Вековно съперничество, пренесено на терена: Защо се мразят испанци и португалци

Да погледаш мач между Испания и Португалия винаги е интересно. Така ще бъде и тази вечер от 21:00 на Олимпийския стадион в Сочи, бъдете сигурни.

Въобще не става въпрос как ще завърши треньорският дебют на Фернандо Йеро за Испания, а за вековно съперничество между съседи, далеч не само в рамките на футболната игра и нейния правилник. Но сега е дошъл момент да се види кой е по-силен на терена.

Всъщност големите спорове между испанци и португалци датират още от 1494 г.

Двете мореплавателни кралства трябва да си поделят не какво да е, а Новия свят. И въобще, цялото земно кълбо извън Европа. Сключен под надзора на папа Александър VI, договорът от Тордесиляс разделя откритите от Колумб земи в Южна Америка на две части. В едната попада днешната Бразилия, затова там се говори португалски език.

Воювали през вековете заедно и помежду си, преживели през ХХ век режимите на Франко и Салазар, днес испанци и португалци имат дребни териториални спорове около няколко погранични общини. Плюс дрязги за Селваженските острови - малък архипелаг северно от Канарите.

Иначе двата народа си живеят в рамките на добросъседски шеги и закачки.

В Лисабон например може да чуете по адрес на испанците, че „нито вятърът им е вятър, нито жените им стават за сватба".

От Мадрид опонират, че Португалия може да е световен лидер по производство на коркови тапи, но виното им не струва. Общото между двете страни обаче е страстта към футбола.

В интерес на истината, десетилетия наред футболна Португалия развива дълбок комплекс по отношение на източната си съседка. Не само заради общо 18-те триумфа на Реал и Барселона в турнирите за КЕШ и Шампионската лига, срещу едва четири за Бенфика и Порто.

Заради географската си близост националните отбори на двете страни разчистват сметки вече 97 години.

Испанците имат цели 18 победи, португалците - шест, а 12 пъти двубоят е завършвал без победител. Вижте в галерията големите футболни битки между Испания и Португалия.

Новините

Най-четените