България на три ракии

Един милион българи били без зъби, казват стоматолозите. Никой обаче не се оплаква - все пак ракията не се дъвче.

Бай Ганьо може да прежали всяка световна несправедливост, но не дай Боже държавата да посегне да събере дължимия акциз от селските винпроми - тогава вече няма прошка. Пълзящият преврат тръгва на зиг-заг от всички краища на татковината, за да залее жълтите павета с джибри.

Всичко започна, когато Емил Димитров-Ревизоро и група депутати прокарват законова поправка, с която се намалява обемът на селските казани, освободени от промишления акциз.

По закон - за един литър 40-градусова домашна ракия се дължат 2,20 лева на държавната хазна. Хазната си събира акциза от селските казани, обаче сметките не й излизат.

Проблемът е, че съществуват десетки ракиджийници без лиценз, които зареждат кръчми, механи и ол-инклузиви с промишлени количества скоросмъртница.

Държавата не може да си събере акциза от нелегалните казани, затова Ревизоро решил да принуди всички да варят ракията си в удобно за Агенция "Митници" време и ако обичат, да плащат двойно. Ако не обичат - да фалират.

Да, обаче, съпредседателят на ПФ Валери Симеонов се засегна на патриотична чест и обяви, че няма да позволи да се посегне на "най-свидното". Понеже селският казан бил "българската агора", в която се решават не само националните, но и световните проблеми.

Много е прав народният трибун, познава си аудиторията.

ПФ никога нямаше да събере 18 мандата, ако не беше построил програмата си в стил "Пием, пеем буйни песни и се зъбим на тирана".

Прав е и за това, че активизмът на Ревизоро намирисва на лобизъм.

Каквато е държавата, такива са и патриотите. Кръжок по ръкоделие, но с няколко милиона субсидия.

Само тук е възможно здравната осигуровка да е две бутилки гроздова и пак да не се плаща. Само тук е възможно парламентарна група да се разцепи заради акциза на ракията.

Представете си какво ще стане, когато в зала влезе данъкът върху сланината.

#1 Ленивец 04.12.2015 в 20:42:31

Тотално е погрешно въвеждането на подобни ограничения.Вместо да се преследват хората продаващи безакцизен алкохол се преследват хората които го произвеждат за собствени нужди.Очаквам следващата крачка да е ограничение до 100 кв.м. лозе и 3 фиданки на човек.Ако имаш повече-данък и акциз.Може и някоя такса...Същото стана и с цигарите-ограничение до 40 цигари да носиш е тъпо.Ако пуша по кутия и половина на ден и отивам някъде за 3 дни-колко ми трябват?Споменатите здравни вноски не виждам каква връзка имат тук но след като е засегната темата-абсолютно са излишни.Заедно със здравната каса разбира се.Отидеш ли на доктор-плащаш си винаги.Пращат те на специалист-там също плащаш.Къде е логиката да плащаш за едно и също по 3-4-5 пъти? За цигарите го преглътнахме-пушим около половината народ.Ракия обаче пият всички.Така че-внимавайте в картинката депутати

#2 dedo adji 04.12.2015 в 21:41:24

Ленивец, акцизът не е от такова решаващо значение. Не съм компетентен да се изходя колко ще кяри НАП, но целта на публикацията е друга. Диянка пусна някои смислени материали, но евроатлантическата й душица все пак взе връх и не може да се въздържи да клъвне патриотите. (в нейното НПО го пишат патрЕоти“) Диянке, домашна ракоя пият и предпочитат и комунисти и седераси и българи, даже и някои евротолерасти. А електоратът на патриотичните формации се вдъхновява от идеята да си върнем България. Ама в НПО-то не ви инструктират за това. Прости й, Господи, тя не знае що плещи.

#3 Boudica 04.12.2015 в 23:09:05

Абе да си ги нач*к*т всичките данъци и да не барат ракията ! Много тъпо, че жена е писала коментара - ама ако беше нещо за спирането на детските, щеше се нас*реш да се жалваш. Ходи да пишеш коментари колко си еманципирана, като се чудиш кво да дъвчеш

#4 stoy 05.12.2015 в 12:57:40

Е, не бъдете толкова жестоки към авторката. Тя си го е написала: "Прав е и за това, че активизмът на Ревизоро намирисва на лобизъм." И това е единственото смислено изречение в текста й. Мързи ме да обяснявам защо не просто намирисва на лобизъм, ами отдалече вони на винпром, на "Пещерска мека топлина". Само ще вметна, че и по старите текстове тези, които произвеждат нелегално и имат по 40 казана, къде нерегистрирани, къде регистрирани на фирми-фантоми и подставени лица, трябваше да плащат акциз. Ама не плащаха. И сега няма да плащат. Акциз имам предвид, иначе си плащат на когото трябва. Т.е. поправката няма тях да удари, въпреки увъртанията на Ревизоро с онази негова хитра усмивчица.

#5 Телевизора на Елвис 05.12.2015 в 13:19:39

Не "Кръжок по ръкоделие" а "Кръжок по ръкоблудие".

Новините

Най-четените