Съседът от шестия етаж

За 10 години управление на ГЕРБ сме научили две прости истини: 1) само Бойко Борисов може да бие тухлена стена на тенис, 2) само Цветан Цветанов може да замени тухлена стена срещу пентхаус с ВИП-асансьор и да излезе на печалба.

Шегата настрана: зам.-председателят на ГЕРБ отново се прояви като тънък познавач на пазара на недвижими имоти. През лятото на 2018 г., докато София ковеше рекордния си годишен ръст по показателя "цена на живот", Цветан Цветанов е сключил сделката на десетилетието.

По документи, придобиването на апартамент с площ от 240 кв.м., самостоятелен асансьор и двоен гараж, на крачка от Борисовата градина, му е струвало около 670 евро на квадрат. Иначе официална фирмена тарифа за жилищна площ в същата "Сграда на годината" на ул. "Латинка" започва от 2500 евро/кв.м.

Вероятно всеки българин, който е купувал/продавал имот, знае, че описаната по-горе транзакция е "имитиращ продукт".

Декларирането на сделката по ниска данъчна оценка не е откритие на Цветанов, а е пътека, добре утъпкана от хиляди фирми, граждани и гражданки, които се надяват да избегнат плащането на високи данъци и такси.

В случая с парламентарния лидер на ГЕРБ уравнението има и втора част: заменените от него два стари апартамента са незабавно препродадени на бивш служител в предизборния щаб на ГЕРБ (който в момента е на държавна заплата в РВД), строителите са излезли на нула, а всички вкупом са спестили пари за закуски.

Спомнете си, че и Сотир Цацаров имаше подобен скелет в семейния гардероб, но това не му попречи да стане главен прокурор и днес да разпорежда поредна имуществена проверка срещу Цветан Цветанов. В сряда се оказа, че и правосъдният министър Цецка Цачева е купила апартамент в същата сграда, след като "видяла изкопа в квартала" и се поинтересувала коя е фирмата... :). Дружество на Вежди Рашидов също им е съсед в сградата "Летера".

Не искаме да секваме вълнението ви, но бас държим, че следствието ще приключи без резултат.

Няма кой да забрани на частна строителна фирма да продава на тройно по-ниска цена от тарифата за "простосмъртни", щом общата сума все пак покрива данъчния минимум.

Принципният въпрос е защо държавата и местните власти допускат толкова видими изкривявания, които ощетяват собствения им бюджетен интерес. Изчислението на данъчната оценка за нови луксозни сгради явно не отговаря на реалностите на пазара, поради което мотивира сключването на големи сделки на ръба на сивата зона.

Ето няколко примера: дипломатическият район "Изгрев", в който попада новото имение на сем. Цветанови, е в по-долна категория от претъпкания и презастроен "Лозенец" - съответно, получава доста по-нисък коефициент за местоположение. Постоянно поскъпващият "Студентски град" е приравнен към район "Люлин" като качество на локацията. "Витоша", където още липсва канализационна мрежа, е поставена наравно с най-силно развития икономически район "Младост". "Манастирски ливади", които попадат в централната зона "Триадица", имат по-висока данъчна ставка за местоположение в сравнение с кварталите на "Красно село". Премиерската "Банкя" има равен коефициент с "Кремиковци"...

Ако първото правило на брокерите е "Location, Location, Location", то явно има значение и коя е фамилията, която ще краси входната врата на сградата ти. Цената на една стока е компенсацията, която някой е готов да заплати за получаването й - а компенсацията може да е валутна, имиджова, властова.

Тъкмо защото не става дума само за пари, а за репутация и професионална отговорност, става все по-трудно да си обясним как човек в положението на Цветан Цветанов успя да настъпи една и съща мина за втори път.

Все пак, още е пресен споменът за последния имотен скандал около онези 6 апартамента, който едва не сложи край на кариерата му в политиката.

Фактът, че правилата се заобикалят системно от всички, не ги прави по-малко задължителни. Подобни демонстрации само разяждат доверието в цялата обществена мрежа - още повече когато в главните роли влизат публични фигури с отговорност по закон за отчетност на имущественото си състояние. В случая - бивш ръководител на МВР и настоящ председател на парламентарна група "Граждани за европейско развитие на България".

Явно PR-щетите за партията в активната предизборна кампания не струват колкото домашния уют. А и както показа случаят на Владислав Горанов, не е лесно да пишеш държавния бюджет от 10-тия етаж във ведомствен панелен блок.

Този казус е добър повод да се провери колко души са били включени в посредничеството по конкретните имотни сделки, както и дали някой от тях има финансов принос към партийната хазна на ГЕРБ. Най-вече - дава добра база на КПКОНПИ за проверка на всички 240 имотни декларации на депутатите. Само да не се окаже, че в още 239 от тях ще светне "синя лампа".

Mоже би е време да се каже, че тези сделки не са вратички, отворени само за избрани хора, а са твърде масова практика. Скандалът би бил полезен, ако държавата най-после измисли как да си събира парите.

#2 bludniq_sin 20.03.2019 в 20:55:31

"става все по-трудно да си обясним как човек в положението на Цветан Цветанов успя да настъпи една и съща мина за втори път." Ами аз да ви подскажа - Цветан Цветанов е възпитаник, а по - късно и патрон на ПОМОЩНОТО училище в град Вършец. Т.е опираме до безпардонна наглост или комбинация на наглост и някои .. забавяния ..

#3 Kenny McCоrmick 20.03.2019 в 21:04:59

Който не е изповядвал сделка на основа данъчна оценка, нека пръв хвърли камъка... Авторката в случая започва от попрището жизнено в средата. Сделка на данъчна оценка се изповядва най-вече за да се спести от разходи по нотариуси. Защото нотариусът взима процент, а купувачи и продавачи на имоти обикновено работят и с брокери, които също дърпат процент. И всеки гледа да спести от някъде. Без брокер не става, без нотариус - също. В конкретно точно този случай физкултурникът е чист като момина сълза. Законно е, позволено е и всички го правят.

#4 1951 20.03.2019 в 21:08:48

Кафето стреля и май нарочно не уцелва. Не е въпросът дали Цвъки е скатал 7 - 8 хилки от данъци. Въпросът е, че по тия врътки разликата между реалната и изповяданата цена се дава на ръка под масата. И се пита, от къде Цвъки имат 1 млн. кеш пара за да си доплати новото убежище? Ако се съди по имотната му декларация - той такива пари няма. Ако в декларацията за 2018 г., дето след няколко седмици трябва да се подаде, няма заем за стотина хиляди, то нещата са ясни - Цвъки си е повярвал толкова, че почва да си харчи явно черната каса. За Цецка важи същият въпрос, макар и там мащабите да са на около половина.

#5 Онуфрий 20.03.2019 в 23:44:45

"става все по-трудно да си обясним как човек в положението на Цветан Цветанов успя да настъпи една и съща мина за втори път." ========================================= Гербаджиите продължават редовно да се прострелват в краката, бих казал веè им стана навик. Не стига, че едвам го отърваха предния път за 6-те апартамента, а сега същата песен на нов глас и то преди избори. Който не е изповядвал сделка на основа данъчна оценка, нека пръв хвърли камъка... ============================================ Всеизвестно е, че всички сделки се правят по данъчна оценка, но разликата е, че Цвъки е политик, втори гербаджия и не би трябвало да дава никакви поводи да го одумват. Може би след предната история с 6-те апартамента явно се смята за недосегаем, но тази година има два вида избори и е трябвало да помисли поне малко как ще се отрази това на партията му. Може всичко и да е законно, но оставя лош вкус в устата.

#6 deaf 21.03.2019 в 08:07:10

Пак да попитам - понеже стана дума за "пари под масата" въпросът ми е как такива пари ще бъдат узаконени? Цветанов няма защо да се притеснява дали ГЕРБ ще спечели следващите избори,тъй като механизма за фалшифициране на избори вече работи перфектно. Цветанов трябва да си прави сметки какво ще стане с него след десетина години,когато той и Борисов паднат от власт. Той е най-добре за него самият да купи апартамент нейде в далечната чужбина и където България не е подписала спогодба за екстрадиране. ЮАР например.

#7 Xaoc 21.03.2019 в 10:32:50

"Без брокер не става, без нотариус - също. " - Без брокер става, от личен опит го знам, а нотариусите взимат такси, защото носят голяма отговорност. Относно Цв. Цв., надали е единствен и надали това ни е най-големият проблем, че да се вдига такава аларма.

#8 Онуфрий 21.03.2019 в 10:56:59

механизма за фалшифициране на избори вече работи перфектно. ============================================== Това може да е доста популярно твърдение, но няма много общо с реалността. Гербаджиите печелят изборите по друг начин и по други причини, но фалшифицирането не е сред тях.

#10 Оби Уан 21.03.2019 в 14:29:37

Xaoc | 21.03.201910:32 Относно Цв. Цв., надали е единствен и надали това ни е най-големият проблем, че да се вдига такава аларма. __________________ Сигурно си чувал за рибата и вмирисването! Представете си "вторият" човек в Германия, Австрия, Франция и т.н. да се окаже в подобна ситуация - да се докаже, че си е купил жилище на цени 3-4 пъти по-ниски от пазарните...

#11 Оби Уан 21.03.2019 в 14:31:44

"...Министърът на индустрията на Италия Клаудио Скайола подаде оставка, като заяви, че не може едновременно да върши своята работа и да се защитава. Повече от седмица италианските медии публикуваха материали, че министърът е скрил реалната цена, която е платил за апартамент в Рим. Твърди се, че Скайола е купил апартамента с помощта на бизнесмен, арестуван по-рано тази година при разследване за корупция. Скайола отрича да има нещо нередно в сделката от 2004 г. за апартамента от 180 квадратни метра с гледка към Колизеума..."

#12 deowin 21.03.2019 в 15:13:57

>Гербаджиите продължават редовно да се прострелват в краката Което явно съвсем не им пречи на политическите кариери - българите продължават масово да си гласуват за тези малоумници, пък били те куци и сакати щото от некадърност са се простреляли сами.

#13 Джузепино 21.03.2019 в 15:23:18

Журналисти, ако искате наистина хората да са информирани, направете го качествено, проучете подробностите по въпроса с данъците, таксите и избягването им. Сделките от коментирания тип са формално законни. Спазена е буквата, но не и духът на закона. Да каже Рашидов, след като афишира платени данъци, дали е платена местна такса при прехвърлянето - както правят редовите граждани при покупки на имоти. Защото хитреците от "Артекс" използват несъвършенствата (вратичките) на закона и съвсем съзнателно и преднамерено внушават на купувачите да "спестяват" плащането на местните такси, за да се облагодетелстват те самите, „защитавайки“ цената на труда си за сметка на общото благо. Това е публична тайна за всеки, който е имал вземане – даване с тях. Схемата: вкарват продавания имот като актив във своя фирма, и продават цялата „обогатена“ фирма на фирма на купувача, специално направена с цел спестяване на местната такса, която е и най-голямото перо от разходите по покупката. "Елитните" строители (чиито работниците пикаят директно по плочите и стените на сградите, защото нямат осигурени от шефовете достатъчно тоалетни на обектите - честита им елитност на купувачите, хаха!) го правят, за да може да отскубнат по-висока цена за себе си. На апартамент за 400000 евро, например, спестяването на 2,5% местен данък, който трябва да служи за облагородяване на района, където е имота, е точно 10000 евро. И това се представя за „отстъпка“ от оферираната цена на пазарувания имот, тъй де, ето, продавачите „кандисват“ да намалят цената по този начин, или да си поделят „спестените“ с маневрата средства с купувача – и двете страни да са „на далавера“! Направете справка за тази "елитна" дейност и ще разберете с какво огромно количество пари през годините са ощетени районите, в които "Артекс" строи, съответно – гражданите, живеещи там. Мнооого християнско и съвсем в духа на добросъседството поведение, точно като за „аферим, бабо, машаллах“, а? От фирмата, естествено, ще си „измият ръцете“ със законодателството. А кой го „твори“ това законодателство, отговорете си сами. Т. е. гарван гарвану... пък „простолюдието“ нека си грачи. Всички псалми и цялата протестантска литература на света да си лепнат по фасадите, пак няма да прикрият липсата на християнска съвест и морал. "Енергийна защита" от морални недоросляци и "воры в законе" - хаха, блажени вярващите!

#14 Онуфрий 21.03.2019 в 22:29:12

Което явно съвсем не им пречи на политическите кариери - българите продължават масово да си гласуват за тези малоумници, пък били те куци и сакати щото от некадърност са се простреляли сами. ========================================== Така е, защото българинът гласува за по-малкото зло и защото другите по дефиниция и доказано са значително по-куци и по-сакати.

#15 deowin 21.03.2019 в 22:40:15

>другите по дефиниция и доказано са значително по-куци и по-сакати "По дефиниция"?? Каква дефиниция? Относно "доказано", не помня Радан Кънев да е доказвал, че ако получи власт, ще почне да граби апатаменти на съмнително ниски цени. Един пример. Напълно достатъчен е за да отхвърли твърдението ти.

#16 Онуфрий 21.03.2019 в 23:04:23

Говорех за следващата по големина партия.

#17 Оби Уан 22.03.2019 в 09:34:25

Онуфрий | 21.03.201923:04 Говорех за следващата по големина партия. ___________________ Да, защото българина не иска да се "прецака", като гласува за някой различен "големите" партии - защо да гласувам за него - той няма да влезе... Той затова и ЦЦ си прави каквото си иска. Помислете си какво би станало ако във френските/немските медии излезе запис, на който Макрон/Меркел звъни на шефа на митниците и казва да спрат проверка, която тече в момента, защото човека е наш?

Новините

Най-четените