Искам да се чувствам като бял човек

Изтрещяването е масово, но политиците минават всякаква граница и става все по-трудно да се диша. Напоследък публично се изричат изключително непремерени думи и мисли.

Вчера чухме как - в стремежа си да се хареса като новоизлюпен политик, Росен Петров иска да натика депутат в чувал, наричайки го "черен човек". Ще оставя натикването в чувал без коментар. То е да се дивиш и удивляваш - и пак да се дивиш и удивляваш.

За съжаление, говоренето на омразата става практика не само сред тях, но и сред нас. Аз се опитвам. Знам, че трудно ми се получава, но все повече се опитвам, защото - ако не го направя - е лоша карма. А моята лоша карма ще засегне всички, с които общувам. Адски е просто.

Преди доста време чудесен български писател, Калин Терзийски, написа текст, пълен със състрадание към онеправданите в България, в който искаше да се чувства "бял човек". Всеки го казва. Аз самата "искам да се чувствам като бял човек", което всъщност означава, че освен че е дълбоко расистки, е и изключително тъп израз, защото по улиците няма пукнат ариец.

Твърдението, че сме бели е така пресилено, както новината за смъртта на Марк Твен била силно преувеличена. Опасни мисли са тези, рушат стереотипи. Има напълно арийски изглеждащи турци - бели, руси и синеоки. Степента на бялост на българина е по-близо до Азис, отколкото до Брад Пит, бялото като светлина обаче е въпрос на поведение.

И на тях, глупаво алчните, не им е добре в толкова малка страна, в която всички ги мразят. И мразят не само тях. Политическата ситуация в България, съчетана с това, което се случва навсякъде по света, недоволството, плюс идеята, че не сме това, което сме, води до скандали, съскане, отфрендване, блокиране. Подмолна депресия, при някои истерична, при други отчаяно търсеща спасение в постване на клипове с котки и всякакви други животни. Нещата са глобален shit.

Светлината, която все пак носим, бялото, иска да знае дали сме българи, хора или антураж на рептили. Черното надделява все повече, говоренето става все по-ожесточено, бедността и безверието кара хората да освирепяват и се стига до вандализъм над религиозни храмове.

Заставането на твърда позиция е очакване на летящ към главата ти камък, който адски бързо ще се манифестира. Изобщо нещата се манифестират мега бързо. Както всяко политическо премълчаване рано или късно проговаря по един или друг начин.

В текст отпреди 7 месеца на в. "Сега" от 13 август 2013 г. се казва следното:

"Президентът Росен Плевнелиев не е имал двустранна среща с представител на Турция и не е обсъждал теми от двустранните отношения, в това число и имотни въпроси. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Изявлението е опровержение на Анадолската агенция, която съобщи, че по време на неофициалното посещение на турския вицепремиер Бекир Боздаг у нас Турция си е поискала отомански имоти в България.

В негова чест главното мюфтийство даде вечеря в Пловдив, на която присъства и президентът, а българските медии не бяха допуснати. Това даде основание за множество спекулации".

Всичко би било наред, ако българските медии бяха допуснати, а не присъстваха само турски - нещо, което би трябвало да създаде някаква сериозна реакция от страна на президентството.

Обясниха, че всъщност нищо не се е случило, никой не е искал нищо. Вицепремиерката Златанова каза, че "интерпретацията на турската медия не беше съвсем точна. Тези спорове се водят в съда, там им е мястото".

Някой да е чул нещо за съд? Май не. Всичко беше заметено под килима, без да е ясно защо Анадолската агенция ще лъже, че Боздаг е поискал това, което е поискал. И впоследствие стана ясно, че ТОВА Турция наистина го иска и изкривяването на истината не идва от тях.

Последиците от замитането под килима от българска страна се оказаха затишие пред буря, което рязко беше нарушено от бунта в Пловдив.

Турция вече съвсем официално си иска вакъфските имоти, а пък в същия текст в "Сега" министърът на културата Петър Стоянович твърди, че въпросът с тези имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Ексцентричният Божидар Димитров казва разни неща, които не искам да повтарям, за да не бъда обвинена че допринасям за ескалиране на напрежението.

Като всеки гражданин на България бих искала да знам, ако е възможно, нещата приключени ли са или не са? Има ли някой в тази държава, който може да ми обясни кое е истина и кое не, и да му повярвам?

В текст за "Дойче Веле" Ивайло Дичев пък твърди, че турците трябва да си получат всичко, и било супер нецивилизовано да не ги дадем, били само 60 декара. Мисля, че никой от нас не се заблуждава, че искат да отцепят несметни земи от България, дет' се вика няма да има и нужда.

Това, което искат турците, е да строят джамии. На 60 декара могат да се построят доста, независимо дали бъка от мюсюлмани там, където биха ги построили. Джамии има ли, правоверните ще ги намерят. Мога само да съжалявам, че българите не са обединени около храм.

Така че - турците имат или нямат право да получат тези имоти при положение, че са били нашественици, иззели от позицията на сила български земи? София със сигурност има нужда от още една джамия - независимо от имотите им, и не само заради родните ни мюсюлмани, а и заради потока емигранти, който няма да спре. При условие, че ще контолира звука на високоговорителите си в норми, които няма да обиждат разбиранията на другите.

Не искам да се чувствам като бял човек, разбра се, че не сме, а като човек, който е част от нормално функциониращо общество. Знам, че на този етап е невъзможно, но никой не може да ме спре да го искам.

И последно, кой може да даде компетентен отговор на въпроса за вакъфските имоти на правителствено ниво? Кой ще поеме отговорността за отговора си в която и да е посока? Само питам, както казват американците.

 

#2 Борката 19.02.2014 в 08:58:17

Мата пак се е развихрила...Почвам да си мисля,че е изоставила великата кариера на продавачка заради по-евтината психиатрична помощ в България.

#3 John Smith 19.02.2014 в 10:16:24

Макароне, не си цитирал най-важното- "Накратко казано, беше глупак."

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 19.02.2014 в 10:36:55

Искам нещо да попитам автора. Тези имоти, за които говори, кога и как са станали "вакъфски"? Кой и какво определя тези "60 декара", като такива? Преди да са станали "вакъфски", какви са били? Османлиите, завладели тези земи са дошли и са ги купили ли? Аллах ли определя тези земи, като вечна тяхна собственост? Ама според шериата, ислямския закон, вакъфите били неотчуждаеми имоти. Само, че тук сме християнска, секуларна държава и опростенчески казано ... боли ме кура за ислямския закон. Тези земи са заграбени от местното население по време на османското владичество. Този факт не ги прави вечно владение на грабителя.

#5 Оня Дето Го Трият 19.02.2014 в 12:26:10

Родриго Не искам да им се връща нищо, заяждам се Ама я кажи 681 с колко пачки е дошъл Аспарух и от кого ги е купил тия земи?

#6 Зелен Бетон 19.02.2014 в 12:30:32

Тази статия е типичен пример за причината, поради която посланията на българската интелигенция не достигат до останалите социални групи. Интересно написано, с ерудиция, образно, занимателно. Можеш да си го четеш като художествена литература. Или, айде, да го кажем по-скромно – като есе. Само че, поне доколкото аз разбирам, то е предназначено за публицистика. И тезата е съвсем уместна: няма ли най-сетне някой „отговорен фактор“ да обясни на човешки език за какво аджеба става въпрос около тия вакъфски имоти. За да може всеки да си прецени обективно дали наистина се налага да ходи на факелни шествия с камъни в джобовете. Обаче какво се получава: искам да се чувствам бял човек Азис изтрещяване Росен Петров чувал говоренето на омразата карма Калин Терзийски пукнат ариец по улиците Марк Твен арийски турци Азис, българинът, Брад Пит глупаво алчните политическата ситуация не сме това, което сме скандали, съскане, отфрендване, блокиране подмолна депресия клипове с котки shit светлината антураж на рептили бедността и безверието твърда позиция манифестират мега бързо премълчаване проговаря Плевнелиев Анадолската агенция Бекир Боздаг вечеря в Пловдив без българските медии вицепремиерката Златанова заметено под килима Турция официално си иска Петър Стоянович ексцентричният Божидар Димитров има ли някой в тази държава кое е истина и кое не „Дойче Веле“, Ивайло Дичев да строят джамии 60 декара правото на турците София има нужда контролиране на високоговорителите бял човек не сме бели хора нормално функциониращо общество на този етап е невъзможно никой не може да ме спре да го искам кой компетентен отговор въпроса за вакъфските имоти правителствено ниво кой отговорността за отговора си както казват американците. От средата нататък статията е прилично информативна и последователна. Кому са нужни обаче тези логически меандри, разхождащи читателя от „белия човек“ през Азис, офицера Петров, кармата, арийските турци, клиповете с котки и рептилите до just asking? Дори за нормално интелигентния човек, който е свикнал да пресява в движение същественото от несъщественото, и комуто доставя удоволствие оригиналният изказ, препратка или словесна хрумка (даже когато са леко изкуствени), става малко досадно да филтрира пируетите на авторовата мисъл, ако е седнал да чете публицистика. А по-несвикналият с подобен режим на четене може да се откаже още преди да стигне до самата теза. Което би било жалко. Та исках да кажа за посланията на българската интелигенция. Несъзнаваната и кардинална грешка на интелигенцията е, че ги пише за себе си. Адресирането към по-широка аудитория иска малко повече функционалност. Иначе – моите уважения към Милена Фучеджиева.

#7 John Smith 19.02.2014 в 13:27:42

Статията е такава глупост ,че е излишен коментар. Кви 60 дкр, кви джамии, Азис и Тони Стораро.... Някой по- долу искаше да се каже ясно и без словстни меандри. Ето : През прехода Българската православна църква (БПЦ) си е възстановила около 1 200 000 дка земеделски земи и гори, а мюсюлманското вероизповедание - около 800 000 дка. И двете общности са си възстановили и покрити, и непокрити градски имоти. Отделно получиха и компенсаторни книжа, с които придобиваха недвижими имоти от 1992 г. досега. Ако влезе в сила новият законопроект, само земеделските земи и горите на двете основни деноминации ще достигнат общо около 10 000 000 дка (колко ще вземат поотделно синодът и мюфтийството, ще стане ясно от документите, които те ще представят в съда). Те ще получават евросубсидии за нея, ще са най-крупният арендодател и ще са най-привилегированият неплащащ данъци икономически субект. Следователно се търси постигането на икономическа сила, а оттам и на властово влияние. Нещо не ясно .... Точка

#8 NannyOgg 19.02.2014 в 14:19:55

Като се оттърсим от нещата, вече отбелязани от съфорумците по-долу, статията, в самия си край, поставя много важни въпроси. Без да съм от здравите сили /т.е. правителството/, единственият възможен отговор на тези въпроси /за вакъфските имоти/ е: всичко е в ръцете на съда. И тук имам забележка към самата статия - Турция за тях не може да претендира, нито турски граждани. Мюсюлманското вероизповедание, което се представлява от мюфтийството, обаче - може. Актовете, които дават това право - протоколите от 1909 г., Ангорската спогодба /всъщност два от актовете и'/ и собствените ни български реституционни закони - ЗВСОНИ е най-важният между тях. Приложими са и други актове, разбира се. Казусите с тези имоти се решават според представените доказателства - така, на първа инстанция, мюфтийството загуби иска за Музея на религиите в Стара Загора - претендиран от мюфтийството като Ески джами. Обратно на това, спечели, отново на първа инстанция, иска за Куршум джамия в Карлово. Сега е ред на Апелативен съд - Пловдив да се произнесе. Водят се, по думи на представители на мюфтийството, близо 90 иска за възстановяване на собственост. Така че ситуацията нито е проста, нито се решава по категоричния начин, описан от Джон Смит. Джон, зависи кои имоти кога и на какво основание са одържавени и/или завзети /по силата на владение или др./ Извън тези имоти, въпросите относно имуществените отношения България/Турция са сериозни. За да няма изстъпления, нужно е най-после някой да намери смелост да говори ясно и смислено по тези проблеми - отношенията ни с днешна Турция, техните и нашите претенции /както тук се претендира за вакъфски имоти, знаете, вярвам, че и християнското вероизповедание претендира екзархийски имоти в Стамбула и Одрин, някои дори ги възстановиха/. И този правителствено изложение трябва да се случи при възможно най-висока достъпност на населението до него. Незнанието и липсата на информация могат единствено да разпалват страсти, които и без това тлеят в обществото ни. Така че, и аз като авторката - дължат ни се отговори.

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 19.02.2014 в 15:23:12

Оня, разбира се, съгласен съм с мнението ти и не го смятам за заяждане. Писал съм и в други теми, точно това, което пишеш и ти. Няма нищо странно в това, че турците смятат тази земя за тяхна. Все пак са живели тук 482 години. Само че, сега не е. Политика, военно превъзходство, както и да го наречеш, от 136 години това е България, християнска и секуларна държава, където шериата е само понятие. Респективно, "вакъф" и "вакъфски имот" също. Та, в настоящия момент тази земя е българска, не тяхна. Нито вакъфска, нито на адвентистите от седмия ден. Нито пък аспарухова. Ако я искат, нека я купят, стига да няма правни пречки и да има кой да им я продаде. Но да си я искат, казвайки че е тяхна, не, няма как да стане. Както ние не си позволяваме да искаме териториите в днешна Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и Турция. Имало е България на три морета, но за съжаление вече я няма, освен в главата на няколко лумпена.

#10 Xaoc 19.02.2014 в 16:27:11

"най-привилегированият неплащащ данъци икономически субект" Джони, това е основното. Нека се абстрахираме от национализма и религията. Ние сме в положение, в което имаме остра нужда от икономически растеж със всички сили. Изведнъж държавата започва да превръща икономически активи в пасиви. Каква е икономическата логика в това? Питам и отговор не искам, защото вече го знам - отново частни интереси са над държавните. И докато това е така, не очаквайте нито икономически растеж, нито революция, нито светли образи (или бели хора) по улиците, медиите и в политиката.

#14 GETI 20.02.2014 в 12:04:33

Невероятно но,факт : Япония и мюсюлманите Япония е единствената страна във света, която не дава гражданство на мюсюлманите. Мюсюлманите нямат право на продължителен престой на територията на Япония............... Японското законодателство забранява разпространяването на исляма. Всеки, който разпространява ислям се преследва от закона, а присъдите са доста строги. В Япония това се счита за углавно престъпление....................... В Япония няма нито едно училище, или школа, където се преподава арабски език............. Корана е забранена книга и притежанието й също е нарушение на закона. Позволена е само съкратена версия, адаптирана на японски.................... Пребиваващите в страната мюсюлмани имат право на молитви само в закрити помещения. Ако направят традиционната си молитва на публично място нарушават закона и могат да бъдат вкарани в затвора. В Япония е немислимо, джамия да огласява половината град с виковете на ходжата................ Говоренето на арабски е строго забранено!................. В Япония дори няма посолство на нито една арабска държава................. Точно 0.00% японци изповядват ислям................. Пребиваващите мюсюлмани в Япония могат да работят само в чужди компании. Японските компании не приемат мюсюлмани на работа.................... Много е трудно, а и рядко, даването на визи на мюсюлмани. Дори, ако става въпрос за известни личности, учени и тн., които изповядват исляма.................. В трудовите договори в Япония често се записва, че ако работодателя узнае, че неговия работник изповядва ислям има право незабавно да го уволни................. Мюсюлманите в Япония нямат право да купуват имоти или земя................... Самите японци се отнасят лошо с мюсюлманите и не гледат добре на тях. По презумция те се считат за престъпници или неприятели.................... Ако японска жена има връзка с мюсюлманин тя бива отхвърлена от обществото. Само за справка: Ако в Япония те уволнят повече никога няма да можеш да си намериш работа, защото това се счита за голям позор, какво остава, ако имаш връзка с най-презрените от японците хора на света...............................Е , няма по- голяма несправедливост.Толерантност,демокрация,човешки права и т.н. за едни,а за други само благоденствие.

#15 Citizen X 20.02.2014 в 13:04:27

еЙ, йЕТИ, А т'ва как го коментираш: http://kuwait-embassy.or.jp/E_index.html Планът ран-ът персонално психотронно насочен към ямболския смешко, най-вероятно?

#16 John Smith 20.02.2014 в 14:26:13

Гети, на 17 ноември 2008 год. Волен Сидеров е бил отвлечен от сомалийски пирати и отведен в базата на H.A.R.P. в Аляска. Взета му е биопсия от мозъка и с нискочестотен импулс част от нея е изпратена към Марс. Гравитационното поле усилва сигнала и го препраща към извънземни отвъд Мъглявината Конска глава. Оттогава човека говори с извънземни... Този текст след 40 мин ще бъде индексиран от спайдърите и ще влезе в DB на Google. След 1 година ти ще напишеш в Google "Мъглявината Конска глава" и ще прочетеш горните редове. Съвет: Взимай информация от поне 3 източника. Гледай кой и къде я е написал. Научи се да разпознаваш фактите...и ги анализирай.

#17 паяка 20.02.2014 в 17:23:40

Джон Смит, обади се, един клуб по интереси и стари познати те очаква https://www.facebook.com/profile.php?id=100005819949669&ref=tn_tnmn

#18 GETI 20.02.2014 в 19:40:47

Добре,добре разбрах, информацията наистина е грешна. Да му се не види,знаех си, не трябваше да отварям еврейски сайтове.

#19 deowin 20.02.2014 в 20:22:24

>знаех си, не трябваше да отварям еврейски сайтове Прекрасна илюстрация за крайната форма на малоумие и тотална липса на рационална мисъл, която е толкова характерна за хора като GETI и John Smith. Ако никой не беше оспорил "факта", който той е извадил от "еврейския сайт", щеше да продължи да му вярва и да се кълне в майка си, че тоя сайт е пълен с достоверна информация, просто щото му пасва на приказния (говоря за детски приказки) мироглед. В момента, в който информацията се компрометира, сайтът става "еврейски" - сиреч, лош. /facepalm

Новините

Най-четените