Поръчката на салата с белени домати вероятно е предизвикала не малко заплахи за прерязване на вените от страна на кухненските служители в ресторантите по морето. От ето това меню става ясно, че този допълнителен и тежък труд се заплаща - с 1.50 лв. Не се знае дали таксата събират готвачите или отива в общия оборот, но е ясно, че клиентът трябва да внимава с "глезотиите".
Разбираме, че напрежението в кухните по морето е огромно. Но белачка за домати (хората са измислили такава) може да се купи за цена от 12-13 лв. С остър нож една добра домакиня бели един домат за минута. За професионалист сигурно е далеч по-бързо. И да не е - клиентът би трябвало да бъде ухажван, за да се върне отново, а не да го караш да стане от масата в мига, в който е хванал менюто и е прочел подобна глупост.
Българските ресторантьори достатъчно ореваха по забраната за пушене в заведенията - ние, пушачите, също се чудим как ще изкараме зимата без да можем да палим в любимия си бар. С допълнително затормозяване на клиентите обаче няма да стане.
И не става въпрос точно за финансовия аспект, а за метафоричното натякване, че така или иначе масовият вкус стига до там да се ядат доматите с колците и всеки по-изтънчен идиот ще си плати допълнително за едни белени зеленчуци.
Абсурдното е, че поне двойно повече бакшиш (в зависимост от сметката) би оставил всеки нормален клиент, ако подобни гастрономически услуги на бяха превръщани в такъв проблем от персонала, а бяха посрещани любезно. Иначе със същия успех можеха да напишат в менюто: "Яденето на белени домати - забранено".
Сядаме в един ресторант на нашто море, четем менюто и от него избираме пържена риба. Идва след достатъчно дълго време келнерчето и носи рибата... на скара. Ама...? Отговора беше : " Днес майстора пържената риба я прави на скара."
И заради тва и те така и ние така!
Тук да си ядат небелените домати ---- нерядко с ешерихия. като имаш предвид, че повечето "готвачи", сервитери са от добричко... и нещата ти се изясняват. ония рупат картофите току що извадени, кво искаш? белени домати? ебаси педерастката работа!
май трябва да сложат и едно - миене на зеленчуците - 2 лв. софийски лигни, малко таратор с небелени краставици и чесън сте яли вие!
От друга страна пък, салатата е обявена и се продава с необелени домати. На еди каква си цена. Всяко отклонение защо пък да не се заплаща? Ами ако някоя дама-естет поиска доматите да бъдат специално наредени като икебана или във фън-шуй стил? За някой майстор на икебаната сигурно е работа за секунди или минутка ако е със затворени очи, но пък може би оскъпява продукцията, а......
бе то със сигурност е "отклонение" и трябва да струва повече, но едва ли тая услуга е чак 50% от цената на салатата (+ приготвянето и). т.е. това трябва да е отклонение предвидено в цената, ако някой пожелае. ами небелени, немити и сурови картофи не знам кои ядат?
Верно че да е 50 % от цената на салатата не върви, ама ако е да кажем 5-10 % и се окаже, че е някакви 20 стотинки примерно, тогава пък някой ще каже "Ееее, вие сега за 20 ст. проблем ли ще го правите?" ПС: И все пак аз си искам моите домати във фън-шуй стилистика - най-голямото парче да сочи на североизток, а зеления цвят на краставицата да съответства на специфичен зелен цвят по RAL избран от мен ако може
Е не е много де, аз просто казвам, че някоя друга може да види от теб и за да не остава по-назад да предяви и други претенции по оформлението.....така де, няма да остават по-назад от софиЕнките... А в карайна сметка салатата си е дадена най-коректно с цена за необелени домати Иначе лаф да става, нали знаеш....
който е ял таратор смляни в машинка за месо небелени (а най-вероятно и немити) краставици, небелени глави чесън, кисело млеко, колкото да белне леко тая смес, да си вдигне ръката!
След клип на Еминем, в който една цоца от персонала се изплю в хамбургер, съвсем съм с резерви към общественото хранене. Ама то ми е и от ЕГНто. Преди , като че ли нямах чак толкова развита фантазия за въоражаеми и реалти отврати и погнуси.