Идват ли именити съперници на Клоп?

Идването на Юрген Клоп на мястото на Брендън Роджърс начело на Ливърпул е още един удар срещу сякаш неизкоренимите британски мениджъри, които може и да нямат кой знае какви резултати, но за част от тях винаги ще има място във Висшата лига.

Дали това време вече не отминава? Начело на най-силните клубове във Висшата лига са чужденци: Жозе Моуриньо води Челси, Луис ван Гаал - Манчестър Юнайтед, Мануел Пелегрини - Манчестър Сити, а както знаем, Арсен Венгер ще си тръгне от Арсенал, когато реши сам, не по-рано.

Освен това, клубове средна ръка - като Саутхемптън например, също демонстрираха повече смелост и се насочиха към Роналд Куман. И тези примери ще стават все повече.

Логиката е лесна за проследяване. Качествените мениджъри в Европа са малко, а клубовете, които разполагат с достатъчно бюджет и амбиции, че да реализират идеите им винаги ще са недостатъчно. В същото време Висшата лига изживява поредния си период на разцвет и дори средняците могат да си позволят да се борят на трансферния пазар срещу някои от най-известните клубове в континенталния футбол, просто защото могат да си го позволят.

Това важи за футболистите, но в пълна сила се отнася и за мениджърите. Може би в близко бъдеще ще видим още световноизвестни мениджъри във Висшата лига, но пуританите в английския футбол все още няма за какво да се притесняват, звездите в тази селекция се целят в мениджърските позиции в челото на класирането, а не в отборите, които ще се борят да не изпаднат.

И така, кои от най-големите звезди сред треньорите в Европа може да последват в близко бъдеще Юрген Клоп в Англия?

Новините

Най-четените