Индианците от резервата Копривщица

Докато "победителите" от изборите мълчат многозначително, а "патриотите" покорно чакат нишани за коалиция, ето какво се случи междувременно: цената на газа се вдигна с 30 процента, КЗК обяви, че картел при горивата нямало, а Общинският съвет в Копривщица отмени статута на града като архитектурно-исторически резерват.

"Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат "Здравей, г-н Индианец".

Гениалната реплика е изречена от Радослав Йовков - меринджей от местния аграрно-промишлен комплекс, бивш кадър на ГЕРБ Копривщица и още по-бивш бодигард на Цветелин Кънчев (Дон Цеци).

Въпросният меринджей има неистово желание да си построи централа за сухо мляко в землището на града-музей, който се оказва тесен за неговия индустриален размах. Един метър не му достига, за да си вкара агрегата, с който ще захранва производството на цвик.

И понеже законът за културното наследство все още не позволява да поникне ТКЗС в зона със статут на културна ценност от национално значение ("резерват"), г-н Инвеститор (да не се бърка с индианец) си е издействал решение на Общинския съвет, с което този статут се "отменя". Защото градът на Каравелов, Дебелянов, Каблешков и Бенковски няма да го бъде без цех за сухо мляко, промишлена зона, високо строителство, спа, ски, АТВ-писти и климатици по чардаците.

Обърнете внимание: Общинският съвет на Копривщица, който се състои от общо 11 членове, се самосезирал да отмени статута на НАЦИОНАЛЕН паметник на културата - прерогатив на правителството.

Решението е взето със солидно "мнозинство" от 7 души, излъчени от листите на ГЕРБ и БДЦ (т.нар. партия на Ковачки). Само за справка: точно тези седем души са избрани за общински съветници с по-малко от 500 гласа на местните избори през 2015. На кого дължат благодарност и на кого - отговорност, сами си отговорете.

Този опит за самоуправство е колкото нахален, толкова и несполучлив. Нито общинският съвет има право да решава къде ще минава охранителната зона на културния резерват, нито чорбаджията от мандрата има право да се разпорежда с бъдещето на Копривщица.

Ако мине номерът. Ама този път няма да мине. Тръпнем от нетърпение да видим компетентната реакция на новоизбраната депутатка от София-област Николина Ангелкова (ГЕРБ) за безобразието на съпартийците в подопечната й Копривщица.

Но с още по-заострено внимание очакваме да видим кога тримата войводи от "Обединени патриоти" ще заградят с телата си Каблешковата къща, маскирани в камуфлажни шаячни потури и овчи калпаци. Българщина е все пак, не ли?

 

#1 niemen 30.03.2017 в 10:15:47

Няма страшно, бати Бойко, като се върне от Малта, ще оправи нещата.

#2 Гризли 30.03.2017 в 10:17:23

"Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат "Здравей, г-н Индианец" Изказване на истински индианец! А не на жител на архитектурен резерват...

#3 Infernus 30.03.2017 в 11:48:53

Уникална статия, супер точно написано. Както се казва опитват се в мътни води риба да ловят, ако мине. Докато се кандилка новото правителство, и не ги хване министерски съвет който каквото застрой.

#5 rare case 30.03.2017 в 13:58:29

Графе, разбирам разсъжденията ти, но пропускаш нещо много важно - "матриалът", който прави това предложение. Ако му подадеш пръст, ще отхапе ръката. Виж Банско - беше чудно градче, лакомиятоа ги доведе до средата на нищото. Виж Несебър, виж Созопол. Кажи кое ти харесва. Лакомия+партийно лоби - винаги е равно на унищожение в полза на алчни примати.

#6 partci 30.03.2017 в 16:25:11

Абе, графче: "... цех за сухо мляко, промишлена зона, високо строителство, спа, ски, АТВ-писти"... какво общо имат с неща като канализация и чисти и асфалтирани улици? Отделно лицата, които се наемат да строят Светлото бъдеще, отделно действията, които да им подсигурят и подплътят това Свет;о бъдеще. Айде по-сериозно и по-леко с тролщината. Не е за всеки.

#7 opetkov 30.03.2017 в 21:32:11

Поддържам казаното от "графа". Ами след като държавата е определила това градче за "резерват" да постъпи с жителите му както постъпват с индианците в САЩ: Да им осигури достатъчно субсидии за да могат да преживяват без да развиват индустрии и други вредни за резервата дейности. Ако не е в състояние да направи това , да не се меси в живота на обитателите и да ги остави те да решават съдбата си. Още повече решението за "резерват" е взето през далечните и тъмни "соц" времена, когато всички бяхме само матрал за великите комунистически експерименти. И, не г-н шапкар недоучен, Копривщица е на хората, които живеят в нея. Там не си ударил един пирон и не си рендосал една дъска. Шапка долу пред "обикновените" хора. А цялата дандания и фалшива тревога беше раздухана пак от шепа неграмотни и тенденциозни псевдожурналяги.

#8 Dox 30.03.2017 в 21:34:26

Поредният красноречив пример за това - що за стопанин е частника. 27 години ни проглушиха ушите, че той бил най-великият, а държавата - най-лошият стопанин. Държавата можела да помогне най-добре, като не пречи на "бизнеса". Оказа се точно обратното. А това горе е още едно доказателство за дълбоката погрешност на тази теза. А и едва ли някой се замисля, че у нас думата "стопанин" е с широк смисъл и съвсем не означава максимална печалба реализирана максимално бързо, с цената на "майната му на всичко останало". В днешно време, особено пък у нас, частникът не е просто най-лошият стопанин. Той е най-опасния.

#9 deowin 30.03.2017 в 22:06:41

>В днешно време, особено пък у нас, частникът не е просто най-лошият стопанин. Той е най-опасния. Това звучи като брутална проекция - "понеже АЗ съм ужасен стопанин като частник, затова мисля, че всички други хора биха били точно толкова ужасни". А в същото време държави със силна частна собственост процъфтяват, докато тези със силна държавна упадат, пропадат и, като цяло, изпадат в страничната канавка на прогреса на човешката цивилизация. Първо беше целият соц блок, после Венецуела, Куба.. В Китай се усетиха навреме и се преструктурираха, затова засега се справят добре. Единственият бастион на държавната собственост остава КНДР.

#10 Dox 30.03.2017 в 23:56:05

Точно така. Китай се справят добре, защото се преструктурираха така, че запазиха държавните регулации. Националната им банка не е подчинена /дори и косвено/ на ФЕД, а е напълно подчинена на китайската държава. Поради това може да провежда емисионна политика в интерес именно на държавата и на народа си. Благодарение на това Китай следва силно протекционистична политика в икономиката - с високи мита по вноса и пр. Пълно е с държавни предприятия, които работят на загуба, но съзнателно се субсидират от държавата, тъй като са в отрасли, които се считат за значими - както за науката и технологиите, така и за обществото. Преструктурираха се така, че не се хванаха на идиотската максима, че всичко трябва да е печелившо, а всичко губещо да се ликвидира. В началото на 90-те и на тях опитаха да им спретнат цветни революции, но и там не се хванаха. Дадоха на света ясно послание - добре бе, хубаво, правете бизнес, печелете, но .... ние /разбирай комунистическата партия/ ще сме на власт. Ясно?! Ние ще сме на власт! Точка! Процентът на държавни предприятия в Турция е близо 50%, а растежът им в последните няколко години е около 5-6%. В Израел най-високо-технологичните производства и най-наукоемките са съсредоточени изцяло в кибуците и в държавните предприятия. Там само чакат подобни лумпени като теб, да отидат и да им забръщолевят за "невидимата ръка на пазара". Такъв силен шут в г..а ще получиш, че докато си жив ще се молиш да те боли от друго.

#11 deowin 31.03.2017 в 00:31:38

>запазиха държавните регулации Държавни регулации има в абсолютно всяка държава. Тук не говорим за регулации, а за собственост - частна срещу държавна. >ФЕД Не звучи като да имаш особено добра представа как работи щатския Федерален резерв, което е доста често срещано незнание сред любители на конспиративни теории и американофоби. Конкретно - Фед определено е под директен правителствен контрол. Управителният му съвет се предлага от президента и гласува в Сената. Президентът избира председател на борда на Фед. Печалбите на банките от резерва отиват във федералния бюджет. >Процентът на държавни предприятия в Турция е близо 50%, а растежът им в последните няколко години е около 5-6% Citation needed. Също липсва контекста на това какъв е растежът на частните предприятия. За Турция не мога да намеря конкретни данни, но за Китай, който споменаваш и ти като пример за страна със силна държавна собственост, мога: "Private Companies Are Driving China's Growth" (goo.gl/z9m17H) Или това: goo.gl/zXX0KE Няколко по-общи изследвания, които сравняват производителността и ефективността на частни и държавни предприятия: goo.gl/Pbd1om "Return on assets as well as costs relative to sales revenue are used as measures of performance in markets where SOEs and POEs compete with each other. Overall, POEs perform significantly better than SOEs" goo.gl/WFeQIw "As predicted by property rights theory, the empirical evidence presented in this article confirms that privately-owned large industrial corporations exhibit superior performance compared with their government-owned counterparts, especially with respect to productivity and profitability (even after accounting for size, industry and country effects)." Забележи, това е въпреки, че (също отлично документирано, например във втория линк) държавните предприятия се радват на съществени преимущества - лесен достъп до държавно финансиране, съществено намалени регулационни и административни пречки, изключване от законите срещу монополи (купища държавни предприятия са монополи с държавна гаранция за пълна липса на конкуренция). Та, ще предложиш ли някакви сериозни аргументи, подкрепящи хипотезата ти, че държавата е по-добър собственик от частника, или ще продължиш да вадиш произволни числа от произволни свои телесни отверстия?

#12 Dox 31.03.2017 в 07:37:39

Пишман-американецо, Само ти ли не си чувал за "принципа на въртящите се врати"? Разни чичковци и лелички от топ-мениджмънта на Голдман Сакс, примерно, изведнъж кацат по висшите постове на администрацията. След годинка-две същите се завъртат от другата страна на вратата и се връщат отново в частния бизнес, но на по-високо ниво като меринджеи, със съответното по-високо възнаграждение, както и допълнителни бонуси за това, че като служители в държавната администрация са оказали "благотворно въздейсвие" върху сферата, в която оперира въпросният "бизнес". Кой кого контролира и регулира? И не ми обяснявай, как държавни регулации имало навсякъде. Има ги, но само на книга. Но това още нищо не означава. Става дума за това може ли държавата да се намесва ефективно, предотвратявайки поредната съсипия и поражения върху обществото, които "бизнеса" за пореден път се кани да нанесе. Това не навсякъде е възможно. У нас пък съвсем. По-долу имам пред вид растеж на БВП на Турция. Също така става въпрос не за това кой е по-добър собственик, а кой е по-добър стопанин. Опитай се сам да откриеш разликата. Да ти подскажа - първото почти нищо не означава, докато второто значи много. А по проблема с Копривщица - без ски-писти, курорти, СПА, СРА, СМА можем, но без съхранение на народната памет, на културното ни наследство, без асма по тези чардаци - не можем.

#14 opetkov 31.03.2017 в 12:29:52

За сетен път поредната дописка е доказателство за великата сила на продажната, неграмотна, тенденциозна журналистика да изкриви, излъже, изопачи всякаква истина и да насочи т.н. " обществено мнение в каквато си иска задънена дупка. Лъжи, непроверени факти и откровени глупости.

#16 rare case 31.03.2017 в 13:49:00

Endymion, виждам, че сте регистриран специално за коментар под тази публикация. Извинете, но не вярвам ни на йота, че не сте заинтересован.

#19 deowin 31.03.2017 в 18:14:01

Dox, продължаваш да си бръщолевиш безсмислено. Имало регулации само на книга (логично да нямаш вяра на книги, ако през живота си вероятно си подушвал една-две.. "Винету"?) , имаш предвид това и онова, само дето не даваш данни и източници, а просто личното си мнение, и изобщо говориш си празните приказки и не предлагаш абсолютно никакви конкретни, достоверни и проверяеми аргументи, числа, статистика, факти. А аз ти дадох куп такива. Намирането на които отне буквално 2 минути търсене в нета. Ако не можеш или не искаш да водиш диалог на ниво над махленска приказка на пейката пред блока, това си е твой прерогатив. Само не си мисли, че нивото ти е по-различно от това. Не е.

#20 Dox 31.03.2017 в 19:56:04

Цъкането в нета за факти, числа и статистики е далеч от диалога, струва ми се, дори и ако е с цел подкрепа на мнение. Забелязъл съм, обаче, че махленският тон обикновено го задаваш ти, при това по комшийски заядливо. В икономиката към фактите, числата и статистиките обикновено се подхожда предпазливо, тъй като многократно се е оказвало, че предоверяването на тях за изводи и заключения е било подвеждащо. И причината за това е, че основният фактор в икономиката - човешкият, има ирационално поведение. Трудно се поддава на математическо описание, а в повечето опити за това то се оказва неточно. По тази причина при преценките, заключенията и решенията се изхожда от много по-широка база на познание. Не само на формули и уравнения. За това, ако си мераклия, като начало можеш да прочетеш "Свободно падане" и "Цената на неравенството" на Джоузеф Стиглиц. Можеш да прочетеш също и "Смъртта на парите" от Джеймс Рикардс. И също така една много интересна книжка - "23 неща, които не ви казват за капитализма" на Ха Джун Джанг. Заглавието звучи малко конспиративно, но съвсем не е така. Всъщност - един сериозен анализ на капитализма в последните три десетилетия.

Новините

Най-четените