Обвиниха в държавна измяна непалски национали

Петима футболисти са обвинени в държавна измяна заради подозрения, че са участвали в уреждане на мачове на Непал през 2011 по време на квалификациите за миналото световно първенство. Бившите национали са арестувани миналия месец, а сред задържаните са капитанът на Непал Сагар Тапа и вратарят Ритеш Тапа.

От полицията съобщиха, че в банковите им сметки са открити „солидни суми", за които се предполага, че идват от уреждане на мачове в Югоизточна Азия.

Според разследващите, тимът на Непал умишлено е загубил поне няколко мача в хода на квалификациите. Петимата играчи отричат всички обвинения и твърдят, че са невинни.

„На петимата футболисти са повдигнати обвинения за държавна измяна, те са арестувани през миналия месец и ги заплашва доживотен затвор", заяви Бхадракали Покарел от Специалния съд в Катманду.

Той потвърди, че делото срещу петимата е по закон от 1989 година, според който на наказателно преследване подлежи всеки, който „причини или се опитва да причини вреда на суверенитета на Непал, интегритета и единството на нацията", а присъдата е доживотен затвор.

Днес в Непал започва делото срещу петимата бивши национали, което трябва да определи дали те са виновни.

Новините

Най-четените