Купата, пред която всички са равни

На 133 години тя е старица, може би вече овехтяла за модерните времена, в които живеем. Някои биха казали - какво толкова, някаква си посребрена тенекия...

Но футболът е измислен заради трофеи като Купата на футболната асоциация. А тя пък е първият такъв, оспорван на футболния терен.

Всичко е започнало с нея.

Във времето на големите пари от Висшата лига и точкогонството дори за отборите от средата на таблицата, тя е второстепенна.

По-важно е да се преборим за топ 4, да не изпаднем, да държим играчите свежи и да им дадем почивка... Да, календарът е убийствен, което не е в услуга на най-романтичния турнир. И донякъде е разбираемо отношението на някои отбори.

Но за феновете, това е турнирът!

Третият кръг е най-истинското футболно изживяване на целия сезон. Не само Англия, но и светът чака да види кой тим от някое предградие или селце ще спре известно име.

Кой бояджия от местната бригада ще забие с глава победен гол на националния вратар на Англия, например. Тук малките имат своя шанс, особено ако ги изтеглят по жребий у дома.

Тогава те вкарват звездите на съперника в неподдържаното си игрище (поради липса на средства, а не умишлено) из януарските виелици.

И всички стават равни.

Ако пък са гости на "Анфийлд" или "Олд Трафорд" - нищо за губене. Телевизионното излъчване гарантира пари за година напред, защото грандовете ги преотстъпват на футболните джуджета.

А феновете пътуват из страната до стадиона, който инак няма как да видят и се наслаждават на деня.

През годините няколко големи шока от прочутия 3-и кръг остават в паметта. Замесен е и Димитър Бербатов, който веротяно ще получи почивка този път от Фулъм за гостуването на Норич.

Ето ги най-сензационните резултати от 3-и кръг, и то само за последния четвърт век.

2010 г. Манчестър Юнайтед - Лийдс 0:1. Бербатов бе титуляр в нападението на домакините, които бяха актуален шампион на Англия и лидер в класирането. Гостите, омразен регионален съперник, играеха в Лига 1 - третото ниво на футбола в Англия. Но с ранен гол на Джърмейн Бекфорд, Лийдс смрази "Олд Трафорд".

1991 г. Уест Бромич - Уокинг 2:4. В този ден лидерът в старата втора дивизия (Чемпиъншип сега) прие отбор от средата на таблицата във втора Конференция (6-о ниво). Уест Бром поведе, но през второто полувреме аматьорите обърнаха резултата до 1:4 с три гола на Тим Бузало, местен продавач на сладки.

2003 г. Шрозбъри - Евертън 2:1. Гостите се гордеят с паметни игри в турнира, но тази не бе от тях. Четвъртодивизионният Шрозбъри ги изхвърли от борбата, а мениджър на домакините бе Кевин Ратклиф - най-успешният капитан в историята на Евертън... Съдба...

1989 г. Сътън - Ковънтри 2:1. Гостите бяха солидна величина в елита, а 2 сезона по-рано вдигнаха купата. Но в крайния лондонски квартал ги чакаше изненада. Абсолютно аматьорският Сътън ги елиминира, а в следващия кръг гостува на Норич и падна с 0:8.

1992 г. Рексъм - Арсенал 2:1. Вероятно най-големият шок в историята на турнира. Арсенал бе шампион в този момент, един от най-солидните тимове за последното десетилетие с Тони Адамс, Йън Райт, Дейвид Сиймън и останалите. Но герой стана 37-годишният Мики Томас, който изравни 10 минути преди края, а после подаде за победния гол!

Тази година изненади също ще има. Шоковите резултати са все по-малко заради голямата разлика в класите между Висшата лига и тимовете 2-3 дивизии по-долу. Но още ги има...

А докато ги чакаме, този турнир си остава номер едно. Тук всички са равни, защото и Суарес, и Рууни, и Агуеро могат да затънат в калната баня на Родъръм, вчепкани в битка с местните ентусиасти и лудата им, окрилена от надежда публика.

Това е магията на Купата на Футболната асоциация.

#1 BGSaints 05.01.2014 в 17:04:10

Ако е оригинална статия - много хубаво. Ако е преводна (както си мисля) - образцов превод. Колкото до тазгодишните фаворити, нека да са романтичните отбори. САМО СОТОН, bulgariansaints.wordpress.com

Новините

Най-четените