Много ли са 1260 лв. заплата за касиерка в супера?

Работа има - хора няма. Десет години след финансовата криза, България се върна в изходната точка от добрата стара 2008 г. и я надмина.

За първи път от десетилетие делът на работещите хора в България е толкова висок. Безработицата спада, дори т.нар. "обезкуражени хора" - онези, които не търсят работа, защото не смятат, че ще намерят - са намалели значително. Вземете и абстрактните измерители за националния оптимизъм, те също показват подобрение. За последната година България се качва с 5 места в класацията за щастлив живот на ООН.

Добрите новини обаче май стигат дотук. До обявата за 1260 лв. начална заплата за касиер/общ работник в Lidl, която провокира масова изненада и дебати върху несправедливостите на пазара на труда.

Малко или много са 1000 лева чиста месечна заплата за служител на работно място, което не изисква квалификация над средното образователно ниво?

Ако сте млад специалист с висше образование, 2 чужди езика и нискотарифен самолетен билет на един клик разстояние, този въпрос въобще не стои. Ако живеете в София, плащате наем или ипотечен кредит, отглеждате малко дете, а идеалът ви за житейска перспектива не включва натоварващ физически труд и всекидневни скандали с клиенти за 5-стотинкови промоции - също.

Проблемът е, ако сте 50-годишен инженер от периферен общински град и с дълбоко разочарование осъзнаете, че десетилетният ви опит, експертиза, специализации, професионална етика, лоялност към работодателя и отговорност за производството се оценяват колкото усмивката на касиерка в дискаунтър.

Разбира се, заплатата е функция на средата, на мащаба и конкурентното предимство на фирмата, способността й да повишава приходите и да минимизира разходите (на всяка цена), текучеството на персонала и взаимозаменяемостта му.

Когато амбициозните, трудно заменими и висококвалифицирани кадри са неодоволни от оценката на труда си, проблемът рано или късно стига до политическо ниво.

Няма успешна нация, чиито млади хора да се изкушават от възможността да се пенсионират като гастарбайтери, вместо да се развиват като специалисти или предприемачи у дома.

Най-скъпите компании в света не са туроператори или колцентрове. В страни, които не лежат на нефтени полета, добавената стойност идва от високите технологии, автопроизводството и финансовите услуги. С 12 млн. души население провинция Бавария има 10 пъти по-висок брутен вътрешен продукт от 7-милионната Република България. Най-скъпият град-държава в света Сингапур отделя над 17% от бюджета си за образование (българският МОН харчи малко под 5 на сто от разходите в Бюджет 2018).

Ръст на икономиката може да имитира с изкуствено покачване на доходите (както си го представят синдикатите - с по 100 лв. на калпак). Гражданско "спокойствие" може да се получи и с административно потискане на цените на базови услуги (ток, парно, транспорт) и некачествени, но пък евтини стоки от първа необходимост. Всичко е за сметка на дългосрочни дефицити и безотговорност към следващите поколения.

Това не може да бъде стратегически план за бъдещето, както и работодателските заплахи за "внос на гладни виетнамци" не са решение на проблема "Няма хора".

Защото няма нация, която да е направила икономическо чудо само с евтини услуги, евтин персонал и евтини мечти.

#1 raduga74 15.03.2018 в 18:02:22

Днес в jobs.bg Ruse стартова заплата 705 бруто + 60.00 лв ваучери къде ги видяхте тези 1260.00 лв алоооооо webcafeeee

#2 Cutter 15.03.2018 в 18:35:25

Точно това е, че в обявата за 1000-та чисти лева, си се казва, че това се отнася само за София, а дали за столицата това е много или малко самите Уебкафе са си отговорили в статията. Само че то е по-лесно да се оставиш на вълната на първоначалните емоции и възмущения, отколкото да се поинтересуваш първо от подробностите.

#3 Дракон с кисело зеле 15.03.2018 в 22:01:11

Малко или много са 1000 лева чиста месечна заплата за служител на работно място, което не изисква квалификация над средното образователно ниво? --- Защото квалификацията зависи само от образователното ниво... Не че нещо, обаче мога ли да препоръчам на автора - и не само - следващия път, когато отиде в някой супермаркет от големите вериги, да обърне малко повече внимание на служителите в униформи? Защото това са касиерите и дори когато не са на касата, пак се скъсват от работа в доста различни направления. Преди време чух от служител в "ПроМаркет", че заплатата си по договор не я взима почти никога, защото от хората на неговото ниво се очаква да следят за кражби и липсите се покриват от заплатите им. А липси винаги има, да не говорим що за невъзпитана, нечистоплътна и в цялост противна паплач са доста от клиентите - ей го, днеска в "Лидл", взело мазна поничка от фурната, сложило я в хартиен плик, решило, че не й харесва и какво направило - извадило я от количката и я сложило на щанда с дрехи, така че да се изсули от плика и да унищожи всичко по пътя си към пода. И кой ще го плати после това? С което не искам да възхвалявам касиерите, обаче може би няма да е зле да се сложат нещата в някаква перспектива.

#4 follow_the_cash_flow 15.03.2018 в 22:20:49

Въобще не е много, за обема работа и натовареност. Проблема е, че заплатите не са такива. Доста по ниски са. Плюс това има удръжки, за разлика от свестните работни места. Аз въобще се чудя как някой въобще им работи на тези говнари, но ибяснението е ясно: - глада е по-силен от тока

#5 SamVaims 15.03.2018 в 22:31:04

"Аз въобще се чудя как някой въобще им работи на тези говнари" Аз пък се чудя защо изобщо си жив. И защо?

#6 follow_the_cash_flow 15.03.2018 в 22:40:08

А ти защо си жив, ядеш сереш и цапаш? Мислиш ли че ще издържиш и една смяна на каса в лайнян супермаркет???

#7 rare case 16.03.2018 в 09:43:55

Мрънкането е национална черта. Работата на касиера била тежка!! Ти да видиш! Повече от ясно е, че никой не е работил наистина тежка работа и работа с тежка отговорност!!!

#8 follow_the_cash_flow 16.03.2018 в 10:04:45

Тежка работа с отговорнист, за 1000 лв нето. Които пари никоя касиерка не взима. А, и носи отговорност всеки месец - удръжки от джоба си ;) Аз ще съм щастлив, когато никой не се налага да работи такава тъпанарска работа. Правиш стотици пъти на ден едно и също и във всеки момент може да стане грешка, която си плащаш от джоба. В западните супермаркети има каси на самообслужване, при плащане с карта. Някои дори имат апарати, които приемат кеш връщат ресто. Сам маркираш продуктите.

#9 Kenny McCоrmick 16.03.2018 в 10:14:21

"В западните супермаркети има каси на самообслужване, при плащане с карта." - човек, аз съм изпадал в скандал с хора на опашка, че плащам с карта, защото "само съм бавел хората и съм се лигавел с глупости, не мога ли да си платя като нормалните хора". Хората в България МРАЗЯТ банковите карти, това е. "Някои дори имат апарати, които приемат кеш връщат ресто." - тука апаратът в тролея не връща ресто, ти... "Сам маркираш продуктите." - а на първия съвестен българин, маркирал ВСИЧКИ продукти, ще му се даде медал...

#10 opetkov 16.03.2018 в 10:24:44

В статийката ме подразни най-много изречението , че "ръст на икономиката може да се имитира..." и с изкуствено покачване на заплатите и други бла, бла глупости. Ако авторът беше чел малко повече щеше да знае, че заплатите в България в почти всички сектори са поне два пъти по-малки спрямо съответстващата производителност и има още много какво да дадат т.н. пишман капиталисти на експлоатираните от тях работници. Но какво да очакваме от тях, след като 90% са наследствени комуняги, свикнали като въшки даа смучат от народа си.

#11 follow_the_cash_flow 16.03.2018 в 10:43:44

Нали искаме превенция на насилието срещу жени? С 1000 лв нето, касиерката с детето си има някакъв шанс да се махне от селяка, на който прави салата след работа, пък той я тормози. Виж с 600-700 МАКС. Което е тавана на заплатата и, положението хич не е розово. Пък и премахване на стереотипи за пола.... нали не искаме изравняването на заплатите за половете да го приравним към по-ниските заплати, които получават жените (уж, в някои сектори). Макар че, по скоро цели сектори са нископлатени, по принцип, защото там работят предимно жени.

#12 паяка 16.03.2018 в 11:27:39

"Сам маркираш продуктите." - а на първия съвестен българин, маркирал ВСИЧКИ продукти, ще му се даде медал... Първо заявяваш броя торбички по 5 пенса (примерно), маркиращ си ги, закачваш ги от двете страни за дръжките и спускаш в тях останалото. Мисля, че не се краде там. Чакаме си медала, Кени.

#13 dedo adji 16.03.2018 в 11:33:30

.... цели сектори са ниско платени по принцип, защото в тях работят предимно жени .... Обратното е ; в цели сектори работят предимно жени, защото са ниско платени по принцип. А много ли са 1000лв чисти? За София хич не са много, за Търговище или Дупница хич не са малко, има и по 500. А много ли са 900лв бруто за лекар, учен или учител? Затова емигрират лекари и учени, учителки и касиерки не се търсят навън. И не е само до образованието и квалификацията. В големите супери работят много студентки, някои от които продължават и след дипломиране.

#14 dedo adji 16.03.2018 в 11:53:48

.... на първия съвестен българин...ще му се даде медал .... Деосвин още не е застъпил на работа и българомразката ниша се запълва само от кенчето. За него и подобните му ще разкажа един спомен. През 78-9г флотилия от 10 български траулера зимува на рейда пред Фалмут, Англия. Хванаха двама да крадат от магазини. В местния вестник излезе разгромна статия, в която, покрай заклеймяването на крадците-българи, пишеше и, че загубите от такива кражби за графството са 100 000 паунда на година. Тогава писах до редактора на вестника: "Във всеки магазин има табела, която гласи, è задигането от магазините shop lifting не е дребно нарушение а криминално престъпление и хванатите ще бъдат съдени. Тия табели не са поставени за българските моряци, те не могат да четат английски. От 600 души бяха хванати 2-ма. Да допуснем, че не са хванати още 20. Те ли окрадоха стоки за 100 000?"" Вестникът не публикува писмото ми.

#15 follow_the_cash_flow 16.03.2018 в 12:00:39

Учителите, учените и лекарите да речем генерално, са на бюджетна издръжка. Там заплатите са ниски, защото бюджета е малък. Бюджета е малък, защото: - Краде се. С надписване на стойности на проекти, които са обществени поръчки. - Приходната част е малка, защото са ниски доходите... От 600 лв и 100% да прибереш като бюджета в данък, все тая. Едни кирливи 600 лв.

Новините

Най-четените