Без въздух

Цял ден занятието на депутатите беше да поправят закона за етажната собственост. Какво толкова му преправяха ли? Намаляваха мнозинството, с което се вземат решения. Защо? За да отворят един бизнес и да живне строителният бранш - че само с магистрали не става, а новото строителство залезе.

И не само строителният бранш, но и банките - те ще се включат в схемата със санирането.

Това е един от най-важните закони. Засяга пряко интересите на 3.5 милиона души в България, които живеят в блокове и кооперации.

Защо пипат закона? За да може с по-малко гласове на собственици да се вземат решения. От една страна частната собственост е неприкосновена, от друга - апартаментът не толкоз. Защото е в обща сграда и понякога 3/4, понякога една трета от собствениците на жилища в нея ще налагат мнения и заради несъгласните.

Но има и една друга хватка, която тепърва ще се прилага. В името на толкова пъти изговореното от строителния министър Росен Плевнелиев саниране и обновяване на блоковете със средства от еврофондовете.

Депутатите решиха за тази цел решенията за кандидатстване пред еврофондовете да се взимат с мнозинство не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части. Не говорим за собственици, говорим за това, че ако хора, които притежават най-големите апартаменти, решат да има саниране, ще има. Независимо дали другите мишоци от блока имат пари да доплатят за това - защото се изисква съфинансиране...

Но и за това помислиха депутатите - всеки месец ще се събират суми, не по-малки от 1% от минималната работна заплата за страната, която сега е 240 лева, но ще стане 270 лева от 1 септември. Тези пари ще се внасят във фонд "Ремонт и обновяване", който общото събрание на собствениците в жилищните сгради поддържат. Досега такова изискване нямаше. Вноската ще е според това колко е голямо жилището.

Стигаме до друго предвидено в закона "вишегласие". Общото събрание ще може да приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги.  Решенията ще се смятат за законни, ако са взети от собствениците на не по-малко от 1/3 от етажната собственост.

Това вече е безумие. Поне да беше от собствениците на 50 на сто от етажната собственост. Монополите сигурно са хвърляли шапки от радост, когато се е приемал този текст. Това означава на практика, че дори половината от блока да си е спряла парното, все едно - другите може да се наложат отново да се пусне...

Когато става въпрос за надстрояване, пристрояване, учредяване право на ползване или право на строеж се изисква вече стопроцентово съгласие. За изваждане на собственик от етажната собственост обаче се изисква съгласието на собствениците на 75% от идеалните части. Иначе частната собственост, както знаете, е неприкосновена.

Работата на депутатите в парламента винаги е била да създават нови бизнеси. Но в този случай ще избухнат и междусъседски войни, пред които ще бледнеят и кървавите свади за нивички и селски мери.

Редно ли е да бъде накаран насила човек да санира жилището си, ако няма средства за това? Редно ли е да бъде изваден човек от собственото си жилище, ако повечето от съседите му искат - ами ако е самотен, психично болен, наркоман, пияница? Има нужда от лечение и читави социални работници, не от гонене.

Но строителният министър Росен Плевнелиев със сигурност е доволен. Българите ще станат по-богати, когато си санират жилищата, беше казал той наскоро на иновационен форум. Даже ги посъветва да инвестират част от спестяванията си в банките в намаляване на енергийното потребление...

И това ако не е дивотия. В панелните жилища, които всъщност са големият бизнес за саниране, едва ли се обитават от хора, които с радост биха се разделили с някакви смешни спестявания или биха се обременили с (нови) кредити заради тях. И сега какво излиза - че понеже нямат изход и къде другаде да се преселят да живеят, трябва да вземат решения под диктат. А единственото вярно е... санирането. Това ако не е заробване, здраве му кажи.

#1 strawsPulledAtRandom 07.07.2011 в 18:24:46

С двете ръце съм ЗА санирането (и то именно на панелки!). И пак с двете ръце съм ПРОТИВ принуждаването на хората от техните съседи да правят каквото и да било... или поне нека бъдат собствениците на 90% от ид. части. А това, че една трета могат да вземат решение, което да задължи останалите де трети от хората, ми звучи като пълен абсурд. Дано да съм задрямал на работа и в момента да сънувам, че браузя

#2 boby 07.07.2011 в 20:41:10

@1 strawsPulledAtRandom, аз пък ти пожелавам да живееш в блок в които 3-4 сърдити на всичко чичковци и лелки стопират всяко едно добро начинание.

#3 timo-2 07.07.2011 в 23:22:30

В България вече има тенденцията за заличаване на частната собственост в жилищния сектор, въплътен в новия проект на МРРБ за промяна на приетия преди две години Закон за управление на етажната собственост(ЗУЕС). В този закон има абсулди типични за българския манталитет . 1.Първо не те уведомяват лично за събрание . 2.Кворомът пада и двама души могат да вземат решения . Но решенията са в сила за всички . 3.Могат да опрощават на някой собственици финансови задължения с решения на общото събрание /което ще е от двама души /. 4.Други собственици които не плащат гласуваните от двамата души измислени разходи ,могат да ги изведат от собствения му апартамент съгласно закона . Това в нормална функционираща държава не може да се случи . Народ ,които мисли ,работи и има визия за днешния и утрешния си ден не може да допусне такъв закон да се приеме и то предложен от Министерство и депутат за ,който са гласували . Явно ние не сме такъв народ . Напомня ми колективизацията на ТКЗС мисля, че бе 1956 год. Някой от управляващите и от Атака имат бизнес фирми за домоуправители и лобитски наложиха закона . Мисля си хората собственици спят ли зимен сън или какво . Но сега е месец юли не е време за спане . По –богати нямат да станат хората като си санират жилищата ,определено ще станат по-бедни .Едно съм сигурен по-богат ще станат Росен Плевнелиев и хората около него .

#5 Vijay_Mastersun 08.07.2011 в 04:53:18

Дали си мислят, че ще са вечно на власт и всичко ще им се размине. Надявам се хората в тази държава най-после да се събудят и още на есен да покажат на управляващите, че никой не е вечен и незаменим!

#6 strawsPulledAtRandom 08.07.2011 в 09:30:38

timo, съгласен съм с теб, с изключение на това за санирането - ако някой смята да използва жилището си повече от десетина години, наистина ще стане по-богат (или по-точно, ще стане по-малко беден) ако си намали енергийните загуби. Ще си повиши и комфорта, не само заради по-постоянната температура, но и заради по-добрия външен вид на сградата. За екология, потенциално поскъпване на енергийните източници и т.н. изобщо не отварям и дума. Неслучайно новите норми за проектиране залагат по-високи изисквания за топлоизолация - мисля, че преди година и половина някъде влязоха в сила. Разумен и технически грамотен човек не може да отхвърли ползите от санирането (което, между другото, е по-общо понятие, но всички масово го използваме само зада обозначим топлоизолацията). Но тъпотията в закона е, че се позволява на едни хора да се намесят сериозно в частната неприкосновена собственост на други. Нещо повече - дори в живота им. Защото е тъпо някой да може да ме принуди да напусна собственото си жилище, само защото не съм му симпатичен. Боби, и ти си отчасти прав, но само отчасти. Защото не всеки път инициативите са хубави. Погледни началото на поста ми - ще видиш, че определно съм ЗА подобряване на състоянието на сградите, но просто понякога решенията на няколко човека могат да бъдат и доста глупави, дори чисто технически погледнато - визирам конкретно един ремонт, който правихме миналата година на нашия блок. Не говоря толкова за финансовата принуда (защото собствеността освен права ти носи и задължения за добра поддръжка), по-скоро говоря за целесъобразността на някои начинания. Ако няма някакво разумно като процент мнозинство (дори да не е 90% както писах), пълна тирания е да се позволи на малцинството да взема важни решения.

#7 lele male 08.07.2011 в 10:52:54

Етажна собственост не може да кандидатства за субсидиране от евро фондовете, ако няма технически паспорт на сградата... ваденето на такъв паспорт струва пари... събирането на пари води до междусъседски войни... ииииии....

#8 Borracho 08.07.2011 в 10:58:26

Аз мисля, че идеята за свалянето на кворума е много много добра. Така най-после повечето представители на това племе ще се научат да ходят на събранията на входа и да вземат решения, а не да се скатават като путки по панелките и да се правят на ударени. Това племе трябва да разбере, че за да живее добре и уютно трябва малко от малко поне да спазва някакви правила и да полага някакви усилия.... по входовете смърди на фекалии, изглеждат като килии в затвор ама иначе всеки зад собствената си врата се хвали колко чисто било у тях, какъв ремонт си бил направил и как добре изглежда новата плазма в хола, дет си гледа важни мачове по нея докато се скатава от събрания на входа. Разни защитници на частната собственост сега крякат, че им нарушавали правата така? Би трябвало да ги е срам от състоянието на същата тази собственост. Да не отварям дума, но такива правила има във всички държави. Един приятел ми разказваше пример, как в Германия разтоварвал въглища пред къщата си, закъснял да измете и да измие тротоара след това и съседката веднага викнала кварталния да му напомни... просто щото някъде имало наредба, че не може да цапаш като свиня щото квартала не е кочина.... Абсолюно за санирането, при това да има стандарт, така че един вход или блок след това да прилича на нормална сграда, а не както сега на многоетажен цигански катун.

#9 strawsPulledAtRandom 08.07.2011 в 11:24:55

Абе, хлапетийо, ти на колко събрания си ходил, че се правиш на големия общественик Аз лично не съм пропуснал нито едно, откакто съм собственик. Някак си ще ми е малко неприятно, когато 24 часа (както е по закон за спешни събрания - каквото и да значи "спешни" - сещаш се, че всяко може да бъде наречено така) трябва да бъда уведомен с хвърчаща бележка, залепена на "видно място" на входа. Колко "видно" - пак въпрос на тълкувание. Пълна юридическа гавра. А ако аз през тези 24 часа съм командировка, на гости, на море, планина или просто на някое язовирче за уикенда? Кво правим тогава? Кво правим като сме 80 апартамента в едно ЕПК - 10 човека решават вместо 80, защото през последните 25 часа (24 за съобщението + 1 за провеждане на събранието) аз не съм си бил вкъщи ли? Е, виновен съм - как така ще оставя имота си без надзор за толкова време... повече от ден... Я върви да четеш уроците и не ми обяснявай на татко ти на приятелите в Германия какво им се е случило. Там има закони и те се спазват, но законите не са дебилни недоразумения като тук. По принцип съм съгласен, че не трябва да се спират инициативите заради 1-2 инатливи пенсионери, но и не бива да се позволява на 1-2 инатливи пенсионери да вземат решения за всички останали, нали? Щото ако 5 от 50 живущи решат, че новият правилник на входа изключва да можеш да си водиш гадженца в собствения си апартамент, какво правиш тогава - връщаш се да си редактираш поста в Уебкафето ли? Късно... като в живота...

#10 strawsPulledAtRandom 08.07.2011 в 11:32:29

Ебавам се, да не се разсърдиш Ако трябва да съм по-сериозен - съласен съм с повечето от нещата, които казваш, но не бива да се залита в крайности. Трябва да се подобри състоянието на сградите у нас - задължително. Но този закон не урежда нещата по нормален начин, това е проблемът. Но кой ли очаква нещо нормално от лобистки закон...

#11 Borracho 08.07.2011 в 11:51:41

Аз знам какво е "спешни събрания". Този рядък вид събрания се свикват, когато вече супурнайсти месец никой не е плащал нищо, когато вече на 5то поредно събрание никой не идва защото всеки път е на море, командировка, планина, затваря компоти на вилата си или води децата в мола. Този вид събрания се свикват често след обилни валежи, за които някой е искал да предупреди и да направи организация на предните 5 събрания..... Закона няма как да е префектен, ясно е че ще е в някаква част лобистки. И въпреки това по-добре ли ще е да го няма изобщо?

#13 newmind 08.07.2011 в 13:27:20

Поредният законодателен бълвоч,поредното загубено време и харчене на нашите пари! Не може да има никакво саниране, не може да има никакво усвояване на еврофондове,не може да има никакво сдружаване на етажните собственици докато: имаме незаконни части като остъклените балкони /близо един милион в цялата страна/ Това е проблем който касае около 500 000 семейства живеещи предимно в панелки. А са незаконни защото няма как да се спази законът,който ги определя в обекти четвърта категория и изисква Разрешително за строеж - 4-та категория,Надзорна фирма,Строител за обекти 4-та категория и проекти по всички части...няма как да се изкарат и Технически паспорти , каквито ще ни карат да изкарваме до края на 2014г. - всичко това се прави само с една цел облагодетелстване на определени фирми и бизнес. Защото каквото и да се направи сега по блоковете то ще бъде незаконно или с бъдеще съдебни дела. Да не говорим,че как ще се принуждаваш да се сдружават изрядни и неизрядни, такива с неусвоени балкони и такива с усвоени балкони и такива на които им предстои да си остъклят балконите,но чакат обещаните от Плевнелиев НОВИ ПРАВИЛА, които трябваше според него да са готови на 1.1.2011г., това така и не стана, както виждате той просто излъга.... Най-бедната държава в ЕС няма как да бъде най-спазваща правилата и законите особено когато тези правила и закони са против интересите на Народа! Ето ви прословутият списък на пастор Плевнелиев за незаконните остъклени балкони! Напред към Европа като най-бедни и най-спазващи нещото като закон ЗУТ! 1. РД-14-1388/04.10.2006 Остъкляване на балкон /от ап.на ІІ-ри ет. към вътрешния двор на жилищната сграда/ м.Изток-Изток, гр.София, общ.Столична, обл.София-град В процедура 2. ДК-02-БД-69/05.08.2009 Остъклен балкон №1, находящ се в ап. В от 3 ет. жил. сграда М+3ет.+т/45/ гр.Благоевград, общ.Благоевград, обл.Благоевград В процедура по избор на изпълнител на премахването 3. ДК-02-БД-70/05.08.2009 Остъклен балкон №2, находящ се в ап. А от мансарден етаж /+11.60м/ в Жил. Сграда М+3ет.+т/45/ гр.Благоевград, общ.Благоевград, обл.Благоевград В процедура 4. ДК-02-ВН-08/24.01.2008 Остъклен балкон гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна Сключен договор изпълнител на премахването 01.12.-10.12.2010 Премахнат 5. ДК-02-ВН-07/12.01.2010 Уширение на балкони Вл.Варненчик, гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна В процедура по Наредба №13/2001 г. Премахнат 6. ДК-02-ВН-15/22.02.2010 Приобщаване на балкон към стая в ап.№24 гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна Покана за доброволно изпълнение премахнат 7. ДК-02-ВН-29/12.03.2010 Приобщаване на балкон към стая в ап.№24 гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна В процедура премахнат 8. ДК-02-ВН-57/21.05.2010 Преустройство и приобщаване на балкони по източната и южната фасада към спалня и трапезария гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна Покана за доброволно изпълнение 9. ДК-02-СИР-63/29.03.2011 Преустройство на кухня-трапезария и остъкляване на балкон с иззиждане на стена гр.Варна, ж.к.Вл.Варненчик,, общ.Варна, обл.Варна покана за доброволно изпълнение 10. ДК-02-СЦР-12/09.11.2010 Остъкляване на южен балкон към стая в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе в процедура 11. ДК-02-СЦР-17/17.12.2010 Остъкляване на североизточен балкон към кухня в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура 12. ДК-02-СЦР-01/03.01.2011 Остъкляване на северен балкон гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура 13. ДК-02-СЦР-05/09.02.2011 Иззиждане и остъкляване на балкон в апартамент №18 гр.Разград, общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение Премахнат 14. ДК-02-РС-20/17.11.2008 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура по Наредба №13/2001 г. 15. ДК-02-07/27.08.2009 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура по Наредба №13/2001 г. 16. ДК-02-СО-97/02.07.2008 Остъклен балкон м.Хаджи Димитър, гр.София, общ.Столична, обл.София-град Покана за доброволно изпълнение 17. ДК-02-БД-69/05.08.2009 Остъклен балкон №1, находящ се в ап. В от 3 ет. жил. сграда М+3ет.+т/45/ гр.Благоевград, общ.Благоевград, обл.Благоевград В процедура по избор на изпълнител на премахването 18. ДК-02-БД-70/05.08.2009 Остъклен балкон №2, находящ се в ап. А от мансарден етаж /+11.60м/ в Жил. Сграда М+3ет.+т/45/ гр.Благоевград, общ.Благоевград, обл.Благоевград В процедура 19. ДК-02-ВН-04/25.07.2007 Остъклена лоджия гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна Сключен договор изпълнител на премахването 20. ДК-02-ВН-08/24.01.2008 Остъклен балкон гр.Варна, общ.Варна, обл.Варна Сключен договор изпълнител на премахването 01.12.-10.12.2010 Премахнат 21. ДК-02-СО-97/02.07.2008 Остъклен балкон м.Хаджи Димитър, гр.София, общ.Столична, обл.София-град Покана за доброволно изпълнение 22. ДК-02-Сф-82/14.07.2008 Остъклен навес към ресторант РИЦ гр.Ихтиман, общ.Ихтиман, обл.Софийска Сключен договор с изпълнител на премахването 23. ДК-02-Х-35/26.11.2009 Остъклена тераса гр.Димитровград, общ.Димитровград, обл.Хасково В процедура по избор на изпълнител на премахването 24. РД-14-1388/04.10.2006 Остъкляване на балкон /от ап.на ІІ-ри ет. към вътрешния двор на жилищната сграда/ м.Изток-Изток, гр.София, общ.Столична, обл.София-град В процедура 25. РД-14-199/20.04.2007 Покритие и остъкляване на тераса към ателие №17 в жилищна сграда гр.София, общ.Столична, обл.София-град В процедура по избор на изпълнител на премахването 26. ДК-02-БД-29/16.04.2010 Остъкляване на лоджия на ап. 12 гр.Благоевград, общ.Благоевград, обл.Благоевград Покана за доброволно изпълнение 27. ДК-02-СИР-63/29.03.2011 Преустройство на кухня-трапезария и остъкляване на балкон с иззиждане на стена гр.Варна, ж.к.Вл.Варненчик,, общ.Варна, обл.Варна покана за доброволно изпълнение 28. ДК-02-ВТ-05/18.03.2008 Козирка над външна стълбищна площадка и остъкляване на същата гр.Свищов, общ.Свищов, обл.Велико Търново Сключен договор с изпълнител на премахването 20.04.-30.04.2011 премахнат 29. ДК-02-СЦР-12/09.11.2010

#14 newmind 08.07.2011 в 13:35:04

продължение на №13 29. ДК-02-СЦР-12/09.11.2010 Остъкляване на южен балкон към стая в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе в процедура 30. ДК-02-СЦР-17/17.12.2010 Остъкляване на североизточен балкон към кухня в апартамент гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура 31. ДК-02-СЦР-01/03.01.2011 Остъкляване на северен балкон гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура 32. ДК-02-СЦР-03/12.01.2011 Иззиждане и остъкляване на тераса в апартамент №15 гр.Разград, общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение 33. ДК-02-СЦР-04/02.02.2011 Иззиждане и остъкляване на тераса в апартамент №3 гр.Разград, общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение Премахнат 34. ДК-02-СЦР-05/09.02.2011 Иззиждане и остъкляване на балкон в апартамент №18 гр.Разград, общ.Разград, обл.Разград Покана за доброволно изпълнение Премахнат 35. ДК-02-ВД-4/30.03.2010 Остъкляване на тераса гр.Видин, к-с Крум Бъчваров, общ.Видин, обл.Видин Покана за доброволно изпълнение Премахнат 36. Дк-02-Пд-28/27.06.2008 Преустройство и приобщаване към апартамент 25 на част от общия коридор на етажа, остъкляване и преустройство на терасата към апартамента гр.Лъки, общ.Лъки, обл.Пловдив В процедура 37. ДК-02-РС-20/17.11.2008 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура по Наредба №13/2001 г. 38. ДК-02-07/27.08.2009 Остъкляване на балкон пред кухня гр.Русе, общ.Русе, обл.Русе В процедура по Наредба №13/2001 г. ........ .... и така нататък ! ....всеки ден се усвояват около 200 балкона в цяла България, докато общината,МРРБ,съветници,депутати си отвличат вниманието с друго,но не и с работа в полза на народа и народните проблеми,които те са създали като липса на законов механизъм и липса на контрол и липса на отговори какво ще се прави със сегашното положение? Представете си само как се санира един блок и след месец се установява,че 90% от балконите са незаконно остъклени и ще бъдат разрушени от ДНСК? За това преди да се прави каквото и да е хората не трябва да бъдат подвеждани и давани напразни надежди,че държавата им мисли доброто! БРАВО ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО ГЕЧЕВА ! МРРБ и лично Плевнелиев да даде награда от 2000 лв. /поне ще покрие разходите за документи / на всеки който си остъкли или си е остъклил балкона с Разрешително за строеж -4-та категория и има също и Удостоверение за въвеждане в експлоатация! Има ли поне един в цяла България? Ето това е кауза която може да осъществи ВСЯКА МЕДИЯ която разчита сегашния законодателен абсурд и ще стане и шоу. Шоу ще стане защото е време да попитаме какви обекти вкарва в прословутите списъци като незаконно строителство другаря Плевнелиев и другарите от ДНСК? Както и кога ще видим Публичният списък с незаконното държавно/общинско строителство,обекти без акт 16 и инфраструктура?Хаинбоаз е незаконен според съда! Кога ще го премахват от ДНСК? Шоуто предстои! ....а дотогава ще наблюдаваме узаконяване на незаконните писти на Юлен на Банско, защото другарката Караджова и другаря Плевнелиев казват,че животът е пъстър и трябва да се променят законите в полза на обществения интерес и България....!...а истината е,че законите се променят само в интерес на милионерите и лобитата !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#15 strawsPulledAtRandom 08.07.2011 в 14:24:47

"...Закона има но това едва ли има значение ако няма кои да се нагрби и поведе нещата. ..." ---------- Вярно e ...

#16 strawsPulledAtRandom 08.07.2011 в 14:41:37

Също и Нюмайнд засяга много важна тема, прочетете го внимателно. Незаконните балкони са пречка пред издаването на паспорт на сградата. Абсурди има много - тези паспорти по закон се изискват при продажба дори на един единствен апартамент от сградата, но нито един нотарис не ги изисква... ясно защо. Живея във вход с 80 апартамента и ще ми е малко трудно да убедя 79 собственика (без да включваме съсобствениците) да си извадят паспорт, защото искам да си продам жилището. Това практически би блокирало пазара на стари недвижими имоти на 99.9%. Затова... законът просто не се спазва Та и сега - приемат се някакви очевидни глупости, които уж имат някакво добро лице, но всъщност целта на закона не е да се уреди нещо в отношенията между съседите, целта е да се уреди отношението на монополистите със собствениците, в полза познайте на кого

#19 Ivanka 08.07.2011 в 20:15:07

желязна логика първо се събаря, после се санира винаги ще има работа

Новините

Най-четените