Българският начин да "спасим" Желяз

Евтин труд, ниски претенции, нулев контрол. Ако България имаше визитна картичка, този девиз щеше да бъде бродиран със златни букви върху нея.

В държавата на ишлемето, в която почти 4% от БВП се дължи на аутсорсинг услуги, тази комбинация звучи гордо. Що за услуги се предлагат, какъв е произходът на финансирането им, откъде влизат и накъде излизат "материалите на клиента" - това са подробности от пейзажа, важното е да кипи усилен труд.

И той кипи. До момента, в който схемата не направи късо съединение, а "евтиното" се окаже скъпо удоволствие. Такъв е прословутият случай с българо-ирано-американо-френската фирма AW Tronics - работодател на Желяз от Добрич.

Дали изобщо има основание за екстрадирането на 29-годишния културолог във Флорида, не се наемаме да съдим.

Смеем само да се твърдим, че истерията около този случай в България е обратно пропорционална на реалното значение, което му се придава в Съединените щати.

Само вижте наказанията, наложени на основните виновници за престъплението - Али, Араш и Марджан Каби. Заради самопризнанията получават между 1 и 2 години, с приспадане на излежаните месеци. Максимумът по обвинителния акт предвиждаше 50-60 години лишаване от свобода, реален доживотен затвор. Докато българските институции се начудят дали да екстрадират Желяз, "инвеститорите" от Маями сигурно ще са на свобода за добро поведение.

Финансови глоби заради контрабанда, измама и подправяне на митнически документи можеха да стигнат 5 000 000 долара. Тримата от фамилията Каби са осъдени да върнат по-малко от 30 000 долара на американската хазна.

На това, с извинение, му се казва кокошкарска драма.

Сравнете я сега с "ювелирната" милиционерска комбинация срещу Желяз Андреев в "CSI Толбухин": задържане навръх Великден под фалшив претекст, с максимална продължителност на прокурорската заповед за арест и без достъп на адвокат до килията му.

Ето така един частен случай, известен на службите и медиите от началото на 2017 г., беше оставен да излезе от контрол, за да се превърне в общонационално патриотично възпаление. А когато служби и ГМО-партии шият активни мероприятия с бели конци, обикновено балонът е пред спукване.

Вместо дебат по проблема с транзита на забранена продукция за ембаргови държави, разговорът преля към късане на Договора за правна помощ със САЩ. Самата прокуратура преживя катарзис, а Сотир Цацаров се привидя в ролята на "защитник" на българските граждани от американския правен натиск...

Всъщност, и сега има много лесен и чисто български начин да спасим Желяз от екстрадиция. Договорът със САЩ дава възможност за безсрочно отлагане на процедурата, ако срещу лицето се води наказателно преследване в татковината му.

Още утре прокуратурата може да състави едно фалшиво досъдебно производство срещу "нашето момче". Може да внася, да връща и да преправя обвинителния акт пред съда, съдът може да влачи процеса още десетина години и с общи усилия да се дочака изтичане на давността по делото му в САЩ.

После Желяз и семейството му с чиста съвест могат да осъдят България в Страсбург, а публиката - да пие една студена вода и да се поздрави за успешното надхитряване на прогнилия империалистически враг.

През това време хуманитарните висшисти с по два чужди езика ще продължават да работят като телефонисти срещу евтини бонуси, без да се замислят колко редно е да фактурират резервни части на държавната авиокомпания на Сирия, а парите по индустриалната поръчка да идват от сметките на туристическа агенция в Дубай.

#1 follow_the_cash_flow 13.04.2018 в 00:10:12

Нищо не разбрах от тази статия. Искате желяз да отиде да полежи една две години, като назидание за нечетящите и неинформираните . Статия без фокус. Втора поред. Надочена срещу подкрепата към нашия сънародник. Много солидарно, много позитивно. Между другото, от извън бг много ясно се вижда тази долна черта на българите - да не се подкрепят. На обратния полюс са примерно поляци и испанци.

#2 sim4o 13.04.2018 в 09:39:48

Иначе ей какво е било във фирмата на "американците".. https://bgrabotodatel.com/company/8750 .."В периода през който работих там човекопотока беше зашеметяващ. Отсъстваш 2 дни от работа, връщаш се и гледаш половината служители уволнени.Някаква мадама почнала преди 2 седмци повишена в мениджър на отдел - Ужас ! И най-тъжното е, че всички се споглеждат само и свеждат глави ! Работната среда е меко казана лоша ! В залата в която са продавачите и счетоводството няма прозорци ! Количеството на кислород в помещението е сигурно 5-10 пъти под нормата, като се има в предвид, че лятото не работят и климатици ! Много момичета умишлено напуснаха след като кръвното започна да им пада по 10 пъти на ден и да им прилошава от нищо ! Мениджърите на junior sales са под всякаква критика. Недооценени провинциалисти са се взели за миропомазани, след като са намерили в кое са най-добри - подмазването и лицемерието ! Наведена глава сабия не я сече ! После ако някой се чуди как определени хора са изкарали в компанята повече от 2 седмици - ето това е отговора. Всяка секунда там е натягане да покажеш колко си усърден, подмазване и търпене на критики от разбеснелия се на нож понякога шеф ! Стигало се е до коментари от рода на: "Аз ви храня, ще правите каквото ви кажа" и "Не правете нищо друго освен да вдигате слушалката, да говорите по телефона и да затваряте слушалката ! " ; "Изправи се! Ще правиш ли повече обаждания? Да. Сядай и почвай !" ------------- И да питаме, ЗАЩО това момче - Желяз? КАКЪВ е неговият принос за доставянето на части за "Боинги"-те на сирийците? Тъжен Защо не привикат шофьора, дето е закарал тези части за експедиране? A бензинджията дето е налял дизел на камиончето? Ами и той е подпомогнал доставката на семеринги за самолетите на сирийската авиокомпания. Защо не арестуват главната счетоводителка? И HR-ката на кого я оставят! Що е на свобода? Защо не поискат екстрадиция и на чистачката на фирмата?

#3 bludniq_sin 13.04.2018 в 09:43:01

Костова, юридически не се наемаш да даваш становщи по основателността на искането, което е похвално, но много лековато предлагаш някойбда отиде да полежи 1-2 годинки в затвора .. брей.. На чужд гръб и 100 тояги. И няколко хиляди глобичка .. че дай на мен няколко хиляди като имаш излишни и ти се виждат малко. Ти знаеш ли какво са 2 години в затвор, кифличке? Ти знаеш ли какво са и 2 месеца в затвор. Че нали ако погрешка те вкарат в ареста за 2 часа ти ще оревеш света сигурно и ще искаш от строги по-строги наказания! На това му се вика долно лицемерие-също често срещана наша черта.

#4 iwan_petrow7 13.04.2018 в 10:04:15

Hямa дa гoнитe pyckи диплoмaти, а ? На ви, да видите сега, кон-боб-яде-ли !

#5 dedo adji 13.04.2018 в 11:01:32

Защо нападате Диянка? Тя даже е отстъпила от привичната си позиция и вместо с голи гърди да се възправи в защита на любимата й солидарност, придърпва завесата, криеща новите дълбини на пропадане на съдебно-милицейската система. Малко хронология. Желяз е арестуван по изпитания номер на КГБ чрез повикване "за справка" на 07.04. - Велика Събота. Предният ден беше Разпети Петък - също неприсъствен ден. Значи прокурорската заповед е могла да бъде издадена не по-рано от четвъртък - 05.04. Бас държа, че на Разпети Петък и прокурорът и началникът на милицията са си били у дома, на лозе или за риба, според наклонностите си. Защо изведнаж, в празник, младежът е примамен, хвърлен в ареста без адвокат и комуникация? Дали началникът на милицията е получил сигнал, че Желяз възнамерява да избяга в Гърция за празниците, че се е задействал в уикенда? Защо преди да са изтекли 3-те дни скоростно е сезиран съд, който благоволява да го освободи от ареста? Нашата съдебна система не се слави с бързодействие. Но приоткриването на завесата е дотук. Системата си е система, но и прокурорът и началникът на милицията имат име, бащино, фамилия, телефон и е-мейл, домашни и служебни. А всички "разследващи" журналисти елегантно ги пропускат. Както ги пропускат и глобите от Страсбург, плащани от държавата. Дойде ми идея. Дали пък, прокурорът и началникът умишлено не са действали толкова писюрски с цел да предизвикат протести, които засрамиха дори главния прокурор. Ако е така, още повече заслужават да им знаем имената. Случката показва и зачатъци на гражданско общество. Преди години, когато български граничар при самозащита застреля турски бракониер, го размотаваха две години, и само той си знае колко време, пари и нерви му е струвало да остане вън от затвора. Тогава протестите бяха много по-вяли и бяха заметени под килима. Сега избухнаха веднага и то в няколко града и принудиха властите да действат. Малка стъпка, но в правилна посока. А защо Диянка нарича метода български? Протакането на делата чрез безкрайни юридически процедури, за да се избегне решение, влиза в арсенала на всички юристи от времето на римската република. Отделен въпрос е, дали нашата съдебна система ще се възползва от него, за да не предаде един български гражданин на чужда държава. Във всеки случай, няма да се къса договорът за правна помощ НА САЩ, няма даже да се чуе гък за изменения в полза на България. В една правова държава Желяз би могъл да търси обезщетение и за 2-та дни безпричинен арест, без комуникация и адвокат. От такива пропуски на системата, с помощта на мастити адвокати, са се възползвали много престъпници. Разбира се, не от ранга на Желяз. Той не е нито брат Галев, нито Митьо Очите. А дебатът за ембарговите стоки не е интересен за българския народ. Да си го води Диянка с колегите си от НПО.

#6 TheRock 13.04.2018 в 12:04:39

Призивите да спасяваме Желяз от янките бе пласиран с такъв патос, че напомни за онова „грабвайте телата“ на Шипка… Трябва да внимаваме с емоциите. Десетки близки, познати и непознати се хвърлиха да бранят "Желяз и момчетата". Колко от тях обаче знаят за какво става дума? Каква е каузата в техния протест? Не съзнават ли колко е глупаво да призовават да не „даваме българските младежи на САЩ", когато стотици хиляди българи избраха именно САЩ за своя втора родина? Май са прави турците, когато казват: Да им имам акъла на българите, ама след това. Съжалявам, но не вярвам, че Желяз и колегите му не са имали понятие какво продават и на кого. На 29 години човек не е толкова безпомощен и наивен. Освен това е смешно обяснението на „29-годишното момче“, че се чуди, защо работодателите му са осъдени в САЩ преди около година, а чак сега властите в Маями се сетили за него и още четири „момчета“. Със сигурност американските институции имат обяснение и аргументи, които трябва да чуем. И стига с това „момчетата“ - смешно е. Марк Зукърбърг е на 33 години, но пое цялата отговорност за гафовете с Фейсбук, извини се, заявява какво ще промени… Другаде е заровено кучето. Властта и медиите насочиха вниманието ни върху престоя на Желяз в „страшния арест без телевизор“ и кръвожадността на американците. Целта бе ролята на българската прокуратура и управляващи да остане на заден план. Именно държавното обвинение разпореди задържането на Желяз. Следователи пък измислиха „хитростта“ да го извикат в полицията уж заради някакво ПТП, каквото не съществува. Той отишъл с майка си, но там нещата се объркали. Хайде в ареста, никакви срещи с адвокат, никакви сведения – такава била практиката по празници. Лъжа, естествено, но точно тази лъжа на прокуратурата, МВР и МВнР за часове превърна Желяз в жертва и „звезда“. Каквато е била целта. Три дни по-късно научихме, че още четирима българи от същия колцентър, представляват интерес за американското правосъдие. Така след Желяз по телевизията се появи и Искрен Георгиев. Със съпругата си. И започнаха да ни убеждават, че не се интересувал и не питал какво продава. Тя – съпругата, - обясни кокетно, че имат „малко съкровище“ и благодари на свекърва си, че помагала в гледането… (Очаквайте продължение при Гала…) Искрен обаче призна, че той и колегите му вярвали на собствениците на фирмата, но после почнали да се съмняват, защото поведението им се променило коренно. Искрен дори обучавал младите кадри как да предлагат стоката. Адвокати се включиха с обяснение за „натиск от най-силната военна държава“ върху българските власти. Сами ли се сетиха? Време е да се запитаме, защо прокуратурата реши да задържи Желяз и огласи случая по толкова нелеп начин? Толкова могат – е лесният отговор. Сбъркали – надали. А може би има нещо друго? Например разследването в САЩ по закона „Магнитски“, което може да докаже (не)участие на главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски в сриването на КТБ и в нарушаване на граждански права. Напрежението около Сирия и „Скрипал“ засега забавят обявяването на резултатите от това разследване, но това е временно. Прокуратурата съзря възможност да демонстрира лоялност и бързина пред Вашингтон. Но пък нямаше доказателства. И съдът логично пусна Желяз. Последваха протестни пориви в защита на Желяз и момчетата и Цацаров побърза да обяви, че няма да ги дава на американците. Засега. По този начин Цацаров опита да спечели обществено одобрение. Реакциите на българите рядко могат да бъдат обяснени с логиката. Вече месец в публичното пространство се пише и коментира открадването на 16 млрд лева от ДДС, но протести и настояване за разкриване на крадците и техните покровители няма. 16 милиарда са без значение за нашенеца, въпреки че могат да променят коренно живота му към добро. Извършват се поправки в закони и в НПК, сравними единствено с времената на Сталин. Но ние сме заети да гледаме към колцентъра. Проблемите с инвалидите стават все по-драматични, но и тази новина не достига да колцентъра. Първи сме по смъртност в Европа. Последни сме по доходи, стандарт на живот, образование… Кой ще протестира срещу политиките, довели до този крах? Майките и съпругите на „момчетата“ ще им разрешат ли да се опълчат на това или им е достатъчно да са в сюжет за пуканки и бира? Трябваше да се усетят в мига, в който медиите „захапаха“ техния случай както ротвайлера детето в училищния двор. Водевилността обаче не им помага, а те наистина имат право да се защитават с всички законови средства. Достатъчно големи и образовани са, за да са били наясно какво вършат собствениците и какво самите те предлагат и продават. Имат право на справедлив процес и това трябва да го осигурят преди всичко българските институции. Тяхно задължение е. Начело с прокуратурата. Татяна Белева https://frognews.bg/novini/niakoi-ima-polza-jeliaz-momchetata-big-bradar--red-sopoli-red-salzi.html

#8 TheRock 13.04.2018 в 14:42:47

А дали пък аpбаеските не са натопили нашите хубавци!? Я така си помислете. Ония са осъдени на по 12 и 24 месеца затвоp! Защо ли?????

#9 dedo adji 13.04.2018 в 16:01:17

Без сарказъм. БЪЛГАРСКИТЕ граждани на БЪЛГАРСКА теритоеия НЕ СА длъжни да се грижат за интересите на ЧУЖДИ държави. Българската държава е ДЛЪЖНА да им осигури защита от претенциите на ЧУЖДИ правителства. ЧУЖДА е ВСЯКА друга държава. Ако за Палма, павето и Диянка САЩ не са чужда държава, техен проблем. Палма май вече е там, да й пратим павето и Диянка, да защитават заедно. П.П. Интересно наблюдение. Като кликнах плюс на Иван Петров, на секундата му се появи втори минус. Това кафене ще ме направи параноик като свинчопрас.

#10 dedo adji 13.04.2018 в 16:30:39

Извинявам се за грешката. Кликнал съм плюс не на Иван Петров а на tonnes. Остава фактът, че втори минус се появи на секундата.

#11 GETI 13.04.2018 в 18:55:57

1. дали служителите на въпросната фирма са подписвали декларации в които е указано, че дейността на компанията, както и всички сделки които сключва са съобразени със законодателството на САЩ? знам , че служители на такива фирми, както и на посолството на САЩ в България подписват задължително подобни декларации? шом днес Цацаров каза, че "Договорът със САЩ е договор, но българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура", съмняваме, че служителите да са подписвали подобни декларации. 2. България е член на ООН, а не щат в САЩ! и Сирия също е член на ООН, а ООН не е приемала решение за ембарго над Сирия. 3. къв е този договор със САЩ дето позволява екстрадиции на български граждани в САЩ, а не позволява екстрадиции на американски граждани в България?? аз кво сега - трябва да спазвам и американско законодателство ли? лошо няма - ама ако нямам политическо представителство в изготвянето на американските закони то става въпрос за диктатура. утре на хегемонът може да му хрумне какъвто и да било закон - и се очаква да го спазвам, щото иначе може да ме приберат в тъмница. 4. кой член от българския НК е нарушил Желяз. нарушаването на измисленото от САЩ ембарго и получаване на наказание за това означава само едно, че сме окупирани.

#12 deaf 13.04.2018 в 21:12:38

Как прокурор,(Цацаров),може да защитава обвиняем?! Ясно е,че той притежава нужните юридически познания и умения за това,но длъжността му не само изключва,но и противоречи на защитата! В защита на българските сестри в Либия,българската държава нае адвокати - един либийски и един български. Не изпрати българският главен прокурор,щото щеше да е абсурдно от всяка гледна точка.

#13 dedo adji 13.04.2018 в 21:39:01

.... 13 deaf | 13.04.201821:12 Как прокурор,(Цацаров),може да защитава обвиняем?! Чуди се .... Идиотът си е идиот. В случая Цацаров защитава българските граждани не като юрист а като човек и българин, като използва юридическите си познания да откаже да направи кефа на американския прокурор да ги арестува. Признавам, че не съм очаквал подобен жест от дебелунгера, но изглежда и у висшите магистрати има остатъци на почтеност, каквито липсват у наш глухчо. Не се знае, как ще постъпи ако бъде подложен на по-сериозен натиск.

#14 deaf 13.04.2018 в 22:01:28

Дедо, ама ти съвсем като децата на черното викаш "бяло"! Казусът "Желяз" е политически и последната дума по него е на българският премиер. Така както сръбският премиер не дава на Цацаров Цветан Василев,ако не знаеш.

#15 Виктория Пенелопова 07 13.04.2018 в 23:10:05

Какъв е този казус Желяз? Защо се занимаваме с него? Той информирал ли ни е, когато си е давал зад....ника под наем? Плащали са му да работи. Взел си е парите. Не е протестирал. Оказва се, че имало някаква грешка. Но чак пък министерства и главен прокурор?? Предозиране.

#16 TheRock 14.04.2018 в 07:43:51

Статията във фгог дава обяснение на повдението на Цацаров, защото наистина е абсурдно прокурор да защитава обвиняем. Къде беше Цацаров когато, въпреки решение на съда и даже без такова решение предадоха турски опозиционери в ръцете на идиота Ердоган!? Ето статията ПАК, защото я изтриха: Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/niakoi-ima-polza-jeliaz-momchetata-big-bradar--red-sopoli-red-salzi.html

Новините

Най-четените