Има ли нормална държава, която да прави военни паради

Има ли нормалнадържава, която да прави грандиозни военни паради беше доста често задаван въпрос вчера, ще бъде и днес. Подобно питане имаше и преди дни - на 6 май.

Краткият отговор е: да.

Преди всичко, държа да кажа, че не съм фен на никакъв тип паради, още по-малко на военните. Фактът, че някои режими ги използват за пропагандиране на военната си мощ обаче не значи непременно, че военният парад е нещо ужасно. Нека не смесваме понятията.

И така.

Къде и кога се провеждат военни паради? (списъкът е неизчерпателен)

Франция (14 юли)

Военният парад се организира от 1880 на националният празник на страната. Освен в Париж на същия ден се организират и по-малки паради в други градове на страната (Тулон например). В последните години освен френската армия участват и армии на други страни.

Канада

Макар да са част от музикалните дни в Квебек, военните паради си остават военни паради. И това от 1812 насам.

САЩ

Парадът не е точно парад на военна техника като руския и е лишен от грандиозност и помпозност, но си е демонстрация на военна техника под името "Military review"

Великобритания

Парад на Grenadier Guards. Тук, точно обратното на САЩ, е заложено на помпозните униформи на гвардията вместо на военната техника. Причината е, че при старта на парадите през 1831 Британската империя е била предимно морска сила, а трудно можеш да дефилираш с кораби пред Бъкингамския дворец.

Турция

В страната се провеждт два военни парада годишно. На деня на Републиката - 29 октомври и на деня на Победата - 30 август, годишнина от победа на турските войски над гръцките през 1922.

Ливан

Всяка година войските дефилират на 22 ноември в деня на независимостта на Ливан.

И ако в Европа парадите са рядкост и остатък, напомнящ за величи от миналото, то в други части на света те са истинско пропагандно оръжие.

Русия

Парадът в деня на победата - 9 май, традиционно показваше военната мощ на СССР през Студената война, а сега се използва със същата цел от Владимир Путин.

Иран

Иран също има два парада - на Националният ден на армията 18 април и на 22 септември, посветен на войната с Ирак.

Венецуела

Парадът е на деня на независимостта - 19 април.

Куба

Страната отбелязва с военен парад провала на американската операция в Залива на прасетата. Датата е 16 април.

Северна Корея

Армията дефилира на рождения ден на своя основател - 15 април.

Китай

Парадът е на националният празник 1 октомври.

Военни паради и дефилета има и в десетки други държави (например Япония, на снимката). Някои залагат на грандиозност, други на военна техника, трети са просто останала традиция от миналото. Дали ще продължи да ги има в бъдещето, времето ще покаже.

*Текстът е от Chronicle.bg

#1 pixie 10.05.2015 в 11:22:43

Заглавието звучи странно. Ако има държава, на която да отива да прави военни паради, това е Русия. Заедно с Япония са двете държави, пострадали най-много през ВСВ.

#2 Виктория Пенелопова 07 10.05.2015 в 14:17:03

Странно, къде е публикувана класацията за "най-пострадали" от Втората световна война. И защо да не е Полша, напр.? И кои са "малко пострадалите"?Вероятно става дума за количество трупове. За военните паради - независимо къде са, пък особено там, където стандарта на живот крета около минимума, са квинтесенция на глупостта и мегаломанията. Няма нормален мозък, който да съчетае на една дата почитта към загиналите във война и едновременно с това, да демонстира оръжия, които означават отново смърт и война. Но, както провилно отбеляза днес Кулезич, избиването на цвета на руската нация от Сталин, вероятно е довело до драматична промяна в генофонда.

#3 TheRock 10.05.2015 в 14:34:07

По статистически данна най-пострадалата държава е Белорусия, там всеки трети жител е загинал във ВСВ! Да не говорим че във руската армия са воювали 7 000 000 украинци, а 1/4 от маршалите на СССР са украинци, 100 000 украинци се бият с немската армия в редиците на Украинската вуцтаническа армия.

#4 Шамито 10.05.2015 в 14:47:49

Сравнете човешките паради.Парадът в Москва и наградите за Оскар.За първите е почит към загиналите и предупреждение към самозабравили се.За вторите е стремеж към манипулация на човешкото общество за налагане на човешки ценности от определен елит.Ами изберете.

#5 Виктория Пенелопова 07 10.05.2015 в 16:22:49

Харесва ми сюжета Оскар vs. оръжия за унищожение. Би било интересно Уди Алън с/у Армата, Джак Нисълсън с/у някоя междуконтинентална ракета или...красивите задни части на Дженифър Лопес с/у многоцелевия изтребител Су-35. Кой-кого?!?

#6 Nikkor 10.05.2015 в 16:29:53

Не е точно парад, обаче на финала Супербол по хамерикански футбол един А117 или В2 прелита над стадиона. Така, да напомни на хамериканците кви са велики. И тъкмо спортното събитие е място за това.

#7 Kenny McCormick 10.05.2015 в 16:40:51

Според автора Северна Корея е нормална държава... Както и Куба и Венецуела...

#8 *666* 10.05.2015 в 17:53:43

Глупости. Това не са паради, а нещо като парад на строевата подготовка. В коя нормална страна в центъра на града изкарват танкове и ядрени ракети?

#10 *666* 10.05.2015 в 19:00:31

Бе кой ще тръгне да и посяга бе. Трябват му на някого миризливите въшливи алкохолици. За тях само студена война. Още година и половина ушатия ще е в Белият дом. После идва г-н Джеб, от фамилията Буш... И онея пак ще минат на картофи.

#11 Dox 10.05.2015 в 19:39:30

А бе, ..... ще ви се, .... на някои тук, ама - .... да видим ...! А относно парадите - никой не е толкова загубен, че да демонстрира на парад /и по световните телевизии/ истинската си военна мощ. Ценните оръжия обикновено са засекретени дълбоко. За тях - "чух, как една жена каза, че друга на пазара казала ...." И какво толкова показа вчера Русия като военна техника? Новият Танк "Армата"? Някой наистина ли още си мисли, че една световна супер-сила, ще разчита на танкове, за да спечели глобален военен конфликт днес? Глупости! Както и миналата година, видяхме пак "Искандер", на края "Топол-М" и т.н. Отгоре пак прелетя Ту-160 "Белият Лебед", Ил-76 и това беше. Около час и половина - толкова. Мисля, че беше добро хрумването, тази година парадът на военната техника да започне с няколко Т-34. Наистина, на този модел танк Русия в голяма степен дължи спечелването на войната. Та военните паради не са за демонстриране на военна мощ. Не всички държави провеждат такива, но причините за това може да бъдат разни. На първо място - участието им във войни не е било толкова определящо за историята им, на второ - финансови причини, на трето - просто армията е сведена не до, а далеч под критичния минимум /какъвто е случаят у нас/ и т.н. И ако за една държава победата в световна война е важна част от историята и /при това не само за нейната/ - защо да не отбелязва и чества това събитие всяка година, включително и с военен парад. За мен такава държава си е съвсем нормална.

#12 Conspirator 10.05.2015 в 22:48:28

Пенелопова,и този път няма да мине номерът ти. Не Сталин изби цветът на руската нация.През 1937 година той изби ТЕЗИ,които избиха руския елит през 1917-1923 година.''Грешката''на Сталин е,че придаде национален характер на комунизма,а той изначално беше замислен като средство за тотален световен терор. Разбира се и думичка от това,което пиша няма да проумееш,но има коментиращи,които много добре разбират за какво иде реч.Като резултат от проваленият интернационален характер/от Сталин/на световната комунистическа революция му спретнаха нацистко нападение.Когато Европа най-накрая беше смляна напълно просто го отсвириха,защото замисляше нещо доста по-сериозно от 1937 година,когато ликвидира старата болшевишка гвардия.Бил е твърдо решен да отърве Русия от един малоброен народ,който всъщност организира,осъществи и потопи Русия/царска/в океани от кръв,чрез болшевишката контрареволюция от 1917 година. Нарича се еманципация или катарзис,а този,който потопи в кръв Русия се нарича Яков Свердлов/Мойша Соломонович еди кой си.../.Сталин по онова време е бил помощник-касапин.Имало е цяла плеяда видни и заслужили главорези,които са отнесли ''плувката''именно през 1937 година.

#13 Rowan 11.05.2015 в 09:49:08

Я, Малък Сашко пак се пише напредничав - иска да мине за хуманист. „Тези лоши милитаризирани държави, само дрънкат оръжие да плашат мирно развиващите се държави.“ – това е тезата на Малък Сашко. Сега, на Малък Сашко няма какво да обяснявам, той си живее в неговия си розов свят, където всички хора са братя. В реалността, обаче, една държава, самообявила се за защитник на „демокрацията и общочовешките ценности“, за последните две десетилетия нападна поне 4 директно (с военна сила без обявяване на война) и още десетина индиректно (чрез „спонтанни“ протести и „законни“ преврати) суверенни държави, заплаши още поне толкова със санкции или военно „омиротворяване“ и „демократоналагане“, и създаде най-голямата в историята на човечеството терористична организация (ИДИЛ). В реалността, една държава харчи за военщини толкова, колкото и всички останали държави взети заедно, една държава поддържа окупационни войски по цял свят, същата само през мирния 21 век изби над милион мирни граждани. Още ли се чуди някой, защо Русия демонстрира военна мощ? Не военна мощ видях да дефилира в Москва, а застраховка „независимост“. Застраховка, каквато нашата страна няма.

#14 *666* 11.05.2015 в 10:55:37

Невиждан парад! С техника от преди 20-30 години... Защо само не показаха италианските си джипове IVECO и израелските си дронове?

#15 *666* 11.05.2015 в 11:00:35

лапам само втората половина Не се бой за мен. Аз съм внук на пострадали от мероприятията на Народната власт и мога да си живея само от рента. Отделно, дето работя на заплата над 10 000 евра. А и съм скътал достатъчно. Вие му мислете.

#16 abductor 11.05.2015 в 12:28:22

Сатана, друсай повече от същото, и може и с яхта и имение да се сдобиеш, само гледай да не предобриш, не че ще е голяма загуба, де

Новините

Най-четените