 10:30:45

Ето ви най-добрата програма за превенция на насилието в училищата. Програмата е от няколко действия, които трябва да се спазват: Първо се набелязват агресивните ученици - момчета и момичета и се прави списък; Второ, всички да се съберат в спортния салон и да ги накарат да направят 100 клякания, 100 лицеви опори, 100 коремни преси. Ако това не помогне, упражнението да се повтори, потрети и почетвърти, демек, докато учениците баялдисат от движение и докато не заспят от умора в залата. Ако това не помогне, да се даде заповед, всеки да започне да се бие срещу всеки в залата. Докато всички изпопадат и се изморят от бой помежду си. Ако това не помогне, учениците да бъдат закарани в някоя спортна зала по бокс и да бъдат използвани като боксови круши и спаринг партньори на боксьорите. За всеки случай да ги закарат и в някоя зала за борба и там да ги хвърлят 10-15 пъти през суплес, докато започне всичко да ги боли. За всеки случай може да ги закарат под строй в циганското гето, да съберат боклуците, които циганите са разхвърляли наоколо. Ако има време, да отидат да помагат в бърза помощ - да мият пода, да бършат кръвта на пострадалите от катастрофи, да даряват кръв, та да им олекне. Да отидат организирано, да посадят по 100 дървета. Абе да им се намери някаква работа - да боядисат стаите в училището, да пометат двора, да прекопаят парка, да посадят трева и цветя, да почистят наоколо. Все има някаква работа, която може да им се даде. Да се навеждат, да се изправят, пот да се лее, труд да кипи... След такава програма, със сигурност в училищата няма да има насилие. Програмата както виждате е доста натоварена и никой няма да скучае. Обаче кой да ги накара да направят всичко това, след като в българските училища има само УЧИТЕЛИ, но няма ВЪЗПИТАТЕЛИ. Никой не иска да си цапа ръцете. Всички искат да получават пари, ако може спокойничко и без нерви и напрежение. Това е взето ето оттук: http://kolevdobri.blog.bg/politika/2017/04/10/eto-vi-nai-dobrata-programa-za-prevenciia-na-nasilieto-v-uch.1520875

#3 theo 11.04.2017 в 18:26:23

Готик, това дето си го написал (и господина Колевдобри), можеше да стане по времето на така омразния на всички социализъм. А, чакай, то тогава май нямаше насилие в училищата... Сега, по демократично време, всички имат само права и никакви задължения. Опитай се да въведеш нещо такова в училищата, и ще видиш как ще плъзнат разните му там бгмами и татенца и ще опищят орталъка, че им тормозят отрочетата. А истината е, че отрочетата им страдат от въпиюща липса на дисциплина, на първо място. За което са виновни родителите им. Не можеш да обвиняваш учителите, че не са възпитатели. Работата на учителите, в най-добрия случай, е да надграждат домашното възпитание. Какво правим, когато такова липсва? Раждаме едно дете и го хвърляме на учителите да се оправят с него? И после те са виновни, че нещата не се получават? Далеч съм от мисълта, че училището няма вина, но педагозите са поставени между чука и наковалнята. Отвсякъде им се карат и ги навикват, а нямат реални лостове за влияние върху ситуацията. Дайте им възможност да се отърват от плевелите, без от това да зависи бюджета на учебното заведение. Дайте им възможност да изградят някакъв авторитет, без да се страхуват, че някой високопоставен татко може да им стъжни живота с едно телефонно обаждане. Дайте им възможност да налагат дисциплина сред подопечните си, без да ги обвиняват в тоталитаризъм. Няма какво да се лъжем - докато учителят няма авторитет пред учениците, а те нямат дисциплина и домашно възпитание - нищо няма да стане, ако ще не 22, ами 22000 мерки да си изсмучат от пръстите. Справка - "високодемократичните" държави. Каквото и да си говорим, нещата ще вървят от зле към по-зле. Процесът е необратим, свиквайте. А въпросните 22 мерки са измислени само за да се покаже, че някой уж мисли по въпроса. Ако ще премахваш плевел, го изкореняваш, не му режеш само двете най-горни листа.

Новините

Най-четените