Швейцарската прокуратура разследва Франц Бекенбауер за пране на пари около Мондиал 2006

Швейцарската прокуратура започна разследване срещу легендата на германския футбол Франц Бекенбауер.

Прокуратурата потвърди информациите на списание "Шпигел", че Бекенбауер заподозрян в злоупотреби и пране на пари във връзка с плащания около домакинството на Германия на световното първенство по футбол през 2006 година.

Бекенбауер бе председател на Организационния комитет на Мондиал 2006 и попадна във фокуса на афера с различни преводи на пари към ФИФА в размер на 6,7 милиона евро + допълнителни 10 милиона швейцарски франка.

Бекенбауер водеше кампанията на Германия за домакин на световното първенство, спечелена в конкуренция с Южна Африка, чиято кампания бе водена от Нелсън Мандела.

70-годишният Бекенбауер, който е световен шампион и като футболист, и като треньор с Бундестима, отрича всички обвинения.

Заедно с Бекенбауер, разследвани са още бившите президенти на германската футболна асоциация (DFB) Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и бившият генерален секретар на DFB Хорст Рудолф Шмит.

От прокуратурата обявиха, че разследването срещу Бекенбауер е част от по-голямо такова, насочено срещу нередностите във ФИФА.

Вече бившият президент на асоциацията Сеп Блатер също попадна под ударите на закона за нерегламентирани плащания.

Новините

Най-четените