Русия с рекорден добив на петрол

Русия регистрира рекорден добив на петрол за 2014-та година - средно 10.58 барела на ден, което е с 0.7 на сто повече от предходната година. Данните на руското енергийно министерство са рекорд за най-новата история на страната след падането на СССР.

В същото време добивът на руски газ намалява през миналата година с 4 на сто - до 640.237 милиарда кубически метра сумарно, а най-сериозно намалението е за „Газпром" - 12 на сто спрямо 2013 заради европейските санкции, наложени на Кремъл заради кризата с Украйна.

Въпреки падащите цени на черното злато, Москва удържа рекордно производство на нефт в обобщението за годината. Преди кризата Русия е продавала барел суров петрол за 113 долара. Износът за Китай също расте до 22.6 милиона тона, което е с 43 на сто повече от 2013 г.

Все повече нараства делът на малките частни предприятия в руското производство на нефт, докато държавната компания „Роснефт", която добива повече черно злато от ОПЕК, намалява добива с 0.7 на сто заради изчерпващите се находища в Сибир.

Междувременно Международната енергийна агенция прогнозира понижение на руския добив с 1% през 2015-а година.

Пикът в добива на "черното злато" от 11.41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988-а година, когато Русия все още беше важна част от бившия Съветски съюз. Тогава руският добив на нефт формираше около 90% от общия добив в Съветски съюз. В момента износът на нефт и газ формират около половината от бюджета на Русия.

През 2010 г. Русия задмина Саудитска Арабия като световен лидер на международните петролни пазари.

#1 Майкъл 02.01.2015 в 23:07:17

Проблемът както обясни саудитския принц е, че Русия не може да ограничи производството сега когато цените са ниски (и по този начин да способства за връщането им обратно нагоре) поради античните си технологии.

Новините

Най-четените